A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 10:42
Diyarbakır'da, sağlıksız koşullarda sokakta çalışan 420 çocuk Hepatit B taramasından geçirildi.
11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Yahya Çomak, bir sivil toplum kuruluşu olmanın sorumluluğuyla sokakta çalışan çocuklara yönelik, bir süre önce “Sokakta Yaşayan, Çalışan Çocukların Hepatit B'den Korunması Projesi”ni hayata geçirdiklerini söyledi.
Sokakta çalışan çocukların bazı hastalıklara maruz kalma riskinin çok fazla olduğunu, bu hastalıklardan birinin de Hepatit B olduğunu vurgulayan Çomak, çocukların söz konusu hastalıktan korunması için hazırladıkları projenin, AB'nin “Katılım Öncesi Süreçte Sivil Toplumun Güçlendirilmesi Hibe Programı”nca onaylandığını bildirdi.
Çomak, projenin 82 bin 635 avro bütçeli olduğunu ve 12 ay süreceğini, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün desteğiyle yürüttükleri projede, sokakta çalışan çocukların Hepatit B'den korunmasını amaçladıklarını kaydetti.
Proje kapsamında sokakta çalışan 420 çocuğun kan örneklerinin alınarak Hepatit B taramasından geçirildiğini belirten Çomak, şöyle dedi:
“Taramada, 11 çocuk taşıyıcı çıktı. Hastalık tespit edilen çocukların tedavileri yapılıyor. 59 çocuğun da 2 doz aşısı yapıldı. 3. doz aşıları da önümüzdeki aylarda yapılacak. Ayrıca bu çocukların aileleri de sağlık taramasından geçirildi. Sokakta çalışan çocuklarda Hepatit B taşıyıcılığı yaygındır. Bu çocuklar genellikle kağıt, demir, plastik gibi atık maddeleri toplayarak geçimlerini sağlıyor. Ayrıca kalacak yeri olmayanlar da son derece kötü koşullarda yaşıyor. Tüm bu sağlıksız koşullar da Hepatit B hastalığına davetiye çıkarmaktadır.”
DİYARBAKIR'DA ORAN YÜKSEK
11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Yahya Çomak, Türkiye'de Hepatit B'nin görülme oranın Diyarbakır'da yüksek olduğunun kamuoyunca bilinen bir gerçek olduğunu ifade etti.
Ölümcül hastalığın kapma sürecinden ölüm sürecine kadar olan ilaç ve tedavi maliyetinin yaklaşık bir milyon YTL olduğunu, ancak hastalığın 3 YTL'lik bir aşıyla önlenebildiğini bildiren Çomak, şöyle konuştu:
“Bu hastalıktan korunmak için, toplumu bilinçlendirmek gerekiyor. Bu projeyle amacımız kamuoyu oluşturmak, toplumu bilgilendirmek ve ilgili kurumların dikkatini çekmek. Son 3-4 yıldır, Diyarbakır Türkiye'deki en yüksek aşılama oranlarına sahip. Belediyenin alt yapı çalışmalarıyla da tifo, brusella gibi bulaşıcı hastalıklar artık tarihe karıştı. Aynı çalışmayı Hepatit B için de bekliyoruz.”
EN ÇOK PARA İLE BULAŞIYOR
Yahya Çomak, hastalığın kötü hijyen koşularının yanında en çok para ile bulaştığını, bu nedenle seyyar satıcılar ve veznecilerin konuya dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Sokakta çalışan çocukların da ağırlıklı olarak seyyar satıcı olarak çalıştığını, çöp toplayan, su satan ve pazarlarda çalışan çocuklar olduğunu ifade eden Çomak, “Hastalığı bulaştırma ve bulaşma riski en yüksek grup, bu çocuklardır. Bu kitleyi seçmemizin en önemli nedeni bu. Bu çocuklar, aileleriyle birlikte fındık toplamaya giden çocuklar” dedi.
Projeyle aşılama bilincine katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirten Çomak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çocukların çoğu, 5 yaşından büyük. Hepatit B aşısı son 5 yıldır zorunlu aşılar kapsamına girdi. Dolayısıyla küçük çocuklarda çok sık rastlanmıyor. Ancak 5 yaşından büyükleri kayıt altına almak gerekiyor. Projede 420 çocuk taramadan geçirildi. Ailelerine de ulaştık. Sağlık Müdürlüğü de aşı desteğinde bulundu. Hasta bir çocuğumuz için Dicle ilçesine bağlı Durabey Köyü'ne kadar gittik. Ailenin de tetkikleri yapıldı. Düzenli olarak takip ediyoruz.”
Çomak, ayrıca bilinç artırmak için, ailelere ve 3 okulda eğitim seminerleri vereceklerini bildirdi.