Siz sordunuz MEB cevapladı

Güncelleme Tarihi:

Siz sordunuz MEB cevapladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 11:11

Hürriyet’in açtığı 4+4+4 dosyasına binlerce soru yağdı. Milli Eğitim Bakanlığı sizden gelen soruları titizlikle cevaplandırdı.

Haberin Devamı

İşte yazı dizisi boyunca en çok sorulan soruların tamamı ve cevapları:

Soru: Lise giriş sınavları ne olacak?
Cevap: Şimdilik herhangi bir değişiklik yok.

Soru: Benim 5. sınıfa giden bir oğlum var. Artık bu okula gitme mecburiyeti yok mu? İlk 4 ne anlama geliyor ikinci dört ne anlama geliyor ve üçüncü 4 ne anlama geliyor.
Cevap: 2012 Eylül ayında 5. sınıfa başlayacaksa, oturduğunuz adrese en yakın olarak belirlenen ortaokula kaydolacaktır. Şayet halen okumakta olduğu okul ortaokul olarak belirlenmişse aynı okulda ortaokulu okuyacaktır. 2012 Eylül ayında 6. sınıfa başlayacaksa, aynı okulunda ortaokulu tamamlayana kadar devam edecektir.
Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Özellikle ikinci kademe, yani ortaokullar, öğrencilerin daha özgür bir birey olarak sivil toplum ve demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim süreçlerinde özgür ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektedir.
Eğitim süresinin önemi kadar, öğrencilerin sistem içindeki programlarda tercih değişikliği yapabilmeleri de en az o kadar önemlidir.
Yeni düzenleme ile ilkokul, ortaokul ve liseler bağımsız (fizikî olarak) oluşturulabileceği gibi, imkân ve şartların elverişli olmadığı yerlerde ortaokulların ilkokullarla ya da liselerle birlikte oluşturulmasına da fırsat verilmektedir.
Ortaokullar, program bütünlüğü korunarak, üst öğretim programlarının bütününe yönelik olarak fazla sayıda seçeneği barındırıp, lise öğrenim sürecinde yer alan programların tercih edilmesine fırsat verecek esneklikte tasarlanacaktır.
Dünyada da temel dersler dışında bireylerin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun seçmeli derslerden oluşan seçimlik ders programları uygulanmaktadır.
Yeni düzenleme ile ortaokul ve liselerde, Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olarak okutulması sağlanmıştır.
Ayrıca ortaokullarda, yani ikinci 4 yıllık kademede Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil gibi temel dersler dışında seçimlik dersler ile lise eğitimi için alt yapı oluşturulacaktır.
Ortaokullardaki temel dersler (core subject) dışındaki seçimlik dersleri, öğrencinin veya ebeveyninin isteğine ve tercihine bağlı olarak alabilme ESNEKLİĞİ getirilmektedir.
Böylece bireylerin demokratik hak ve taleplerine sınırlama değil, aksine sağlanan esneklik ile bu hak ve taleplerin kullanılmasına imkân tanınmıştır.

Haberin Devamı


Soru: Neden 4+4+4 eğitim sistemine geçilme ihtiyacı duyuldu? Mevcut sistemdeki yanlış neredeydi?
Cevap : Dünya genelindeki uygulamalara bakıldığında, ortalama eğitim süresi 11 - 12 yıl veya daha üzerindedir. Türkiye'de ise toplam nüfusun ortalama eğitim süresi 6 - 6,1 yıl civarındadır. Başka bir ifadeyle, gelişmiş dünya ülkeleri ile Türkiye'nin eğitim süresi arasında tam yarı yarıya bir fark söz konusudur.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, hemen hepsi ortalama eğitim sürelerini artırmak suretiyle nüfuslarının büyük bir bölümünü lise mezunu ya da üniversite mezunu yapmak üzere hedefler koymuşlar ve bunu gerçekleştirmek için tedbirler almaktadırlar. Avrupa Birliği ülkeleri 2020 yılına kadar nüfuslarının en az yüzde 90'ını lise mezunu yapmak üzere hedeflerini revize ettiler. Japonya ve Güney Kore çağ nüfusunun yüzde 100'ünü üniversite mezunu yapmaya çalışıyor. Daha birçok ülkeden veya bölgeden bu tür örnekleri artırmak mümkündür. Ülkemizde ise nüfusun sadece yüzde 28'inin lise mezunu olduğu dikkate alınırsa, bu değişikliğe ihtiyacın ne kadar büyük olduğu anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Ülkemizde son yıllarda alınan önlemlerle ve idari uygulamalarla çağ nüfuslarının okullaşma oranlarında çok önemli mesafeler kat edildiği görülmektedir. Bu kapsamda okullaşma oranlarında ilköğretim düzeyinde yüzde 98'lerin aşıldığı, ortaöğretim düzeyinde yüzde 70'lere yaklaşıldığı, yükseköğretim düzeyinde ise yüzde 33'leri yakaladığımız görülmektedir. Buna karşılık bölgeler arasında ciddi farklılıklar maalesef varlığını korumaktadır. Örneğin Şırnak'ta ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 30'ların altındadır. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı artırılacak ve bu anlamda okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltılacaktır.

Düzenlemenin en önemli amaçlarından biri de eğitim sistemimizi demokratikleştirme ve esnekleştirme arzusudur. Değişik kademelerde oluşturulacak seçimlik derslerle her kesimden vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin eğitimden beklentileri, sosyal ve kültürel talepleri karşılanmaya çalışılacaktır. Öğrenciler sporda, sanatta veya başka bir alanda yetenek sahibi ise veya bu alanların birinde kendini geliştirmek istiyorsa 5. sınıftan itibaren kendisine bu imkân tanınmış olacaktır.
Düzenlemeyle getirilen bir başka yenilik ise eğitimin kademelere bölünmesidir. Birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul, ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise olarak yapılandırılmıştır. Böylece kademeler arası yatay ve dikey geçişlere imkân tanınmış, esnek yapı sayesinde bireye yetenek ve gelişimine göre erken yaşlarda tercih hakkı tanınmıştır.

Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklarımızın ilköğretime başlamalarına fırsat verilmiştir. Bu konuda dünya genelindeki uygulamalarla paralellik sağlanmış, erken yaşta eğitime başlayan bireyin bir yıl erken hayata adım atması sağlanmıştır. Günümüz dünyasında istenilen her türlü teknolojik ve fizikî şartların uygunluğu göz önüne alındığında bireyin okula bir yıl erken başlaması çok önemlidir.

Sekiz yıllık kesintisiz eğitimde 1. sınıf öğrencisi ile 8. sınıf öğrencisi aynı bahçede oyun oynuyor, aynı tuvaleti kullanıyor ve aynı kantinde alışveriş yapmak için sıraya giriyordu. Yetişkin öğrencilerin bedensel üstünlükleri karşısında alt sınıf öğrencileri ezilebiliyor, ortak mekânlardan yeterince yararlanamıyordu. Yeni sistem, yaş aralığını düşürerek ilkokulların ayrı binalarda, diğer okullara (ortaokul ve lise) devam eden öğrencilerin ise farklı binalarda eğitim yapmasına imkân tanımıştır.

Haberin Devamı

Soru: Şu an ki 4. sınıf öğretmenleri seneye 5. sınıfları mı okutacak yoksa norm fazlası olarak müdürün tarafından mı belirlenecek aydınlatırsanız sevinirim.
Cevap: Hayır okutmayacaklar. Bu öğretmenler 1. sınıfı okutmaya başlayacaklar.

Soru: 12 yıl zorunlu eğitimde sınıf kalma kalkıyor. Bu yeni öğrenciler için mi geçerli yoksa her öğrenci için mi geçerli?
Cevap: Böyle bir karar ve uygulama söz konusu değildir.

Soru: 2012-2013 öğretim döneminde SBS uygulaması olacak mıdır? Olacaksa sınavın yapısı değişecek midir?
Cevap: Gelecek yıl SBS uygulanacak ve yapısında değişiklik olmayacaktır.

Soru: Bu konu üzerinde alt çalışmalar yapılıptamı karar alındı ve bu konuyla ilgili eğitim camiasında uzmanların görüşleri alındı mı?
Cevap: Konu ile ilgili tüm tarafların görüşleri alındı.

Haberin Devamı

Soru: Çocuğum ilköğretim 5. sınıfa gidiyor. Yeni sisteme göre mi öğrenimine devam edecek? Daha doğrusu 5. sınıflarda bir değişiklik olacak mı?
Cevap: Hayır olmayacak. Ancak 2012 Eylül ayında 5. sınıfa başlayacaksa bazı konularda değişiklik söz konusu olacaktır.

Soru: Merhabalar benim şu an itibariyle 62 aylık oğlum var. Eylül ayında 65 aylık olacak. 1. sınıfa değil de anaokuluna gönderebilir miyim?
Cevap: 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını doldurmayacaksa anaokuluna devam edecektir.

4+4+4 YAZI DİZİSİNİNDE BUNLAR VARDI:

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!