Sokak yutan otoparka mühür

Güncelleme Tarihi:

Sokak yutan otoparka mühür
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tarihi evlerin yıktırılmasıyla otopark yapıldığına ilişkin haberimiz üzerine Eminönü Belediyesi, inşaatın birinci katındaki otomobilleri çıkartarak giriş yasağı koydu.

Süleymaniye'de tarihi evlerin yıktırılmasıyla ortaya çıkan 3 bin 800 metre karelik alanda inşa edilmeye başlanan otopark belediye tarafından mühürlendi. 5 Temmuz 1999'da gazetemizde çıkan haber üzerine harekete geçen Eminönü Belediyesi, bitirilmiş olan birinci kata yerleştirilen otomobilleri çıkartarak binaya giriş yasağı koydu.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı, Başkan Ali Müfit Gürtuna'nın talimatıyla, Süleymaniye için hazırlamış oldukları projeleri hızlandırma kararı aldı.

Gazetemize bir açıklama yapan kaçak otoparkın sahibi Sıddık Erdoğan ise, Büyükşehir Belediyesi'ne bundan bir yıl üç ay kadar önce bir proje sunduklarını söyledi.

Süleymaniye'de 10 parsel üzerindeki dört tarihi binanın yıkılıp, yerine İstanbul'un en büyük otoparkının inşa edilmesi haberimiz ilgilileri harekete geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı yetkilileri, 1994'ten bu yana Süleymaniye için proje çalışmalarını yürüttükleri söylediler.

Süleymaniye'deki tüm tarihi yapıların tek tek fotoğraflanıp, eserlerin rölövelerinin çıkarıldığını belirten yetkililer, tarihi doku içinde yer alan ağaçların cinsine ve çapına kadar ayrıntılı bir çalışma yürüttüklerini öne sürdüler. Daire başkanlığında görevli uzmanlar, habere konu olan Süleymaniye Tavanlı Maslak Sokak, Sarı Beyazıt Camii Sokak ve Sarı Beyazıt Camii Çıkmazı'nda dört tarihi yapı ve çeşitli cinslerde 68 ağaç olduğunu belirttiler.

Hemen, şimdi!

506 adada bulunan yapıların önemli eserler olduğunu söyleyen uzmanlar, Süleymaniye için hazırladıkları projelerin 1 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na 1995'te gönderildiğini savundular. O tarihten bu yana defalarca tekrarlanan başvurulara olumlu bir yanıt verilmediğini belirten Büyükşehir yetkilileri, Kurul'un olumsuz tavrı yüzünden tarihi dokunun hızla yok olmasına neden olunduğunu öne sürdüler.

Süleymaniye üzerine uzun yıllardır çalışan Mimar Yılmaz Kuyumcu, doğanın ve yağmacıların insafına terkedilen tarihi eserlerin durumunun içler acısı olduğunu söyledi. ‘‘Hemen harekete geçilmezse, beş sene sonra Süleymaniye'de tek bir ahşap ev kalmayacaktır’’ diyen Kuyumcu, bu bölgenin dünyanın en önemli ahşap mimari müzesi olduğunu belirtti.

Haberimiz üzerine, İstanbul Valiliği ve Eminönü Kaymakamlığı, otoparkta inşaat çalışmasının yürütülmemesi için gerekli tedbirleri aldı. Kültür Bakanlığı'ndan gelen bir grup uzman da bölgede incelemeler başladı.

Otoparkın sahibi

Ellerimizle yıkarız

Kaçak otoparkın sahibi Sıddık Erdoğan, hazırlamış oldukları projeyi bir yıl üç ay önce Büyükşehir Belediyesi'ne sunduklarını söyledi. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Erdoğan, hazırladıkları projenin büyük bir turizm ve ticaret kompleksini içerdiğini belirtti. Otopark binasının yol kodunun altında kalacağını, üst tarafın ise, aslına uygun bir şekilde yapılacağını söyleyen Erdoğan‘‘Bize yol göstersinler. Projeyi istenen doğrultuda tadil edip, gerekirse otoparkı kendi ellerimizle yıkarız’’ dedi. Erdoğan, yıktıkları evlerin rolövelerini de çıkardıklarını ve otoparkın üstünün toprak zeminle kaplandıktan sonra binaları aslına uygun bir şekilde yapmayı planladıklarını söyledi. ‘‘Bu konuda, Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kurulu yetkilileriyle görüşüp onların uygun gördükleri proje doğrultusunda çalışmaya da hazırız’’ diyen Erdoğan, kendilerinin de 'ecdat yadigarına' saygılı olduklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!