Güncelleme Tarihi:
Mahkeme, Kocabıyık’ın işe iadesine ve çalışamadığı 4 aylık süredeki ücretinin de ödenmesine karar verdi. Kararı değerlendiren Dev Maden- Sen avukatlarından Aziz Aytaç, "Mahkeme, Kocabıyık’ı haklı ve meşru bir karar ile işine iade etti" dedi.
Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası’ndan (Dev Maden-Sen) yapılan yazılı açıklamada, Soma’daki İmbat Madencilik’te geçen Eylül ayında çeşitli tarihlerde meydana gelen iş kazalarında üç çocuk babası 36 yaşındaki Metin Keskin’in yaşamını yitirdiğine; Himmet Kara, Vedat Çetin ve Engin Kara’nın yaralandığına dikkati çekildi. İmbat Madencilik’in, sağlık koşullarının olumsuzluğundan kaynaklı çalışamaz hale gelen işçilerin, devlet hastanesinden aldıkları raporları dikkate almadan, raporlarının bitiş tarihini bile beklemeden iş akitlerine son verdiği belirtildi.
İŞ MAHKEMESİNDEKİ DAVAYI KAZANDI
Geçirdiği maden kazasının ardından sağ isaret parmağı kopup, iş göremez hale gelen ve hastaneden aldığı raporu işveren tarafından kabul edilmeyip, iş akdi fesh edilen Dev Maden - Sen üyesi işçi Recep Kocabık’ın Soma’da birkaç ay önce kurulan ihtisas mahkemesi olan ’İş Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandığı da açıklamada belirtildi.
EMSAL KARAR NİTELİĞİNDE
Dev Maden- Sen avukatlarından Aziz Aytaç, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Mahkeme, Recep Kocabıyık’ı haklı ve meşru bir karar ile işine iade etti. Kararda sadece işe iade değil, işçinin çalışmadığı süreye ilişkin 4 aylık ücretinin ödenmesine de karar verilmiştir. Ayrıca bu karar kesinleştikten sonra 30 gün içinde İmbat Madenciliğe yapılacak başvuru ile işçi işe alınmazsa, ayrıca 4 aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödeneceği de karara bağlanmıştır. İmbat madencilik bu tutumunu devam ettirirse, işçileri para hırsı ile sebepsiz yere işten atar ve karara rağmen işçiyi işe almazsa, Recep Koabıyık’a 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır. İmbat madencilik ayrıca Kocabıyık’ın çalışmadığı süreye ilişkin tüm sigorta işlemlerini çalışıyormuş gibi yerine getirmeli, SGK primlerini yatırmalıdır. İşçilerin sebep gösterilmeksizin işten atılamayacağı bu mahkeme kararı ile sabittir. Soma’da çokça yaşanan tazminatsız iş sözleşmesi feshi artık hukuk dışıdır. Bilmeliyiz ki İmbat Madencilik bu tavrına devam ederse Kocabıyık’ın tazminatını cebr-i icra yoluyla alacağız. Bu mahkeme kararında şu hususa dikkat çekilmiştir; İmbat Madencilik, işçinin iş sözleşmesini feshederken, işçinin savunmasını almak zorundadır. İş Kanunu bazında bu durum emredici nitelikte bir hükümdür. Sadece savunma almak da fesih için yeterli değildir, ayrıca işveren İş Kanunu gereği bir fesih gerçekleştirecekse bunların tüm gerekçelerini ispatlamalıdır. Sözün özü işçi kural olarak haklı, bunun aksini ispat yükü ise işverendedir" dedi.
Avukat Aytaç, ağır çalışma koşullarında sık sık rahatsızlanan ve rapor alan Soma maden işçilerinin, rapor aldıkları için işine son verilemeyeceği açısından da bu karar emsal niteliğinde olduğunu söyledi.
"İŞÇİ KIDEMİNE BAKILMAKSIZIN İŞE İADE DAVASI AÇABİLECEK"
Aytaç, mahkeme kararında, Torba Yasa’ya eklenen, maden işkolunda işe iade davası açılması için işçinin en az 6 ay süre ile çalışması koşulu aranmamasına da atıf bulunulduğunu vurgulayıp, şunları söyledi:
"İmbat Madencilik’te ve diğer tüm madenlerde, bir gün bile çalışan bir işçi kıdemine bakılmaksızın işe iade davası açabilecektir. Bu hukuki durum da Dev Maden - Sen’in yürüttüğü sendikal mücadelenin bir meyvesidir. İşe başlattığı işçilerden e-devlet şifresini isteyerek yasal olmayan bir uygulamayı başlatan şirket için Dev Maden - Sen tarafından, soruşturma açılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. Şirketin ocaklarda bulunan üst düzey yetkililerinin işçileri Dev Maden - Sen’den istifa ettirmek için sürekli baskı yaptığı ve tehdit ettiği, yine bu konuda da sendikamızın adı geçen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğu hatırlanacaktır. Şirket aleyhine kullanılacağı gerekçesiyle işyerinde meydana gelen ve ’önemsenmeyen’ kimi kazalar için resmi tutanak tutmamayı tercih etmektedir. İşveren işçi tutanakta ısrar ettiğinde işçiyi ekonomik yaptırımlarla cezalandırmaktadır. Örneğin tutanakta ısrar eden yeraltında çalışan bir işçiyse onu yerüstüne vermekte, yerüstünde de sürekli yer değişikliği yaparak işçinin tazminatını bırakıp işyerinden çekip gitmesini sağlamaya çalışmaktadır. Umarız ki bu dava, yasa dışı uygulamalarda ısrar eden işverenler için bir ders olur ve bir daha yasal olmayan yöntemleri kullanarak işçileri işten atmaya, Dev Maden - Sen’den istifa ettirmeye, çalışma yaşamıyla ilgili yasa, tüzük ve kuralları çiğnemeyi düşünmezler."