Sızıntı 15 gün önceden başladı

Güncelleme Tarihi:

Sızıntı 15 gün önceden başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2012 00:00

Adana’da Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen korkunç kazada 2 işçinin cesedi bulundu, 8 işçi aranıyor. Arkadaşlarını kaybeden işçiler sızıntının 15 gün önce başladığını, çatlakları kum torbalarıyla kapattıklarını öne sürdü. İddialar araştırılıyor.

Haberin Devamı

ADANA’nın Kozan ilçesinde inşaatı Özaltın-Cengiz Ortaklığı firması tarafından yapılan Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin tünel kapağının patlaması nedeniyle suya kapılan 10 işçiden Eyüp Altıntaş’ın ve Cumali Değirmenci’nin (29) cesetlerine ulaşıldı. Bazı işçiler de tünel kapağının yerine tam oturmaması nedeniyle sızıntı olmaya başladığını ileri sürerek şu iddialarda bulundu:

Kum torbaları koydurdular

“15 gün önce baraj göletinde su tutulmaya başlandı. Tünel kapağının yerine tam olarak oturmaması nedeniyle alt kısmında sızıntı oldu. Tüm işçileri toplayıp, o bölgeye kum torbası attırdılar. 15 gündür sızıntının önlenmesi için çalışma yapılıyordu. Ancak su miktarı artınca kapak basınca daha fazla dayanamayıp patladı. Olayda ihmal var.”

Danıştay hatası

Korkunç kazayla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu, Trabzon Bölge Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında Danıştay’a yüklendi:
“O yatırım bakanlığımıza ait değil, özel sektör. Ağırlık hesabı veya herhangi bir hata sebebiyle kapakların açılmasından kaynaklanmış olabilir. DSİ’nin denetletmesi lazım. Ama maalesef denetim yönetmeliğini Danıştay iptal etti. Kimse onlara sormuyor bir kaza olduğu zaman.”

Kapak dayanamamış

İnşaat, Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları’nın temsilcileri barajda inceleme yaptı. 93 milyon metreküplük barajda, 87 milyon metreküp suya ulaşılınca tünel kapağının basınca dayanamadığı anlaşıldı. Baraj inşaatını yapan şirketlerden Özaltın İnşaat’ın genel müdür yardımcısı Mehmet Öner, söz konusu baraj inşaatı gibi yeni yapılarda ilk zamanlarda sızıntı meydana gelebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

10 İŞÇİNİN SUYA KAPILDIĞI O ANLAR / WEB TV

Vali Coş: Kim, ne biliyorsa anlatsın

ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, baraj bölgesini helikopterden inceledi. Daha sonra şantiyeye inen Coş, kayıp işçilerin de bir yerlere tutunup kurtulmuş olmaları umudunu yitirmediklerini söyledi. Coş, şunları söyledi: “Kim bu konuda ne biliyorsa gidip ifade versin. İlk bakışta kapakta sorun olduğu gözüküyor. Ancak bazı basın organlarında yer aldığı gibi çatlak gözükmüyor. Baraj göletinde su tamamen boşaldı. Su miktarı da debisi de düştü. Nehir çevresindeki 5 köy uyarıldı.”

/images/100/0x0/55ea7f4af018fbb8f883d477

Sualtı polisi, Sikorsky ve komando, kayıpları arıyor

Haberin Devamı

Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), sualtı polisi, İl Afet ve Acil Durum  Müdürlüğü ekipleri, önceki gün hava karardıktan sonra durdukları arama çalışmalara, dün sabah yeniden başladı. Çalışmalara, Konya 3’üncü Ana Jet Üssü’nden sevk edilen gece görüş donanımlı Sikorsky helikopter de katıldı. 200 komando, iz takip köpekleriyle, nehrin 2 yakasında 6 noktada arama yaptı.

Kilometrelerce sürüklendiler

Eyüp Altıntaş’ın olay yerinden 7 kilometre uzaklıkta bulunan cesedi, helikopterle şantiye sahasına getirildi. Evli ve 1 çocuk babası Cumali Değirmenci’nin cesedi ise olay yerinin 10 kilometre uzağında bulundu.

EnerjiSA: Takip ediyoruz

PROJE sahibi EnerjiSA yazılı bir açıklama yaptı: “Çevrede oluşabilecek her türlü zararı önlemek üzere tüm tedbirler alınmış olup, konu yakından takip edilmektedir. İdari ve adli soruşturma başlamış olup, olayın kesin sebebi bilirkişi raporundan sonra ortaya çıkacaktır.”

Sendikalar tepkili

OLAYLA ilgili görevlendirilen bir savcı, baraj bölgesinde soruşturma yaparken, bir savcı da Kozan Devlet Hastanesi’nde inceleme yaptı. Seyhan, İnönü Parkı’nda toplanan Türk-İş, DİSK, KESK, Adana Tabip Odası, ÇETKO ve Alevi Kültür Dernekleri’ne üye yaklaşık 50 kişi, kazayı “katliam” olarak niteleyerek, protesto gösterisi düzenledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!