Güncelleme Tarihi:
ABD ve İran medyası ile uluslararası ajanslarda yayınlanan haberlere göre Ruhani’nin telefonu önceki gün BM zirvesinin ardından ülkesine dönmek üzere geldiği New York’un JFK Havalimanı’nda çaldığında saat 14.30’du. Hattın öbür ucundaki Obama, 1979 İslam Devrimi’nden beri ilk kez bir İran lideri ile doğrudan görüşen ABD Başkanı olacaktı.
Obama Yönetimi’ne göre 15 dakika boyunca “samimi” bir görüşme gerçekleşti. New York’taki trafik problemi için özür bile dileyen Obama, Ruhani’yi seçim zaferi için kutladı, ılımlı İran liderinin BM’de verdiği yapıcı mesajları övdü. ABD Başkanı, Tahran’ın sivil nükleer enerji üretme hakkına saygılı olduğunu, ancak atom bombası üretiminin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmede ana konu nükleer müzakereler olsa da, Obama, İran’da tutuklu olan iki Amerikalı ile kayıp bir diğerini de gündeme getirdi.
HASAN İLE HÜSEYİN GÖRÜŞTÜ
İran medyasında görüşme genelde zafer olarak sunuldu, hatta “Hasan (Ruhani) ile Hüseyin (Barack Hussein Obama) görüştü” diye espriler yapıldı. Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün Komutanı Gen. Gassam Süleymani, “Başkan Ruhani’ye gösterilen saygı, ulusal direnişimizin meyvesidir” dedi. Muhafazakar rajanews.com sitesine göre ise Ruhani’nin “Büyük Şeytan” ABD ile müzakereye girmesinin hiçbir yararı yok.
Bu hava dün Ruhani’nin Tahran Havalimanı’nda karşılanmasına da yansıdı. 200-300 destekçisi Ruhani’yi alkışlarla karşıladı. “Amerika’ya ölüm” sloganları atan 60 kadar muhafazakâr ise yolun diğer tarafından yumurta, ayakkabı ve taş fırlattı. Bazı protestocuların durdurmaya çalıştığı Ruhani’nin aracı alandan zor da olsa ayrıldı.
Mini yorum
OBAMA ile BM zirvesi kapsamında ayaküstü görüşme fırsatını, kokteylde alkol servis edildiği bahanesiyle geri çeviren Ruhani, telefon görüşmesi formülüyle hem Obama’ya kapıyı açık bırakmış oldu, hem de İranlı muhafazakârların tepkisini asgariye indirdi. Buna rağmen dün protestodan kurtulamadı. BBC Farsça’dan Amir Paivar şöyle dedi: “İran’da azınlıkta olsa da sertlik yanlıları ABD ile her tür uzlaşma çabasına gürültüyle karşı çıkıyor. Varlıkları, rejimin üst katmanlarının onayıyla olsun veya olmasın, Ruhani’ye karşı bir denge etkisi yaratıyor. Ruhani tek başına çok ileri gidemeyeceğini hatırlamıştır. Fakat sosyal medya da Ruhani’ye destek mesajlarıyla dolu.”
O tweet’i neden sildi
TELEFON görüşmesi talebinin kimden geldiği konusunda çelişkili bilgiler var. Bir ABD yetkilisi, gün içinde İranlılardan, Ruhani’nin New York’tan ayrılmadan önce Obama ile telefonda görüşmek istediğine dair bilgi aldıklarını ve dışişleri bakanları arasındaki görüşmenin olumlu bir havada geçmesi nedeniyle bu görüşmenin ayarlandığını bildirdi. Ancak bir İranlı yetkili, “Bu telefonu hiç beklemiyorduk” dedi. Görüşmenin ilk olarak Ruhani’nin Twitter hesabından duyurulması dikkat çekti. Bu tweet kısa süre sonra silindi. Beyaz Saray’ın doğrulama açıklamasından sonra ise Ruhani’nin hesabından görüşmeyle ilgili daha detaylı bir tweet atıldı. Ruhani’nin Twitter hesabını özel bir iletişim ekibinin idare ettiği sanılıyor. Ruhani, kendi dışişleri bakanı Cevad Zarif’i “Twitter’da çok zaman harcıyor” diye eleştirmişti.