Sokak sütünde "brusella" tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Sokak sütünde brusella tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 12:35

Hacettepe Üniversitesi personelinde görülen brusella, hastalığı tekrar gündeme taşırken Sağlık Bakanlığı hijyenik ortamda elde edilmeyen ve işlenmeyen süt ve süt ürünlerinin brusella gibi hastalıklara davetiye çıkardığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bakanlık, pastorize süt tüketilmesi konusunda halkı uyardı.

 

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, 1998 yılında Türkiye'de 12 bin 330 brusella hastası bulunurken, bu rakam 1999 yılında 11 bin 462, 2000 yılında ise 10 bin 565 oldu.

 

2001 yılında yükselişe geçen brusella 15 bin 510 kişiyi pençesine alırken, 2002'de kayıtlı 17 bin 799 brusalle hastası tespit edildi.

 

Sağlık Bakanlığı, sütün içerdiği protein, yağ, karbonhidrat, mineral madde, vitamin, enzim, su gibi besin maddelerinin mikroorganizmalar için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

 

İnsanlara çiğ süt ve çiğ sütten elde edilen ürünlerin tüketilmesi yoluyla bulaşan brusellanın ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, "Bu nedenle, açıkta satılan süt ve süt ürünleri satın alınmamalı, pastörize veya sterilize edilmiş UHT sütler kullanılmalıdır" uyarısında bulundu.

 

Brusellanın, hayvanlardan yara, sıyrık yoluyla bulaştığı ve kuluçka süresinin 3 hafta olduğunu bildiren Sağlık Bakanlığı, hastalığın hayvandan insana süt ve sütten yapılmış besinlerden geçtiğini vurguladı.

 

Bakanlık, "Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması, bu mikroorganizmayı öldürdüğü için hastalığın önlenmesi için gereklidir" dedi.

 

Sağlık Bakanlığı, hayvancılıkla uğraşanlar, taze peynir tüketenler, çiğ veya yeterince pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini tüketenlerin burusella hastalığı için risk grubunda olduğunu bildirirken, düzenli olmayan sürekli ateş, baş ağrısı, sırt, kas ve eklemlerde ağrıtitreme, gece terlemesi, yüzde 10-20 oranında karaciğer-dalak büyümesinin hastalığın belirtileri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

 

DONDURMA UYARISI

 

Dondurma ve buzlu ürünlerin patojen bakterilerin üremeleri bakımından ciddi bir tehlike kaynağı olduğunu bildiren Bakanlık, "üretimde kullanılan alet ve ekipmanın uygun şekilde temizlenmemesi, gerekli ve yeterli önlemlerin alınmaması durumunda salgın hastalıklara neden olabildiğini" vurguladı.

 

Bakanlık, açık süt tüketen kırsal kesimdekilerin sütü çok kaynatması gerektiğini belirtirken, şu uyarılarda bulundu:

 

"Kaynatma sırasında süt karıştırılarak tencerenin her tarafının kaynama ısısından yararlanması ve zararlı mikroorganizmaların yok olması sağlanmalıdır. Kaynamaya başladıktan sonra süt kabarınca ateş hemen söndürülmemeli, güvenli olması için 5 dakikadaha kaynatmaya devam edilmelidir."

Haberin Devamı

 

BRUSELLA NEDİR?


Koyun, keçi, sığır, manda ve domuz gibi hayvanların etleri, süt ve idrar gibi vücut sıvıları, infekte süt ile hazırlanan süt ürünleri, infekte hayvanın gebelik materyali aracılığı ile insanlara bulaşabilen; titreme ile yükselen ateş, kas ve büyük eklem ağrıları ile seyreden bir zoonozdur.

 

Brusella halk arasında “Malta Humması” , “Mal hastalığı” adlarıyla bilinir.

 

Ülkemizde hastalık her yaş ve cinste görülmektedir. Hastalık görülme oranı 15-35 yaş grubunda en yüksektir. Bazı meslek grupları; hayvan yetiştiricileri, veteriner hekim ve sağlık memurları, mezbaha işçileri, et sanayisinde çalışanlar, veteriner araştırma laboratuvarında çalışan elemanlar Brusella açısından riskli gruplardır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!