Siyasilerin birinci gündemi af

Güncelleme Tarihi:

Siyasilerin birinci gündemi af
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin şeker bayramından önce af yasasının çıkacağını söylemesi bu konudaki tartışmaları da hızlandırdı. Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcilerinin af konusundaki görüşleri şöyle:

İsmail Köse (MHP Grup Başkanvekili): Af konusunda Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen kanunun arkasında duruyoruz. Aynı şekilde çıkmasından yanayız. Ancak, koalisyon ortakları biraraya gelir ve tadilat yapılması gerekiyorsa yaparlar. O zaman da tasarı ilgili komisyonlarda kısa süre içinde ele alınır. Veto edilen yasaya Meclis direndiği zaman ikinci kez veto sözkonusu değil. Ben, direnilmesinden yanayım. Yasada devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü, soygun diye tarif edilen hırsızlık ve yolsuzluk ile vatandaşların namus meselesiyle ilgili suçların kapsam dışında tutulmasından yanayız. Yardım ve yataklık gibi suçların da af kapsamına alınmasına karşıyız. Bunları zamana bırakmak lazım. Af birilerini memnun etme meselesi değildir. Türkiye çok önemli badirelerden geçti. Yılanın başı hapse konulmuş. Şehitler, gaziler var, onların yakınları var. Af kanunu geneldir. Kişileri ön plana çıkaran değişik düzenleme istekleri doğru değil. Ahmet de Mehmet de Haluk Kırcı da bu aftan istifade ediyorsa (özel madde koyalım da o yararlanmasın) diyemezsiniz. Genel düzenlemeden kimler istifade ediyorsa, eder.

Salih Yıldırım (ANAP Genel Başkan Yardımcısı): Af yasası, terör ve siyasi suçları da kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir. Ramazan ayı içinde çıkacak olan af yasasından 32 bin tutuklu ve hükümlü, 300 bin tutuksuz yargılanan kişi ve 500 bin aile yararlanacak. Bir milyon dava dosyası af kapsamında. yasa hazırlanırken, objektiflik ve hukuki altyapı ilkelerine uyulmalı.

Beyhan Aslan (ANAP Grup Başkanvekili): Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Af Kanunu, Adalet Komisyonu'nda bekliyor. Kamuoyunda ''Kırcı Maddesi'' olarak nitelendirilen 11. madde konusunda, DSP ve MHP uzlaşamadığı için yasa, buzdolabına kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi, gerekli değişiklikler yapılmazsa yasayı genelleştirebilir. Af yasası duygulardan uzak, genellik ve eşitlik ilkesine göre hazırlanmalıdır. Yeni bir tasarı mı, yoksa Cumhurbaşkanı'nca veto edilen Af Kanunu üzerinde mi çalışılacağı henüz netleşmedi. Anayasa, af kapsamını sınırlar; vatana ihanet gibi devlet aleyhine işlenen suçların affedilmesi mümkün değil. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın da bu nedenle aftan yararlanması sözkonusu olamaz.

Bülent Arınç (FP Grup Başkanvekili): Yapılacak şey, Anayasa'nın 87. maddesinin değiştirilerek, 14. madde istisnasının kaldırılması ve millet iradesinin tecelli ettiği yer olan TBMM'ye, af yetkisini sınırsız olarak tanımaktır. TBMM, oluşacak konsensüse göre hangi suçları affedeceğine, hangi suçları affetmeyeceğine özgürce karar verebilmelidir. Bu kadar bekledikten sonra af, yeni hastalıklar doğurmamalı, bir toplumsal barışa yol açmalıdır. Toplumsal barışa yol açmak da Anayasa'nın 87. maddesinin değiştirilmesi ve kapsamının istisnalardan kurtulmasıdır.

Ufuk Söylemez (DYP Genel Başkan Yardımcısı): Hükümet, geçen yıl yeri ve sırası değilken konuyu gündeme getirdi ve gereksiz yere umut tacirliği yaparak, cezaevlerinde kaos ve anarşi ortamının doğmasına yol açtı. Af konusunun Türkiye'de kanayan yara haline geldi. Af konusuyla beraber adalet reformu mutlaka ülkenin gündemine gelmelidir. Kapsamlı bir adalet reformu yapmazsanız bin kerede af çıkarsanız, geleceğiniz nokta aynıdır.
Çetecilere af yok

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!