Soma'da çocuklar okullarından "Babamızı görmeye gideceğiz" izni aldı

Güncelleme Tarihi:

Somada çocuklar okullarından Babamızı görmeye gideceğiz izni aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 13:21

Bugün Soma'nın, Türkiye'nin yas günü... Bir yıl önce bugün, servis otobüslerine binip her gün indikleri maden ocağına giden 301 madenci bir daha evlerine dönmedi. Dünyanın en büyük maden facialarından birine kurban gittiler. Soma Kömür İşletmeleri'nin işlettiği Eynez Ocağı'nda 15.15 sıralarında vardiya değişimi sırasında meydana gelen facianın ardından geriye 301 acılı aile ve 432 yetim kaldı.

Haberin Devamı

ŞEHİTLİKTE BAŞLADI

Facianın yıldönümünde yine acı hakimdi. Hayatını kaybeden 301 madenci için ilk anma Soma Mezarlığı'nda Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı şehitlikte yapıldı. Aileler sabah saatlerinden itibaren, anıtı henüz tamamlanmayan siyah mermerle kaplanmış mezarları ziyaret etti. 43 madencinin mezarının bulunduğu şehitlikte, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin memleketlerinde toprağa verilen diğer madenciler için de anı taşı yaptırdığı tüm mezarların başındaki kaideler üzerine el feneri yerleştirildiği görüldü.

Somada çocuklar okullarından Babamızı görmeye gideceğiz izni aldı

Aileler bir yandan dualar ederken bir yandan da gözyaşı döktü. Oğlunun mezarı başında gözyaşına boğulan Elmas Kaya, "Ben zaten bir yıldır her gün buraya onun başına geliyorum. Beni hiç bırakmazdı, ayrılmazdı.Ben de onu bırakmıyorum" dedi.

Haberin Devamı


FACİA SAATİNDE SAYGI DURUŞU

Soma'da babalarını kaybeden çocuklar da okullarından, "Babamızı görmeye gideceğiz" diye izin aldı. Babalarının mezarları başında dua okudu. Küçük olanlarsa bir şeyden habersiz oyun oynadı.

Dua ve ilahilerle başlayan mezarlıktaki anma konuşmalarla sürüyor... 14.30'da madenci yakınları TKİ ELİ işletme binası önüne siyah çelenk bırakacak. Patlamanın meydana geldiği 15.15'te ise Soma Merkez'de bulunan madenci heykeli önünde saygı duruşunda bulunulup, karanfil bırakılacak. Bu arada bazı sivil toplum kuruluşlarının facianın meydana geldiği Eynez Ocağı girişine siyah çelenk bırakmak istediği öğrenilirken akşam da ailelerin hükümet konağı önünde etkinlik düzenleyeceği, semazen, 301 mum yakılması, 301 yoklaması olacağı belirtildi.

VALİYE TEPKİ

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konuşması sırasında yatırımlardan bahsedince bazı aileler Tarafından protesto edildi. Aileler "Burada siyaset yapma" diye tepki gösterdi. Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de yine bazı aileler tarafından protesto edildi.

MADENCİ ANITINA KARANFİLLER

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından düzenlenen "Emek ve Demokrasi Güçleri" etkinliğinde, Soma'daki Madenci Anıtı önünde saygı duruşunda bulunuldu, karanfiller bırakıldı.

Haberin Devamı

Somada çocuklar okullarından Babamızı görmeye gideceğiz izni aldı

Soma Madenci Şehitliği'nin de ziyareti sonrası ise facianın meydana geldiği madene gidildi. Bir yıl önce bugün 301 madencinin şehit olduğu ve halen kapalı durumdaki maden ocağının girişinde de saygı duruşunda bulunuldu, anma etkinliği düzenlendi.

Somada çocuklar okullarından Babamızı görmeye gideceğiz izni aldı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!