Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı'nda, her yerin açık mezbaha haline getirilip, hayvanların sokaklarda, hijyenik olmayan koşullarda ve çocukların gözleri önünde kurban edilmesi rezaletine medyadan sonra siyasilerden de tek ses halinde büyük tepki yöneltildi. Siyasiler genel olarak yerel yönetimlerin önlem alabileceği görüşünü savundular.
Başbakan Bülent Ecevit dün, sokaklarda hoş olmayan kurban kesimi görüntülerinin önlenmesi için Türk Hava Kurumu'nun kurban kesim uygulamasını örnek gösterdi. Türk Hava Kurumu'nun güzel bir buluşu olduğunu belirten Ecevit, şunları söyledi:
‘‘Kurbanın THK'da kesilmesi büyük kolaylık ve temizlik sağlıyor. O başka kuruluşlara da örnek olabilir. Artık bu üzücü tablolar karşısında insanlar da çok sıkılıyorlar. Temiz bir şekilde kurban kesmenin bilimsel yöntemleri de bulundu. Hem bu sorunun hem trafik sorununun çözülmesini diliyorum. Yine insan olarak da bir çok kurban verildi. Özellikle tatil günlerinde sürücülerin çok dikkatli olmalarını bir kez daha rica ediyorum.’’
Diğer Siyasiler de bu konuya ilişkin Hürriyet'e şu değerlendirmelerde bulundular:
Devlet Bahçeli (MHP Lideri)
Kurbanlar geçmişten bu yana Türk milletinin örf ve adetlerine uygun bir tarzda gerçekleştiriliyor. Ancak mahalli yönetimler, kurban kesimiyle ilgili gerekli tedbirleri bulamadıkları gibi mekan da gösterememektedirler. Onun için de bugün birçok kişinin çok yanlış gördüğü, veya tasvip etmediği görüntüler ortaya çıkmaktadır. Bir yönüyle, kurban örf ve adetlere uygun, inançlarımız doğrultusunda kesilirken, bir taraftan da şehrin ve çevrenin kirlenmesi önlenebilir. Yasal düzenleme de olabilir. Ama, esas mahalli idareler bunu yapabilirler. Zor bir iş de değildir. Belli alanlarda belli görevlendirmelerle, bu düzenlenebilir. Ama bu düzenleme olmadığı takdirde, apartman hayatının olduğu bir yerde kesecek. Onun için evinin önünde bir yer bulamıyorsa, caddenin kenarını buluyor. Bu da hoş birşey değil.
Sadettin Tantan (İçişleri Bakanı)
Bu bir kültür meselesi. Büyük kentler köyden gelenlerle çevrelendi. Dolayısıyla köyünde nasıl bir usul uyguluyorsa burada da aynı şeyi yapmak arzusunda. Belediye başkanlığım döneminde Fatih'te Çukurbostan'da herkes kurban keserdi. Aylarca kötü koku etrafa yayılırdı. Orayı yasakladık. Herkes isyan etti. Köyündeki gibi davranmak istedi. Belediye bu işi zorlayabilir. Hayvan satış yerlerinin yanına kesimhane kurar. Hayvan satıcılarına da sattığın hayvan burada kesilecek, başka yere götürülemeyecek diye yönlendirilebilir. Onun yanına kuracağı kesimhaneler tertemiz yapılır. Hayvan satış yerlerinin yanına tertemiz bir kesimhane kurulsa, hayvan kesildiğinde tertemiz yıkansa insanlar başka yere gitmez. Onun zahmetine katlanmak istemez. Hatta Belediye fakirlere dağıtacak sistemi de aynı yere kurar. Böylece bir noktada tertemiz bu iş çözülür. Ama tabii bir kültür meselesi. Bunun için herhalde biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Örneğin ben kurbanımı Sapanca'daki evimin bahçesinde kestim. Sonra götürüp kalan atıklarını bahçeye gömdüm. Ama bahçesi olmayanlar da gördüm sokakta, apartmanının bir kenarında kesim yapıyor.
Enis Öksüz (Ulaştırma Bakanı)
Fevkalede tehlikeli ve tiksindirici. Ve çocuklar üzerinde olumsuz psikolojik etkileri oluyor. Özel surette hazırlanmış yerler ve mezbaha dışında kurban kesilmemeli. Belediyeler bu konuda önlem almalı. Yasal düzenleme yapılırsa da fayda olur. Önce hazırlık yapıp, şartları oluşturup, sonra yasaya bağlamalıyız. Önümüzdeki bir yılda bunu yapmak zorundayız.