Güncelleme Tarihi:
Geçen 13 Mayıs’ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait ocaktaki yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye’yi yasa boğan facia ardından devlet kurumları ve özel sektör, yardım için harekete geçti. Yaşamını yitiren madencilerin en büyük sorunlarından birisininkonut sıkıntısı olduğu, facia ardından yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Madencilerin ya aileleriyle kalabalık evlerde yaşamak zorunda kaldıkları ya da yüksek banka kredileriyle kendilerine bir daire satın aldıkları ve onun borcunu ödemekte zorlandıkları saptandı.
1 PLANLANDI, 2 DAİRE OLDU
Facianın hemen ardından çok sayıda kurum, şirket ve kişilerden para yardımları, banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Tüm bu paralar AFAD’nın hesaplarında toplandı. Bu paralarla madencilerin ailelerine konut yapılması planlandığı sırada, ilk olarak Doğuş Holding devreye girdi ve 301 konut yapıp dağıtmak için başvurdu. Bunun için Turgutalp Bölgesi’ndeki TOKİ konutlarının hemen yanındaki 40 dönümlük arazi tahsis edildi. Holdinge bağlı inşaat şirketinin uzmanları, etüt çalışmaları sonrasında onay verdi. Buraya 301 konutun yanı sıra okul ile sosyal tesislerin de yapılmasına karar verildi. TOKİ konutlarında oturan sakinler de, ekiplerin bir süre buralarda çalıştıktan sonra ayrıldıklarını, ancak kendilerine de bu bölgeye işçilerin aileleri için konut yaptırılacağının söylendiğini anlattı.
İşçilerin acılı aileleri için ikinci konut projesini ise, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, gerçekleştirmek istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ikinci daire müjdesini vermesi ardından bu proje için de çalışmalar hızlandırıldı. Organize Sanayi Bölgesi’nin yaptıracağı 301 konut için, ELİ Sosyal Tesisleri yanındaki 50 dönümlük arazi tahsis edildi. Bu yere daha önce üniversiteye ait fakülte yapılmasının planlanmasından dolayı şimdilik inşaatına başlanmadı. Fakülte için başka bir yerin tespit edilmesiyle de bu alana 301 dairenin inşaatına başlanacağı açıklandı.
ATÇI: 1 YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDİLİR
Soma’daki facia ardından vatandaşların birlik içerisinde hareket ettiğini, yurdun her noktasından kendilerine yardım geldiğini söyleyen Kaymakam Bahattin Atçı, şöyle devam etti:
"Konut projesi için para yardımları toplandığı sırada ilk olarak bir şirketimiz devreye girdi ve kendileri 301 konut yapmak istediklerini söyledi. Biz de onlara arsa tahsis ettik. Onlar da araştırmalarını tamamaladı ve yakında inşaata da başlayacaklar. İkinci konut projesi daha devreye girdi. Bunun için de yeri belirledik, küçük pürüzler kaldı. Onlar da aşıldıktan sonra oranın da inşaatına başlanacak. Sanırım her iki inşaat da yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamalanır ve hak sahibi olan şehit işçilerimizin ailelerine teslim edilir Onlar da daha iyi ortamlarda daha modern koşullarda yaşamlarını sürdürürler. Bu tür girişimler bizleri mutlu ediyor. İşçiler, en azından sahipsiz kalmadıklarını görüyor."