Sokak çocukları için merkez kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Sokak çocukları için merkez kuruluyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 14:00

Sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuk ve gençlerin rehabilitasyonunu sağlamak, onları topluma kazandırmak amacıyla ''Çocuk ve Gençlik Merkezleri'' kurulacak. 7-18 yaş grubuna hizmet verecek merkezlere gelen her çocuğun kaydı yapılacak, harçlık verilecek ve diğer gereksinimleri karşılanacak. Çocuk ve gençler kendi istekleriyle de merkezden ayrılabilecekler.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren ''Çocuk ve Gençlik Merkezleri Yönetmeliği''nde, söz konusu merkezlerinin kuruluş ve çalışma esasları belirlendi.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nce uygulanacak yönetmelik hükümlerine göre, merkezde sosyal servis, koordinasyon ve değerlendirme kurulu ile mali işlemlerin gerekli kıldığı komisyon ve kurullar bulunacak.

Merkezde, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, çocuk gelişimci, hemşire, branş öğretmeni, genel idare, yardımcı ve teknik hizmetler sınıfından gerekli görülen diğer personel tam ya da yarı zamanlı olarak görev yapacak. Sosyal servis, merkezde görevli sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve çocuk gelişimciden oluşacak.

Merkezler, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklara sosyal hizmetaçısından müdahale etmede mesleki serbestliğe ve profesyonelce karar verme yetkisine sahip kılındı. Merkezce hizmet götürülecek çocukların belirlenmesi, doğrudan merkez elemanları eliyle olabileceği gibi ilgili, gönüllü ve resmi kuruluşlar ile kişilerin yazılı-sözlü uyarısıya da ihbarıyla da olabilecek.

Çocuk ve gençlik merkezleri, gezici ekipler aracılığıyla sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklarla ilgili bilgi toplayacak ve bu bilgiler doğrultusunda çalışmalar yapacak.
  Â
7-18 YAÅž GRUBUNA HÄ°ZMET VERÄ°LECEK

Merkezlerde 7-18 yaş grubu çocuğa hizmet verilecek. Ancak merkezinbulunduğu ilin özellikleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde 18 yaşını tamamlamış gençlere de geçici süreyle hizmet verilecek.

Merkeze gelen her çocuÄŸun geçici kaydı yapılacak. Geçici kayıt süresi 15 ila 30 gün arasında belirlendi. Bu süre içinde çocuk ve gencin hangi hizmetlerinden yararlanacağına iliÅŸkin ayrıntılı sosyal inceleme raporu, sosyal hizmet uzmanınca hazırlanacak. ÇocuÄŸun merkezekesin kabulü ve ayrılışı il müdürlük makamının onayıyla yapılacak.Â
  Â
Ä°STEYEN AYRILABÄ°LECEK
  Â
Çocukların ve gençlerin kayıtlı oldukları merkezlerden ayrılışlarıda kurallara bağlandı. Merkezden ayrılış, çocukların ve gençlerin ''rehabilitasyonunun başarıyla tamamlanması'', ''rehabilitasyon sağlanarak ailelerine döndürülmesi'', ''koruma altına alınması'' veya ''kendi yaşamını sürdürecek bir işe yerleştirilmeleri'' sonucu olacak.

Haberin Devamı

Ancak çocuklar ve gençler kendi istekleriyle de merkezden ayrılabilecek. Sosyal servis, ''Bütün mesleki müdahalelere rağmen olumlu bir sonuç elde edilemeyen çocuk ve gençler için'' ayrılış veya çıkış kararı alabilecek.

Haberin Devamı

Merkezden geçici ayrılışlarda ''açık kapı'' çalışma düzeni uygulanacak. Çocukların geçici nitelikteki geliş-gidiş işlemleri, dosyasının kapatılmasını gerektirmeyecek. Bu süreç ve benzer nitelikteki bütün hareketlilik dosyaya kaydedilecek.

Merkezi izinsiz terkeden çocuk ve gençler ''kaçak'' muamelesi görmeyecek. Ancak çocuk ve gencin rehabilitasyonuna devam edilmesi ve olası tehlikeleri önlemek için varsa ailesi, polis veya jandarmaya bilgi verilecek. Çocuk veya gencin merkeze gelmesi halinde rehabilitasyon programına devam edilecek.
  Â
ÇOCUKLARA HARÇLIK VERİLECEK
  Â
Merkez hizmetlerinden tam zamanlı yararlanan ve kesin kayıtları yapılan çocuk ve gençlere, harçlık da verilecek. Bu harçlık,  yetiÅŸtirme yurtlarında bakılan, lise ve dengi okullara devam eden çocuklara verilen harçlıkta uygulanan 400 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunları ile tespit edilen memur aylık katsayısı gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar olacak ve hiçbir kesinti yapılmaksızın aylık olarak verilecek.Â

Haberin Devamı

HARÇLIKTAN KESİNTİ YAPILABİLECEK
  Â
Devlet malına ve arkadaşlarının eşyalarına kasıtlı zarar veren çocukların harçlıklarından, zarar verdiği malın ödenmesi amacıyla kesinti yapılabilecek. Kesinti yapılacak tutar, toplam harçlığın 3'te 1'i oranında olacak. 
    
HASTANE, ULAŞIM, YEMEK VE GİYİM 
    
Merkez hizmetlerinden yararlanan çocuk ve gençlerin tedavileri öncelikle devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak. Ancak devlet hastanelerinde tedavinin mümkün olmadığının belgelendirilmesi halinde o yerdeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık kurumları ile tıp fakülteleri hastanelerinde tedavi ettirilecekler.  


Çeşitli nedenlerle başka illerdeki kuruluşlara tedavi, iş veya öğrenim amacıyla gönderilen çocukların ulaşım, yemek ve konaklama giderleri ile yatılı hizmetlerden yararlanan ve öğrenim gören, sanat öğrenmek için iş yerlerine giden çocuk ve gençlerin ulaşım giderleri, mahalli olanaklar göz önünde tutularak (otobüs bileti gibi) karşılanacak. 

Yönetmelikte, merkezden yararlanacak çocuk ve gençlerin giyecek gereksinimlerinin de karşılanacağı yer aldı. Bu çerçevede, kız ve erkekler için belirli miktarlarda giyecek verilecek.  Merkezlerden yararlanan çocuk veya gençlere yemek de verilecek. 

Merkezlerde görevli personel kılık-kıyafet kurallarına uyacak. Ancak hizmetin niteliği, çocuklarla birebir ve sürekli iletişim kurulması gerekliliği, çocukların güvenini kazanma gibi nedenlerle çocuklarla alanda veya kuruluşlarda çalışan meslek elemanlarına ''kravat takmama'', bayanlar için ''pantolon giyme'' esneklikleri tanınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!