Güncelleme Tarihi:
Alanya Belediyesi tarafından hazırlanan 190 maddelik “Zabıta Yönetmeliği”nde, yasaklara ve kurallara uymayan ve aksini yapanlara para cezasının yanı sıra iş yerinin ticaretten men edilmesine varan cezalar uygulanacak.
Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, Belediye Meclisince son şekli verilen 11 ana başlık ve 190 maddeden oluşan yönetmelikte, ilçedeki ticari ve sosyal hayatın yanı sıra çevre düzenini de sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Alanya'da yaşayanların yönetmeliklere uygun davranması gerektiğine işaret eden Yenialp, “Aksi takdirde yönetmeliğe göre yaptırımlar uygulayacağız” dedi.
190 maddenin emir, yasak, denetim ve idari cezalar içerdiğini ifade eden Yenialp, “Trafikten iş yerlerine, gıda ve hijyenden inşaat ve yapı işlerine, genel temizlikten evcil hayvanlara, seyyar satıcılıktan denizciliğe kadar onlarca alanı içeren yönetmelikteki maddeleri uygulamak için var gücümüzle çalışacağız. Halkımız ve esnafımızın da bu konuda bize yardımcı olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
SOKAKTA TAVLA OYNAMAK YASAK
Yönetmelikteki uygulamalarda en dikkat çekeni ise “Kaldırımlarda ve yollarda oturup tavla oynamak yasaktır” maddesi. Bu kurala uymayanlara zabıta ekipleri 125 YTL ceza kesecek. Ayrıca iş yerlerinin önleri, çekme mesafeleri, kaldırım ve yolların temizliği konusundan bundan böyle iş yeri sahipleri sorumlu olacak. Esnaf iş yerinin önünü kirli bırakması durumunda yine 125 YTL cezaya çarptırılacak.
Yönetmelikte yer alan bir diğer madde ise vitrin uygulamasının aynen devam edecek olması. Restoranlar, kafeterya, pastane ve barların dışındaki iş yerlerinin dışına mal ve malzeme çıkarmaları yasaklanırken, bu kurala uyulmadığı takdirde ilkinde 200 YTL, tekrarı halinde 500 YTL, üçüncü tekrarı halinde 1000 YTL ve 7 gün ticaretten men cezası verilecek.
Yönetmelikte eğlence mekanlarına güvenlik kamerası yerleştirme zorunluluğu da bulunuyor. Aksi davrananlara birinci tespitte 250, ikinci tespitte 500, tekrarında 750 YTL ile bir hafta ticaretten men cezası verilecek. Bu tür eğlence yerlerinde yasal güvenlik görevlisi belgesi olmayan personel istihdamı halinde ise 2 bin, tekrarı halinde ise 3 bin YTL ceza verilecek ve iş yeri bir hafta süreyle kapatılacak.
Yönetmelikte hanutçuluk yapan iş yeri ve elemanına da ceza verilmesi öngörülüyor. Hanutçuluk yapan iş yeri sahibi hakkında tutulan ilk tutanakta 7, ikinci tutanakta 15 ve üçüncü tutanakta ise 30 gün ticaretten men cezası uygulanacak.
YAŞLIYA YER VERMEYENE DE CEZA VAR
Zabıta Yönetmeliğinde, araç kullanan sürücülerden bilerek veya bilmeyerek yollardaki su birikintilerini veya çamuru yolda yürüyenlere sıçratanlara da 125 YTL ceza verileceği belirtiliyor. Belediyenin aldığı kararlardan biri de yaşlılar, hasta ve hamilelere ve kucağında çocuk bulunan kişilere otobüslerde yer vermeyenlere yönelik ceza. Konuyla ilgili yönetmelik maddesinde, “Ayakta duramayacak kadar hasta ve sakat olanlarla kucaklarında çocuk taşıyanlara boş yer olmadığı takdirde en önden başlamak ve sağdan sola doğru gitmek üzere sırayla yer verilir. Aksi hareket edenlere 125 YTL ceza kesilir” ifadesine yer veriliyor.
Alanya Belediyesi Zabıta Yönetmeliği'nde yer alan dikkat çekici bazı maddeler ve ceza tutarları şöyle:
-Berber dükkanlarında çamaşır makinesi bulundurulmaması (125 YTL)
-Çimenlere ve çiçek tarlalarına basmak (125 YTL)
-Fidanları, çiçekleri koparmak, kesmek, çıkartmak, varsa meyvesini koparmak. (125 YTL)
-Parkta, bahçede içki içmek (125 YTL)
-Deniz kenarında park ve yeşillikler içerisinde köpek gezdirmek ve pisletmek. Pitbull, rotweiler ve doberman cinsi köpeklerin bulundurmak, dolaştırmak (125 YTL)
-İş yerlerinde müşteriyle muhatap olan personele yaka kartı takılmaması (125 YTL)
-Çöp kaplarını ve çöp torbalarını çöp toplama saatleri dışında cadde, sokak ve meydanlara çıkartmak, bırakmak (12 YTL)
-Turist taşıyan tur otobüslerin cadde ve sokaklara park etmesi (125 YTL)