Sokakta kurban kesmek riskli

Güncelleme Tarihi:

Sokakta kurban kesmek riskli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 00:00

İstanbul Tabip Odası’nın kurbanlıklarda "kuş gribi riski" olabileceği uyarısı üzerine gözler, sokakta kurban kesimine çevrildi. Çünkü geçen yılki bayramda kesilen 2 milyon küçük, 600 bin büyükbaş hayvanın yüzde 44’ünün bahçe ve sokakta kesildiği biliniyor.

Tarım Bakanlığı, vatandaşları uyararak hayvanlarını sağlık koşulları yeterli tesislerde kestirmelerini istedi. Kurbanın ayramın ilk gün kesilmesi de şart değil. Kesimler bayramın diğer günleri de yapılabilir.

Yarın başlayacak kurban bayramına kuş gribi damgasını vurdu. Şimdiden kesinleşmiş 2 can kaybına neden olan kuş gribi, hayvanlarla temasın, nasıl ölümcül olabileceğini ortaya koyduğu için, bayramda da bu konuda özel hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Öncelikle, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Gencar Gürsoy’un, "Doğu’da sığır, koyun ve tavuklar aynı yerde barınıyor. Hasta tavukların dışkısı, kurbanlıkların derisine ve ayaklarına bulaştıysa potansiyel risk var" uyarısı gözleri, bahçe ve sokaklarda kesilen hayvanlara çevirdi. Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Hareketleri Daire Başkanı olan kurban hizmetlerinden sorumlu bulunan Habib Can, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, geçen yılki kanlı görüntülerin ardından bu yıl uzun soluklu bir çalışma ile önlemlerin artırıldığını bildirdi.

İSTATİSTİKLER VAHİM

Geçen Kurban Bayramı’nın istatistik verilerini açıklayan Can, 2 milyon küçük, 600 bin büyükbaş hayvanın yüzde 44’ünün bahçe ve sokakta kesildiğini, yüzde 30’unun kurban satış yerlerinde, yüzde 26’sının ise mezbahalarda kesildiğini bildirdi. Can, 2.6 milyon kurbanlığın, yüzde 38’inin kurban satış yerlerinde, yüzde 33’ünün hayvan pazarlarında, yüzde 29’unun ise sokak aralarında satıldığını belirtti.

KESİMİ BAYRAMA YAYIN

Türkiye çapında günlük 40 bin büyük, 130 bin küçükbaş hayvan kesimi için altyapı bulunduğunu kaydeden Can, bayramda bu oranın çok çok aşıldığına dikkat çekti. Bu nedenle yurttaşlara vekaletle kurban kestirmeleri ve kesimi bayramın yalnızca ilk günü değil, diğer günlerine de yaymaları çağrısında bulundu. Kurbanın ilk gün ya da daha sonra kesilmesinin dinen sakıncası olmadığının altını çizen Can, Diyanet’in bu yönde görüş verdiğini vurguladı. Yurttaşların kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek noktaları da anlatan Can, veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan hayvanları almamaları gerektiğini bildirdi.

ATIKLAR İÇİN CEZA

Atıkların çevre kirliliğine neden olmamasının önemine işaret eden Can, aksi davranışlarda mülki idare amirliklerinin para cezası uygulayacağı uyarısını yaptı. Atık olarak ayrılan organların kedi-köpeklere kesinlikle verilmemesi gerektiğinin altını çizen Can, bu yolla insanlara çeşitli hastalıkların bulaştığını kaydetti.

Urfa matadoru

ŞANLIURFA’da sahibinin elinden kaçan kurbanlık boğa, uzun uğraşlar sonucu bir benzin istasyonunda sıkıştırıldı. Halil Uncu’nun kamyonete yüklemek isterken kaçırdığı boğa, Haşimiye Caddesi’ne doğru koşmaya başladı. Bazı işyerlerinin tezgahlarını dağıtan boğa, daha sonra Atatürk Bulvarı’na girdi. Yaklaşık 1.5 saatlik uğraşlar sonucunda Abide Kavşağı’ndaki bir petrol istasyonunda sıkıştırılan boğa, olay yerine çağırılan bir kasabın yardımıyla yakalandı. İstasyondaki bir direğe bağlanan ve kafasına çuval geçirilen boğa, ayakları bağlandıktan sonra sahibi tarafından götürüldü. 

Acı çektirmeyin

Kurban kesiminin ehil kişilerce yapılması gerektiğini belirten Can, hayvanlara ızdırap çektirilmemesi gerektiğini söyledi. İl ve ilçelerdeki kurban komisyonları aracılığıyla, bıçakların keskin olması için talimat verdiklerini anlatan Can, deri-bağırsakların zarar verilmeden elde edilerek ekonomik kaybın önlenmesi gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!