Siyasiler bayramlaştı

Güncelleme Tarihi:

Siyasiler bayramlaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2011 12:34

Haberin Devamı

Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma  çerçevesinde DP, Saadet Partisi ve HAS Parti heyetleri, AK Parti'yi ziyaret  etti.

Siyasi partilerin AK Parti'yi ziyaretlerine Genel Başkan Yardımcısı Reha  Denemeç, Ankara milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Nurdan Şanlı'dan oluşan heyet ev  sahipliği yaptı.

AK Parti'yi, DP'den GİK üyesi Baki Mert başkanlığındaki heyet, Saadet  Partisinden Disiplin Kurulu Üyesi Ali Vural başkanlığındaki heyet, HAS Parti'den  de Teşkilat Başkan Yardımcısı Seyfullah Şahin başkanlığındaki heyet ziyaret  etti.

Ziyaretlerde basının görüntü almasına izin verilirken, görüşmelerde terör  olayları ve Van'da yaşanan deprem konuşuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç depremle ilgili yasal  düzenlemelerin büyük bir ihtimalle bu yıl içinde çıkarılacağını belirterek,  “Burada artık işin sıkı tutulması, cezai müeyyidelerin artırılmasını sağlayacak  bir düzenlemeye de gidiliyor” dedi.
  
DSP, CHP, BBP heyetleri, AK Parti'yi ziyaret etti

Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma  çerçevesinde AK Parti'yi, sırasıyla DSP, CHP ve BBP heyetleri ziyaret etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Ankara milletvekilleri  Cevdet Erdöl ve Nurdan Şanlı'dan oluşan heyetin ev sahipliğinde AK Parti'yi, DSP  Genel Sayman Yüksel Erdoğan, Disiplin Kurul Üyesi Osman Çoban'dan oluşan heyet  ziyaret etti.

Erdoğan, Kurban bayramı olması dolayısıyla Türkiye'de hayvancılığın bir  sorun olduğunun görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Hükümet olarak uyguladığınız teşvikleri destekliyoruz ama yanlış  uygulandığını düşünüyoruz. Nakit olarak para teşviki ile yapılan hayvancılık  teşviklerinde büyük şehirlerde oturan bir takım uyanıklar köylere giderek  komşusunun hayvanlarını gösterip kredi alıp bunu Volkswagen ve Peugeot arabalarda  kullanabiliyor.

Bunun yerine daha isabetli projeler geliştirilerek Türk hayvancılığı  öldürülmemeli geliştirilmeli. Eğer düzgün bir proje uygulanırsa Türkiye'de  hayvancılık şu andaki milli gelirin yüzde 15'i, 20'si gibi bir katma değer  yaratma imkanına sahip. Biz de DSP olarak 2009 yılında hayvancılıkla ilgili bir  proje hazırlığımız vardı. Bu konuda önümüzdeki dönemde sizlere bir katkı da  yapabiliriz.”

Türk halkının ve köylünün kalkınmasının ana hedefleri olduğunu ifade eden  Erdoğan, “Muhalefet olarak sizi eleştirmekle kalmayacağız. Halkımızın refah  seviyesini artırmak adına olumlu projeleri biz de sunacağız. Siz de katkı  verirseniz hayata geçirme imkanımız da olur. Ülke olarak bundan büyük kazançlar  elde edebiliriz. Bizim gidip Avrupa'dan kurbanlık getirip Türk halkına Avrupa'nın  kurbanını kestirmemiz, Türkiye adına talihsizlik oluyor. En kısa sürede  canlandırmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
       
"2001 krizi için özür diliyoruz”
         
Bayramların, küskünlerin barıştığı, kırgınlıkların giderildiği dönemler  olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Biz de DSP olarak 2001 yılındaki krizle Türk halkını küstürdük. Ben  bugünkü DSP'nin yetkili bir kişisi olarak o günkü yöneticilerimiz adına  halkımızdan özür diliyorum; 2001 kriziyle yarattığımız sıkıntıdan ötürü. Aslında  kriz bir Anayasa atma krizi değildi. Kökü 1994 yılında Tansu Hanım'ın attığı  yüksek faiz ve sabit kura dayalı bir sistemle krizin tohumları atılmıştı.

 Buna ilaveten dönemin Hazine Müsteşarının icat ettiği repo denen afyonu,  bu ülkenin halkına uyguladılar iş adamlarına uyguladılar. Bu ülkenin iş adamları  girişimcileri akşam saat 5'te yatar iş yerini kapatırken devlete parayı verip  sabah kahvaltısında da para kazandılar. Bu sistem 2001 yılına kadar geldi ve  krizle sonuçlandı.

Haberin Devamı

Tabii bu işe bizim dönemimizin Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarı da  olumsuz katkılar sağladı. Onun en büyük hatası da nereden buldun yasası diye bir  yasa çıkarmaya kalktılar. Bu yasa ile paranın yurt dışına kaçıp tekrar Türkiye'ye  gelmesi faizlerin artmasına neden oldu. Gazi Erçel'in piyasaya gerekli nakit  akışını vermemesi 2001 krizinin sebepleri arasında yer aldı.

Krizin asıl tohumları da 1994 yılında ekilmişti. Bizim dönem Maliye  Bakanı ile Hazine Müsteşarımızın yaptığı katkılar da tuz biber oldu ve 2001  krizini yaşadık. Fakat bugüne kadar bunun düzgün bir analizini yapan da pek  ortaya çıkmadı. Ben bugün o dönem için Türk halkına verdiğimiz, yaşattığımız o  krizden ötürü Türk halkından özür diliyorum. Partimizin kapıları Türk halkına  sonuna kadar açık. Bizler halkımızı kucaklamak istiyoruz. Bayramlar bir barışma  vesilesi ise kırılan halkımızla barışmak tekrar DSP'de onları görmek  istiyoruz.”
       
Denemeç'in sözleri
         
Denemeç de Erdoğan'ın sözleriyle bir öz eleştiri yaptığını belirterek,  “Bir öz eleştiri yaptınız o da bir erdemdir. Tabii 2001 krizinin üzerinden 10.5  yıl geçti. O krizde ortaya çıkan birçok problemler aslında Türk ekonomisinin  kronik problemlerinin patlamasıydı” dedi.

O dönemde yaşananların, bu dönemde büyük ölçüde aşıldığını dile getiren  Denemeç, şöyle devam etti:

“Ama sizin ifade ettiğiniz kriz içerisinde bir takım önemli rolleri  oynayan insanlar da bugün siyasette anamuhalefet partisi içerisinde yer almakta.  Tabii demokrasilerde halkın tercihleri her zaman öndedir. Mutlaka bu yerine  gelecektir. Bu doğrultuda siyasi partiler karar verip o insanları aday  yapmışlardır. Şu an anamuhalefet partisidir. DSP rahmetli Ecevit döneminde bir  noktaya gelmişti. İktidar olmuştu. 2001 krizi maalesef Türkiye'nin birikmiş  problemlerinin bir dönüm noktasıydı. Demokrasi 2002 seçimlerinde bir şekilde  tecelli etti.”

DSP Disiplin Kurul üyesi Osman Çoban da söz alarak, “Demokratik Sol  Parti olarak sizleri nezaketen ziyarete geldik. Tabii sayın başkanım daha çok  kendimize dönük ve size dönük eleştiri ve öz eleştirilerde bulundu. Bunun yeri  tabii burası değil. Biz nezaketen bayramınızı kutluyoruz” dedi.
       
CHP heyetinin ziyareti
         
AK Parti'yi daha sonra CHP Genel Başkan yardımcıları Atila Emek, Ayten  Kayalıoğlu'dan oluşan heyet ziyaret etti.

Emek, buruk bir bayramın yaşandığını belirterek, bayramın tüm millete  hayırlar getirmesini diledi. Emek, ülkenin yaşadığı sorunları birlik ve  beraberlik içinde aşılacağına inancını da dile getirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç de ziyaretleri nedeniyle CHP  heyetine teşekkür etti. CHP'li Emek'in verdiği mesajlara katıldığını ifade eden  Denemez, paylaşmanın önemine işaret ederek, “Bayramlar da acıların paylaşılarak  hafiflemesinde önemli günlerdir” dedi.
       
BBP heyetinin ziyareti
         
AK Parti'yi daha sonra BBP Genel Başkan yardımcıları Selahattin Şenliler,  Tevfik Eren'den oluşan heyet ziyaret etti. Bayramların önemine değinen Şenliler,  yaşanan terör olayları ve Van depremi nedeniyle buruk bir bayram geçirildiğini  söyledi.

Depremde, özellikle kamu binalarının zarar gördüğünü savunan Şenliler,  “Aslında kamu binaları böyle afet durumlarında toplanma yerleridir, ancak zarar  gören binaların çoğu kamu binaları” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç de depremle ilgili yasal  düzenlemelerin büyük bir ihtimalle bu yıl içinde çıkarılacağını belirterek,  “Burada artık işin sıkı tutulması, cazai müeyyidelerin artırılmasını sağlayacak  bir düzenlemeye de gidiliyor” diye konuştu.

TOKİ'nin deprem bölgelerinde yaptığı binaların hasar görmediğini dile  getiren Denemeç, bu binaların TOKİ tarafından yapılmadığını, ihale edildiğini  ancak TOKİ'nin denetimi sağladığını anlattı. 5-10 yıl içinde bu konuda dönüşümün  sağlanmasının hedeflendiğini belirten Denemeç, Şenliler'in yeni anayasa  çalışmalarını sorması üzerine de bu konuda sözü Ankara Milletvekili Cevdet  Erdöl'e verdi.

Erdöl, bu konuda toplumun her kesiminden olduğu gibi Meclis dışındaki  siyasi partilerin de katkısını beklediklerini anlattı. Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de bu yönde yaptığı çağrıları anımsatan  Erdöl, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Şenliler de “Anayasanın bir ideolojisi olmalı, anayasın ideolojisi de  milli birlik ve beraberlik olmalı” diye konuştu.

DP, Saadet Partisi ve HAS Parti heyetleri AK Parti'yi ziyaret etti
       
Siyasi partilerde geleneksel bayramlaşma  çerçevesinde DP, Saadet Partisi ve HAS Parti heyetleri, AK Parti'yi ziyaret  etti.

Siyasi partilerin AK Parti'yi ziyaretlerine Genel Başkan Yardımcısı Reha  Denemeç, Ankara milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Nurdan Şanlı'dan oluşan heyet ev  sahipliği yaptı.

AK Parti'yi, DP'den GİK üyesi Baki Mert başkanlığındaki heyet, Saadet  Partisinden Disiplin Kurulu Üyesi Ali Vural başkanlığındaki heyet, HAS Parti'den  de Teşkilat Başkan Yardımcısı Seyfullah Şahin başkanlığındaki heyet ziyaret  etti.

Ziyaretlerde basının görüntü almasına izin verilirken, görüşmelerde terör  olayları ve Van'da yaşanan deprem konuşuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç depremle ilgili yasal  düzenlemelerin büyük bir ihtimalle bu yıl içinde çıkarılacağını belirterek,  “Burada artık işin sıkı tutulması, cezai müeyyidelerin artırılmasını sağlayacak  bir düzenlemeye de gidiliyor” dedi.

Haberin Devamı

CHP'de bayramlaşma

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,  “Umarız Türkiye, bundan sonraki bayramları, çok daha özgürlükçü, çok daha  demokrat, haklının hukukunun hakim olduğu bir ortamda kutlama imkanını bulur”  dedi.

MHP, Saadet Partisi, BBP, DP, İP, Anavatan Partisi ve HAS Parti heyetleri  Kurban Bayramı dolayısıyla CHP'yi ziyaret etti.

CHP'de gelen heyetleri Genel Başkan Yardımcısı Öztrak ve Emrahan Halıcı  ile Parti Meclisi (PM) üyesi Deniz Pınar Atılgan karşıladı.

Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Kadın Kolları Genel  Başkanı Şennur Şenel, MYK üyesi Mehmet Sami Uzun'dan oluşan MHP heyetinin  ziyaretinde, bayramları biraraya gelindiği, milli duyguların daha da güçlendiği  günler olduğunu söyledi.

“Şehitler, deprem, tutuklu milletvekilleri ve Kanun Hükmünde  Kararnameler (KHK) nedeniyle buruk bir bayram yaşadıklarını” ifade eden Öztrak,  “Umarız Türkiye, bundan sonraki bayramları, çok daha özgürlükçü, çok daha  demokrat, haklının hukukunun hakim olduğu bir ortamda kutlama imkanını bulur”  dedi.

Öztrak, Türkiye'nin bu hükümet döneminde “Torba KHK'larla tanıştığını”,  “Hükümetin 2 KHK ile 64 yasayı birden değiştirdiğini” iddia etti.

Mevlüt Karakaya da MHP adına tüm vatandaşların bayramını kutladığını  belirterek, Öztrak'ın da dile getirdiği nedenlerden dolayı bayramın biraz buruk  geçtiğini söyledi.

Ramazan Bayramı'ndan bu yana 67 gün geçtiğini dile getiren Karakaya,  şöyle konuştu:

“Geçen bayramdan bu yana 85 tane insanımızı teröre kurban verdik. Bu çok  önemli bir rakam. Rakam olarak da bakmamak lazım, ama bu terörün de sonunu artık  getirmek lazım. Bunların 72 tanesi polis ve asker, şehit verdik. Sivil  vatandaşlar var. En son Bingöl'de yaşanan olayı, annenin çocuklarına kalkan  olması olayını gördük. Yani terörün acımasızlığı, hangi boyutlara geldiği bir kez  daha ortaya çıkmış oldu.

Biz hala terörle mücadele yerine, müzakereyi ön plana çıkarıyoruz.  Peşmerge reisini yeniden Türkiye'de ağırlıyoruz, ortada hiç somut bir şey yok.  Hala başkalarına ihale etmeye çalışıyoruz. Ama bu arada olan işte canlara,  fidanlara oluyor. O nedenle, bizim geleneğimizde ve dinimizde de kaybettiklerimiz  olduğunda ilk bayramlar önemli. Hakikaten dün her evde acılar yeniden yaşandı,  bayram sabahı. Onların ilk bayramı, o yüzden buruk bir bayram yaşıyoruz.”

Van'daki depreme de değinen Karakaya, depreme “doğal felaket”  tanımlaması yaparak bir şeylerin üzerinin kapatılmaya çalışıldığını söyledi.

Öte yandan, Saadet Partisi, BBP, DP, İP, Anavatan Partisi ve HAS Parti  heyetleri de CHP'yi ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında da yeni anayasa  çalışmaları, seçim barajı, tutuklu milletvekilleri, deprem ve terör konuları  konuşuldu.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!