Somali'de Cumhurbaşkanlığı seçimi için bol aday

Güncelleme Tarihi:

Somalide Cumhurbaşkanlığı seçimi için bol aday
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 15:36

Somali'de cumhurbaşkanlığı makamı için 20 kişi aday olduğunu açıkladı.Parlamento tarafından seçilecek adaylar arasında Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Başbakan Abd Veli Muhammed ile Haziran ayında uluslararası toplumun baskısı ile görevinden istifa eden eski Başbakan Abdullah Fermacu gibi isimler ön plana çıkıyor.

20 Ağustos'ta yapılması planlanan genel seçimler sonrası oluşacak parlamento ve seçilecek cumhurbaşkanı sayesinde ülkede 20 yılı aşkındır devam eden siyasi karışıklığın sona ermesi bekleniyor.

ÖNE ÇIKAN ADAYLAR VE VAATLERİ

Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, yönetime karşı silahlı mücadele yürüten eş-Şebab örgütüne karşı etkin mücadelesi ile tanınıyor. Şerif Ahmed, hükümetinin başkenti isyancılardan kurtardığını belirterek, kazanması halinde bu konuda daha net adımlar atacağını vaat ediyor.

Seçimlerin güçlü adaylarından biri olan Somali Başbakanı Abd Veli Gas, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor. Gas, Muhammed Abdullah Fermacu hükümetinde görev almıştı.

Muhammed Abdullah Fermacu da seçimin bir diğer güçlü ismi. Perşembe günü ülkeye dönüşü sırasında kalabalık bir grup tarafından karşılanan Fermacu, kazanması halinde önceliğinin ülke güvenliğini sağlamak ve siyasi güçler arasındaki ayrılıklara son vermek olduğunu söylüyor.

Somali'de 1991'de Başkan Said Barre'nin devrilmesiyle sonuçlanan darbeden sonra patlak veren iç savaştan beri ülke "geçici yönetim" tarafından idare ediliyor ancak ülke kırsalının tamamen eş-Şebab örgütü tarafından kontrol edildiği bildiriliyor.

Eş-Şebab örgütü seçimleri protesto edeceğini açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!