Sokakta çalışan çocuk sayısı yüzde 30 azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sokakta çalışan çocuk sayısı yüzde 30 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 11:46

Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuk sayısında yüzde 30 oranında azalma olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Başta, çocuğu sokağın tehlikelerinden korumak, eğitimine devamını sağlamak, topluma kazandırmak ve çocuk işçiliğine son vermek amacıyla 9 yıldır faaliyet yürüten 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi ile sokakta çalışan ve risk altında olan çocukların rehabilitasyonu, topluma kazandırılması için çeşitli çalışmalar yürüten kurumların işbirliği, kentte çalışan çocuk sorununun çözümüne ciddi ivme kazandırdı.

Çalışmalar kapsamında kimi zaman çocuğunu sokakta çalıştırmada ısrar eden aileler hakkında suç duyurusunda bulunuldu, kimi zaman da çocuklarını istismar ederek sokakta çalıştıran ailelerin sosyal yardımlardan faydalanmaması yönünde uygulamalara gidildi. Yapılan tüm çalışmalar meyvelerini vererek sokakta çalışan çocuk sayısında yüzde 30'luk bir azalma olarak verilere yansıdı.

 Vali Hüseyin Avni Mutlu, sokakta çalışan çocuk konusunda Diyarbakır'ın hak etmediği, çok farklı rakamların telaffuz edildiğini ve farklı bilgilerin aktarıldığını söyledi. Zaman zaman bu rakamlardan dolayı ciddi kaygı dahi oluştuğunu ifade eden Vali Mutlu, ancak 2 yıl önce yapılan araştırmada sayının 3 bin 302 olduğunu anımsattı.

“AİLELERE SONSUZ DESTEK VERİYORUZ”

Mutlu, şöyle konuştu:

“Bunlar sürekli olarak sokakta çalışan çocuklar değil. Bu çok önemli bir ayrıntı. Bunlar sabahtan akşama kadar hep sokakta çalışarak ailesine gelir temin eden çocuklar değil. Bunlardan 150 kişilik bir grup, sürekli çalışan bir gruptur. Ama bunun dışındaki çocuklarımız okullarına devam eden, ancak okul zamanı dışında kısa periyotlarda farklı işler yapmak suretiyle gelir temin etmeye çalışan çocuklar. Tabii biz bunu arzu etmiyoruz. Bu çocukların ailelerine sonsuz destek veriyoruz. Ailelerin tamamı destekleniyor. Özellikle çocuklarını sokakla ilintili hale getirmemeleri konusunda rehabilite ediyoruz, bilgilendiriyoruz. Sokağın zararlarını anlatıyoruz. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubemiz yoğun çalışma yürütüyorlar.”

Mutlu, çalışmalar sonucunda 2 yıl içinde sayının 2 bin 400'e gerilediğini, bu sürede yüzde 30'luk bir düşüş gerçekleştiğini anlatarak, “Bu rakam ciddi bir gerilemeyi gösteriyor. Bu da uygulanan politikaların verimli ve başarılı olduğunu, ancak bize daha fazla gayret göstermemiz gerektiğini işaret ediyor” dedi.

SOKAKTA ÇOCUK KALMASIN

Yapılanlara ilaveten daha fazla neler yapılabileceği konusunda da yoğun olarak çalıştıklarını ifade eden Mutlu, şöyle dedi:

“Artık sokakta çocuğumuz kalmasın. Bunun üzerinde yoğun çalışıyoruz. Bu konuda hem ailelerin hem de toplumun desteğini bekliyoruz. Çünkü merhamet ve şefkat duyguları çok yüksek bir toplum olduğumuz için bu merhamet yansımaları bazen zararlı da olabiliyor. Sokakta çalışmayı teşvik edici, ödüllendirici merhamet gösterileri çok iyi olmuyor. Elbette ki sahip çıkacağız, ama sokaktaki çocuğu bu şekilde ödüllendirmek yerine onun ailesine sahip çıkmada sivil toplum kuruluşları da bize yardımcı olabilirler. Rakamlar 2 yıl önceye göre yüzde 30 gerilemiştir. Bu çok iyi bir tablodur. Ama tatmin edici değildir. Kurumlarımız bu konuyla ilgili yoğun olarak çalışmalarını sürdürüyor.”

SUÇA BULAŞAN ÇOCUK SAYISI DA DÜŞMÜŞTÜ

Yetkililer, Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün verilerine göre, Diyarbakır'da kapkaç, yankesicilik ve gasba bulaşan çocuk sayısının 2006 yılında 504, 2007 yılında yüzde 36'lık bir düşüşle 316'ya gerilediğini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!