Skandalsız Altın Portakal olmaz

Güncelleme Tarihi:

Skandalsız Altın Portakal olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 37'ncisi gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Film Festivali önceki gece ödül töreniyle sona erdi. Festivalin klasiği ise yine skandalları oldu. İşte festivalin başından sonuna kadar yaşananlar.

Bu yıl 8 filmin katıldığı 37. Antalya Film Festivali, üç filmin zaferiyle sonuçlandı. Derviş Zaim'in yönettiği 'Filler ve Çimen' altı, Zeki Ökten'in yönettiği 'Güle Güle' dört ve Ömer Kavur'un yönettiği 'Melekler Evi' dört ödül alarak büyük bir başarı elde ettiler.

Ödül töreninde iki sanatçının sahnede tir tir titremesi dikkat çekti. Biri yılların karakter oyuncusu Nilüfer Aydan, diğeri ise çok genç yaşına rağmen iki ödül birden alan Sanem Çelik. Nilüfer Aydan 'Renkli Türkçe' adlı filmdeki rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü alınca çok şaşırdı. Sahnede ona ödülü veren Selda Alkor ve sunucu Berhan Şimşek'in yardımlarıyla ayakta durabildi. Nilüfer Aydan açıklamalarında ‘‘Bu filmde para almadan oynadım, 37 yıldır ilk defa bir ödülüm oluyor, iyilik yaptım karşılığını buldum’’ dedi. Sanem Çelik ise 'Filler ve Çimen' adlı filmdeki rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

Festival yine bazı oyuncuların protestosuyla başladı. Sanatçıların otellerinin ayrı yerlerde olması, bazı oyuncuların dört yıldız, bazı oyuncuların ise 5 yıldızlı otelde kalması yüzünden protestolar yaşandı. Birçok aksamaların olması, ufak tefek skandallar yaşanmasına rağmen yine de Antalya Altın Portakal Film Festivali gündemdeki yerini korudu.

ÇİZGİMDEN TAVİZ VERMEM

Genç yaşına rağmen iki ödülü olan Sanem Çelik, törene sevgilisi vokalist Cem Öcal'la birlikte geldi. Sanem daha önce 'Yaban' filmiyle Adana Altın Koza yarışmasında en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü almıştı. Bu yıl 'Filler ve Çimen' adlı filmde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Sanem, ödül sonrası ‘‘Benim bir yaşam çizgim var, ondan asla taviz vermeden hayatıma devam edeceğim’’ dedi.

TALAT BİZİ MOTİVE ETTİ

Ödül sonrası çok ilginç bir olay yaşandı. En iyi erkek oyuncu ödülünü alan Talat Bulut törene gelmeyince, onun ödülünü yerine aynı filmde oynayan arkadaşı Aslan Gacar aldı. Gacar sahnede ‘‘Merhaba Talat, bizi motive ettin’’ dedi. Sonra bu filmin ekibi arabayla otellerine dönerken Aslan Gacar Kadir İnanır'ın arkadaşları arayıp, ‘‘Sen ne demek istiyorsun, çok ayıp ettin’’ diyerek kızmışlar.

ABUZER ÇIPLAK

Festivalde, Metin Akpınar'ın otel odasının balkona çırılçıplak çıkması ve cep telefonuyla konuşmasının görüntülenmesi en çok konuşulan konu oldu. Metin Akpınar'ın festivalde iki filmi yarışıyordu. 'Abuzer Kadayıf' ve 'Güle Güle' filminde oynayan sanatçı hiçbir ödül alamayınca çok bozuldu.

En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü alan Eşref Kolçak, ödül sonrası otelinde, ‘‘Biz filmde başrol oynadık, bizi en iyi erkek oyuncu rolünde değerlendirmeleri gerekirdi’’ diyerek sitem etti.

En iyi kurgu ödülünü alan Mustafa Preşeva sahnede mutluluktan havaya uçtu. Selanik asıllı olan Preşeva daha önce İş Bankası reklamlarında Atatürk'ü oynamıştı.

BERHAN BEYAZ’DAN İYİYDİ

Bu yıl ödül törenini sunan Berhan Şimşek ve Hande Kazanova izleyicilerden alkış aldı. Geçtiğimiz yılki töreni sunan Beyaz hataları yüzünden çok tepki almıştı. İzleyiciler ‘‘Bu yıl bir oyuncunun sunması daha doğru oldu’’ dediler.

Jüri üyeleri bu yıl değerlendirme yaparken oy birliği ile karar almışlar. En iyi erkek, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu dalında hiçbir tartışma yaşanmamış. Jüri üyelerinden aldığımız bilgilere göre Metin Akpınar ve Hande Ataizi değerlendirmeye bile alınmamış.

ANLATILAN ÇATLI MI?

'Melekleri Evi' adlı filmde Aytaç Arman'ın canlandırdığı rol izleyeciler tarafından Susurluk skandalıyla adı ortaya çıkan Abdullah Çatlı'ya benzetildi. İzleyiciler, ‘‘Çatlı'nın hayatından birebir kesitler vermişler’’ yorumunu yaptılar.

ÖNCE ELEŞTİRDİ SONRA ÖDÜL ALDI

Ödül gününün sabahı 'Melekler Evi' filminin galası yapıldı. Filmin müziklerini yapan Cahit Berkay, konuşmasında filme müzik yaptığından dolayı pişman olduğunu, efektlerin müziğin önüne geçtiğini söylemişti. Fakat Cahit Berkay, bu film müziğiyle ödül aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!