Güncelleme Tarihi:
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hava, su ve toprağı korumak ve canlıların hayatlarını devam ettirmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek bu çerçevede sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için gerekli destekleri ve çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Türkiye genelinde 2015'te 65 bin hayvan kapasiteli 200 hayvan bakımevinde yapılan rehabilitasyon çalışmalarında yaklaşık 136 bin hayvanın kısırlaştırılarak işaretlendiğini aktaran Eroğlu "Yine aynı dönemde 142 bin 300 hayvan aşılanırken 27 bin 361 hayvan da sahiplendirildi. Ayrıca 2015 yılında bakımevi yapımı için 12 belediyeye 4 milyon 500 bin lira destek verilerek, 350 mikroçip okuyucu, 122 bin 500 mikroçip, 132 bin 279 kulak küpesi, 250 kulak küpesi pensi belediyelere ücretsiz dağıtıldı." değerlendirmesinde bulundu.
Sokak hayvanları için geçen yıl belediyelere verilen desteklerin bu yıl da devam edeceğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:
"2016 yılında 1 milyon 310 bin liralık mikroçip ve kulak küpesi desteği ile bakımevi yapımı için 4 milyon lira ödenek vermeyi planlıyoruz. Böylece toplam yapacağımız destek 5 milyon lirayı geçecek. Sokak hayvanlarını desteklemek maksadıyla sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte mama ve su kabı dağıtıyoruz. Bu çerçevede 2015 yılında iki otomatik yem ve su makinası ile 100 bin mama ve su kabı alınarak sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak dağıtımı sağlandı."
"Bazı fiiller suç kapsamına alınmalı"
Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bugüne kadar sokak hayvanları için seferber olup onları kayıt altına almak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için özverili çalışmalar yaptıklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
"2004 yılından bugüne kadar dönüp baktığımızda başıboş hayvanlar daha insani usullerle rehabilite edilmeye başlandı. Ev ve süs hayvanı satış yerleri kontrol altına alındı. Deney hayvanlarının kullanımıyla alakalı etik düzenlemeler getirildi. Hayvanat bahçelerindeki hayvanlara eziyet hukuken engellendi.
Hayvan haklarına yönelik yapılan ihlallere karşı, daha hızlı ve etkili hizmet verebilmek maksadıyla 'hayvanhaklari@ormansu.gov.tr' elektronik posta adresi oluşturuldu. 64. hükümetin 1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformları içinde yer alan, 'hayvan hakları en geniş hukuki çerçevede korunacak' maddesi ile öncelikle hayvanlara kötü muamelenin önlenmesi gerekiyor. 5199 sayılı kanunda yer alan bazı hayvan hakları ihlallerine karşı uygulanacak cezaların caydırıcı olması maksadıyla bazı fiiller kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması ve hapis cezası uygulanması ile ilgili düzenleme gerekiyor."