Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan ABD’nin MIT üniversitesinde araştırmacı olarak çalışan genç bilim adamımız Çağdaş Önal, Harvard ve Seoul National üniversitelerinden araştırmacılarla birlikte "solucan robot" üretti.
Amerikan Savunnma Bakanlığı Pentagon’un desteklediği proje kapsamıdna geliştirilen "Meshworm" adı verilen solucan robot, toprak üzerinde sürünüyor, kıvrılıp ilerleyebiliyor, gerçeğinin aksine çekiç darbelerine dayanıyor.
MARS'I KEŞFEDECEK
Meshworm, kendi kendine hareket ediyor, uzayıp, kısalıp, hatta kıvrılarak çok küçük deliklere girebiliyor. Bilim adamları bu özelliği sayesinde solucan robotun, hem istihbarat hem de deprem sonrası göçüklerde arama bulma çalışmalarına çok önemli katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Robotun uzayıp daralan kafes sistemi ileride daha da geliştirilerek insan vücudu, kaburga üretimi üzerine çığır açabilecek. Bunların yanı sıra solucan robotun NASA’nın uzay çalışmalarında da kullanılması gündemde. Bilim adamları, robot solucanın Mars’a gönderilip, bu gezegenin derinliklerine kıvrılarak veri toplayabileceğine dikkat çekiyor.
SOLUCANLARI İZLEDİLER
Çağdaş ve diğer bilim adamları, projede solucanların nasıl hareket ettiklerini incelediler. Solucanın daire şeklinde çevreleyen kaslar ile boyuna doğru çevreleyen 2 ayrı kas grubundan oluştuğunu tespit ettiler. Ekip, ilk olarak kauçuk polimer tabakasını ısıtıp yuvarlayarak tüp şeklinde bir vücut ürettiler. Daha sonra nikel–titaniyum alaşımı madde ile ürettikleri kablolarla sahte kas yaptılar. Vücudun içine yerleştirilen nano robot ile kaslar hareket ettirilip tüp sıkıştırılınca robot hareket etmeye başladı.
Sabancı Üniversitesi’nde mekatronik mühendisliği okuduktan sonra ABD’nin en iyi 5 üniversitesi arasında gösterilen Carnegie Melon Üniversitesi’nde makine mühendisliği doktora yeterlilik sınıvında birinci seçilen Çağdaş, MIT’de esnek robot sistemler, bilgisayar bilimi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.