Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, çocuklarını sokakta çalıştıran 4 aile hakkında Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
Eroğlu, sokakta çalıştırılan çocuklar sorunu hakkında gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. İstanbul'da aileleriyle bağlarını koparmış ve sokakta yaşayan çocuk sayısının 500, aileleri tarafından sokakta çalıştırılan çocuk sayısının da yaklaşık 5 bin olduğunu vurgulayan Eroğlu, 3 yıldır bu çocukları evlerine ve okullarına döndürmek için çalışma yaptıklarını söyledi.
Eroğlu, çalışmaların köklü çözüm getirmemesi nedeniyle, İstanbul Valiliği tarafından 19 Ağustos 2000 tarihinde yayınlanan tebliğ ile çocukların aileleri tarafından sokakta çalıştırılmasının suç sayıldığını hatırlattı. Sokakta çalışan çocukları korumak ve yardımcı olmak amacıyla Ayvansaray'da 22 yataklı Çocuk Koruma İstasyonu, Eyüp Ağaçlı'da da 150yataklı Çocuk ve Gençlik Merkezi açıldığını belirten Eroğlu, bu iki kurum içinde uzmanların ve gönüllü kişilerin yer aldığı 'Sokak Çalışması Ekibi' kurulduğunu bildirdi.
Eroğlu, söz konusu ekibin, 'pilot bölge' seçilen Beyoğlu ve Şişli'de 14 Eylül'den itibaren 111 çocuğu bu merkezlerde muhafaza altına aldığını kaydetti.
Kahraman Eroğlu, sosyal hizmet uzmanları, psikolog ve öğretmenlerin yaptığı görüşmelerle öncelikle çocuğun sokağa nasıl gönderildiğini ve zorlanıp zorlanmadığı konusunda bilgi aldıklarını, daha sonra çocukların ailelerine ulaşarak onları da merkezlerinde eğitime çağırdıklarını söyledi.
Eğitime katılan aileleri çocuğun sokakta maruz kalacağı tehlikelere karşı uyardıklarını anlatan Eroğlu, bugüne kadar yapılan tüm bilinçlendirme çalışmalarına rağmen 111 aile içinden çocuğunu sokakta çalıştırmaya devam eden Ömer Demir, Mehmet Emin Geçer, Mustafa Sepin ve Mehmet Ali Yılmaz hakkında, 'Çocukları üzerindeki velayet haklarını kötüye kullandıkları, çocuklarını ihmal ve istismar ettikleri' gerekçesiyle Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
Beyoğlu ve Şişli'de sokak çocuğu kalmadı
Eroğlu, geçen yıl 2 aile hakkında açılan davayı, konunun kamuoyuna yeterince malolmaması ve kendilerinin de iyi hazırlanamamaları nedeniyle kaybettiklerine değinerek, bu yıl çocuğunu döven bir veli ile Leyla Alkış'ın ailesi hakkında açılan davaların ise sürdüğünü belirtti. Eroğlu, yeni açılan 4 dava ile bugüne kadar sokakta çalışan çocukların ailelerine karşı açılan toplam dava sayısının 8'e çıktığını dile getirdi.
Eroğlu, çalışmalar sonucunda Beyoğlu ve Şişli bölgesinde sokakta çalışan çocuk kalmadığını, bunun da projenin başarıya ulaştığını gösterdiğini vurgulayarak, bundan sonraki aşama için Beşiktaş ve Fatih bölgesini çalışma kapsamına aldıklarını kaydetti.
Diğer resmi ve özel kurumlar, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların kendilerine destek olmaları halinde, İstanbul'da sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuk sayısında azalma olacağına dikkat çeken Eroğlu, "Burada herkese görev düşüyor. Çocuklar hepimizin. Onların yarınlara çok iyi hazırlanması gerekiyor" dedi.
Eroğlu, sokakta yaşayan çocukların en yoğun olduğu bölgelerin Bakırköy, Beyoğlu, Bostancı ve Eminönü, çalışan çocukların en yoğun olduğu bölgelerin de Bakırköy, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Ortaköy ve Fatih olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sorunun çözümü için daha başlardayız. Birazcık çalışma ve müdahaleyle önüne geçeriz. Ancak bu çalışmalar yapılmazsa, ileride çok daha büyük tehlikeler bizi bekliyor demektir. Şu anda çalışan 5 bin çocuk, 1-2 yıl sonra sokak çocuğu olmaya aday. Böylece sokakta yaşayan çocuk sayısı bu sürede 5 bin 500 olur. O nedenle bunun önüne geçmek için şimdiden resmi kurumlara destek vermek gerekir. Yoksa kimse sokaklarda rahat olamayacak. Devlet Bakanı Hasan Gemici ile Vali Erol Çakır, bu sorunun çözümü için büyük destek veriyorlar. Diğer resmi ve özel kurumlar da katkıda bulunursa, 2 yıl içinde İstanbul'da bu sorun ortadan kalkar."