Güncelleme Tarihi:
HAİTİ'DE GÖREVLİ ABD ASKERLERİNDEN KARELER
Geçtiğimiz hafta Haiti’de yaşanan depremin ardından ABD, afet bölgesine en hızlı müdahale eden ülke oldu. Ülkeye gıda yardımı ve tıbbi yardımın yanı sıra asker ve ekipman gönderen Beyaz Saray’ın bu hareketinin sebepleri tartışılıyor.
ABD şimdiye kadar Haiti’ye 5 bin asker gönderdi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar bu sayının 12 bini bulacağına işaret etti. ABD'nin şu an Irak'ta 142 bin askeri bulunuyor. Son alınan asker artırma kararı ile Afganistan'daki asker sayısı da 100 bine çıkarılmıştı.
Diğer yandan Devlet Başkanı Rene Preval’in başkent Port-au-Prince’te güvenliği sağlanması için görevli Birleşmiş Milletler (BM) güçlerine ABD askerlerinin yardım edeceğini açıklaması ise işgal söylentilerine neden oldu.
Port-au-Prince havalimanını kontrol altında tutan ABD güçlerinin, kendi uçaklarının inişine öncelik tanıması da bu söylentileri güçlendirdi. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD deniz piyadelerinin ülkeye silahlanarak gittiğine dikkat çekerek “ABD gizlice Haiti’yi işgal ediyor” dedi.
Ancak Beyaz Saray’ı eleştiren tek kişi Chavez değil. Fransa’nın İşbirliği Bakanı Alain Joyandet de geçtiğimiz hafta BM’den ABD’nin ülkedeki hakim rolünü incelemesini talep etti.
ABD güçlerinin Port-au-Prince havaalanına inmek isteyen bir Fransız uçağına izin vermemesi üzerine Joyandet, Brüksel’de Haiti’nin durumunu görüşmek için toplanan bir Avrupa Birliği zirvesinde “Bizim amacımız Haiti’ye yardım etmek, ülkeyi işgal etmek değil” diyerek itirazını dile getirmişti.
DEMOKRATİK HÜKÜMET GÖREV BAŞINDA
ABD yetkilileri ise bu iddiaları karşı çıktı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü PJ Crowley, ABD’nin askeri çıkarlarını depremde hayatta kalanların çıkarından üstte tuttuğu iddialarını reddetti. Crowley, El Cezire’ye yaptığı açıklamalarda “Haiti’nin demokratik olarak seçilmiş hükümeti görevinin başındadır” dedi.
Haiti’ye yardımın uluslararası bir çabanın ürünü olduğunu hatırlatan Crowley, “Burada söz hakkı Haiti hükümetinde ve BM’dedir, ABD’de değildir. Biz sadece onlara sadece destek oluyoruz” dedi.
ABD’nin Haiti’deki etkinliği uluslararası kamuoyunda eleştirilse de Haitililerin desteğini toplamış gibi görünüyor. TIME dergisinin görüştüğü bir Haitili, Joel Auguste, “Amerikan askerlerinin burada olmasını istiyoruz. Bizim hırsız politikacılarımıza bir dolar bile vermesinler. Beyaz adamın gelip yardımları dağıtması gerek” diyor.
OBAMA KONTROLÜ ELE ALMALI
Siyah kölelerin 1804’te düzenlediği ilk ayaklanmanın ardından bağımsızlıklarına kavuşmalarından sonra kurulan ülkede bu durum tuhaf görünüyor ancak Haiti halkı hâlâ ülkelerinin ABD’nin bir parçası olduğunu düşünüyor. Başka bir Haitili, Franz Dejean, “Obama’nın gelip kontrolü ele almasına ihtiyacımız var” diyor.
Öte yandan Beyaz Saray’ın Haiti için yaptıkları sadece uluslararası arenada değil, ABD’de de eleştiriliyor. Özellikle ülkenin aşırı sağcı kesimleri, ABD’nin dış politika gündemi bu kadar yoğunken Obama yönetiminin Haiti’ye odaklanmasının yanlış olduğunu belirtiyor.
Bölge siyasetinde uzman isimler de ABD’nin Haiti’deki varlığının televizyon kameralarının gidişinden sonra da sürüp sürmeyeceğini sorguluyor.