Güncelleme Tarihi:
Tahir Demir, yaptığı açıklamada, Isparta'ya yaklaşık 7 yıldır çoğunluğu Somali'den olmak üzere Güney Afrika'dan sığınmacıların geldiğini ve bu kişilerin devlet imkanlarıyla hayatlarını devam ettirdiklerini söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından Isparta'ya yönlendirilen mültecilerin barınma, giyim, gıda, sağlık ihtiyaçlarını devlet imkanlarıyla karşıladıklarını ifade eden Demir, mültecilere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından günlük yemek verildiğini, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunanlara da süt, yumurta, peynir, şeker dağıtıldığını bildirdi.
Isparta Belediyesi yetkilileriyle görüşerek, 18 yaşın altındaki mültecilerin şehir içi ulaşımlarını ücretsiz hale getirdiklerini belirten Demir, şehir dışı ulaşımlarında da hastalık halinde ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bürolarına gitmeleri durumunda otobüs firmalarının katkılarıyla bilet desteği sağlandığını vurguladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, Türkiye genelindeki 28 kampta mültecilere yönelik her 2 TL'lik harcamadan 1 TL'sinin Isparta'da yapıldığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
“Isparta'da yaşayan yaklaşık 830 mülteciye, hayırsever vatandaşlarımızın katkıları hariç, aylık 50 bin TL'nin üzerinde yardım yapılıyor. Bir de vatandaşlarımız, kendilerince ilimizde yaşayan mültecilere hem nakdi, hem de ayni yardımlarda bulunuyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün istatistiki bilgilerine göre de, en iyi şartlarda yaşayan mültecilerin Isparta'da olduğu açıklandı. İlimizde yaşayan mülteciler, en şanslı mülteciler konumundalar.”
“BURADA ÇOK MUTLUYUZ”
Ülkesinden kaçarak, Türkiye'ye sığınan 6 çocuk babası Muhammed Ömer Abdullah da hikayesini Anadolu Ajansı muhabiriyle paylaştı.
Ülkelerinde yaşanan kabile savaşları nedeniyle Somali'yi ve sevdiklerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirten Muhammed, önce İstanbul'a geldiklerini, iki yıldır da Isparta'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendilerine sağladıkları imkanlarla hayatlarını sürdürdüklerini söyledi.
Muhammed, 1-13 yaş arası 6 çocuğu bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Burada çok mutluyuz, iyi bir hayatımız var. Çocuklarım okullarına devam edebiliyor. Arkadaşları sayesinde kısa sürede Türkçe öğrendiler. Tek sıkıntımız, yarının ne olacağını bilmemek. Buradan sonra nereye gideceğiz, ne yapacağız bilmiyoruz. Bu merak bizi tasalandırıyor. Aksi takdirde burada bize sağlanan imkanlar oldukça iyi. Kendimizi kendi evimizde gibi hissediyoruz.”
Somali'de yaşanan sıkıntıları televizyondan takip ettiklerini vurgulayan Abdullah, önce kabile savaşları, şimdi ise açlıkla mücadele eden ülkesinde hayat şartlarının çok kötü olduğuna dikkati çekti.
Abdullah, Türk halkının bu dönemde Somali halkını yalnız bırakmadığına işaret ederek, “Her şekilde bize yardım ediyorlar. Biz de bir şeyler yapmak istiyoruz, ama imkanlarımız sınırlı. Onlar için şu anda sadece dua edebiliyoruz” dedi.
Muhammed Ömer Abdullah'ın 13 yaşındaki oğlu Abdulsamet Muhammed Ömer de kardeşleriyle birlikte okula gittiklerini, Isparta'daki hayata kolay uyum sağladıklarını söyledi.
Arkadaşları tarafından ten renklerinin farklı olması nedeniyle önce yadırgandığını dile getiren Abdulsamet, şu anda ise iyi arkadaşlıklar kurduğunu belirtti.
Derslerinin iyi olduğunu, fakat hangi mesleği terci edeceğine dair karar veremediğini dile getiren Abdulsamet, “Daha iyi şartlarda yaşayabilmek için iyi bir mesleği tercih edeceğim” diye konuştu.
Muhammed Ömer Abdullah'ın eşi Shukiya Shekh Muhammed de, Isparta'da kendilerine iyi imkanlar sunulduğunu ve komşuluk ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti.