Snow: Türkiye gibi ülkeler dünyada büyümeyi tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Snow: Türkiye gibi ülkeler dünyada büyümeyi tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 00:00

ABD’nin eski Hazine Bakanı John Snow, uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ABD ekonomisinde bir durgunluk yaratacağını belirterek, "Türkiye gibi ülkeler oldukça güçlü konumda ve büyümeyi sürdürüyor, dünyanın büyümesini tetikliyor. Bu nedenle kredi piyasalarında yaşanan sorunların global resesyona dönüşeceğini düşünmüyorum" dedi.

GEÇTİĞİMİZ dönem ABD ekonomisinin kaptanlığını yürüten ve şu anda dünyanın en önemli ekonomi uzmanı isimlerden biri olan John Snow, dünya piyasalarındaki dalgalanmanın ciddi bir resesyona dönüşmeyeceğini savundu. "ABD ekonomisi bir yavaşlama içine girecek, bu kesin. Bu durum global ekonomiyi de bir anlamda etkileyecek. Bir problem var ama resesyona gidecek kadar değil" diyen Snow, "Türkiye gibi ülkeler şu anda dünya ekonomisinin büyümesini tetikliyor" dedi.

BALONUN PATLAYACAĞI BELLİYDİ: Capital Dergisi ve Garanti Bankası’nın konuğu olarak 4 Ekim’de Türkiye’ye gelecek olan ABD’nin eski Hazine Bakanı Snow, piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından faiz indirim kararı çıkıp çıkmayacağına odaklanmışken, dünya piyasalarını değerlendirdi. Capital’in yaptığı söyleşide, Snow, yaşananların nedenini şöyle anlattı: "Geçmişte alınan riskler gerektiğinden fazla hafife alındı. Herkese kredi verildi. Gayrimenkul piyasasına gereğinden fazla yatırım yapıldı diyebilirim. Bu durum da ev fiyatlarının artmasına neden oldu. Bunun yanında faizler de arttı. En önemlisi verilen krediler gelişigüzel dağıtıldığı için krediyi alan kişiler ödeme yapmakta zorluk çekmeye başladılar. Bu da sistemin sıkışmasına neden oldu. Gayrimenkul sektöründe yaşanan bu balonun bir yerde patlayacağı belliydi."

GLOBAL EKONOMİ YARA ALMAYACAK: Şu anda ABD’de yeniden yapılanmaya gidildiğini, pek çok kredinin asıl değerine döndürülmeye çalışıldığını anlatan Snow, "Kredi verimi konusunda çok sıkı bir döneme girildi diyebilirim" dedi. Global ekonominin de bu dalgalanmadan yara almadan kurtulacağına kesin gözüyle bakan Snow, tüm dünyadaki merkez bankalarının şu anda bu krizi aşmak için doğru adımlar attığını düşündüğünü aktardı ve "Merkez bankaları herkesi yeterli likidite olduğuna dair ikna ettiği anda, bu durum sona erecek" diye konuştu. "ABD ekonomisi bir yavaşlama içine girecek, bu kesin" diyen Snow, "Bu durum global ekonomiyi de bir anlamda etkileyecek ve etkiliyor da zaten. Ama yine de ne global ekonomide ne de ABD ekonomisinde bir resesyon beklemiyorum" diye konuştu.

GELİŞEN ÜLKELER FAZLA ETKİLENMEZ: "Gelişmekte olan ülkeler bu dalgalanmadan daha fazla etkilenebilirler mi" sorusuna "Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin ratingleri oldukça güçlü. Büyümelerini de sürdürüyorlar. Bu nedenle kredi piyasalarında yaşanan sorunların gelişmekte olan ülkeleri de çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

Snow, 10 yıl sonrasının Türkiye’sini tarif etti

ENFLASYON SORUN OLMAYACAK: Türkiye bundan 10 yıl sonra bölgesinde lider bir konumda olacak. GSMH’sı artmış, enflasyon sorunun çözmüş bir ülke olarak karşımıza çıkacak.

ORTALAMA YÜZDE 6 BÜYÜME: Büyüme hızının da her yıl ortalama yüzde 5 ya da 6 olması muhtemel. Türkiye eğer böyle bir büyüme gerçekleştirirse o zaman çok daha büyük bir ekonomiye sahip olur.

REFAH DÜZEYİ ARTACAK: Bütün bunlarla bağlantılı olarak Türkiye’de bundan 10 yıl sonra refah düzeyinin de çok fazla artacağını düşünüyorum. Kişi başına düşen milli gelirin artmasıyla birlikte insanların yaşam standartları da düzelecek.

NÜFUS ARTIŞ HIZI AZALACAK: Bana göre ülkenizdeki nüfus artışı da azalacak. Bu da tabii ki sizin izleyeceğiniz politikaların sonunda olacak. Borç yükünüz hafifleyecek. Bu konuda yapılacak çok iş var ama önemli olan şu andaki gelişmelerin iyi yönde ilerlemesi.

Hükümetinize hayranım iyi işler başardılar

ABD Hazine Bakanı olduğu dönemde Türk hükümetinden pek çok kişiyle tanışma fırsatı bulduğunu hatırlatan John Snow, Türkiye’yi şöyle değerlendi: "Hükümetinizin şu anda yaptığı reformlara oldukça hayran olduğumu söyleyebilirim. Bana göre Türkiye’nin başarısı bulunduğunuz bölge ve global ekonomi açısından oldukça önemli. Bu konuda da hükümetiniz oldukça iyi bir performans gösterdi. AB üyeliği sürecinde de bu gelişmeler oldukça yardımcı olacaktır. Güvenli bir aday olmak için belirli standartları yakalamak gerekiyor. Bu standartları yakalamak için ise bana göre hükümetiniz oldukça iyi bir politika izledi. Makro ve mikro açıdan oldukça iyi bir iş başardılar. Ancak Türkiye’de politikaların sürekliliğinde bir problem yaşanıyor. Ekonomik reformların takibi oldukça önemli. Yani her hükümetin ortaya çıkarılan reformların takipçisi olması gerekir. Bunun dışında enflasyon da henüz Türkiye’nin gündeminden çıkmış değil. Mevcut bütçe açığı da büyük problem olarak görülüyor. Ama ben bütün bu konularda oldukça iyimserim. Türkiye’nin geleceği oldukça parlak ve yatırımcı ilgisi de devam edecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!