Siyasi baskı yapalım

Güncelleme Tarihi:

Siyasi baskı yapalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2011 00:00

Çukurca saldırısının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’ın PKK’ya karşı ortak adımları konuşmak üzere Türkiye’ye davet ettiği Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, perşembe akşamı geldiği İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

“Savaşın bitmesi için siyasi baskı uygulayabiliriz” diyen Barzani, şunları söyledi:

-  Türkiye’nin sizden talebi nedir?
“Benim hem Türkiye’ye hem de Kürt insanlarına karşı sorumluluğum herkese savaşı sonlandırmalarını söylemektir. Savaşın devamı bir seçenek olamaz. BDP temsilcileriyle görüşmemde, “Parlamentodaki çabalarınızı devam ettirin, mücadelenizi orada verin, mesajınızı oradan direk verin” dedim. Açıklıkla ve samimi olarak savaşa karşı olduğumu söyledim. Savaş ne Kürtlerin ne de Türkiye’nin çıkarınadır. Askerleri öldürmek bir suçtur, bir hatadır.
-  Türkiye’nin kara operasyonlarına sınırlarınız içinde devam etmesi opsiyonuna nasıl bakıyorsunuz?
Kendi deneyimim bana ne kadar üstün teknolojiye sahip olursanız olun gerilla savaşını kazanmanızın çok zor olduğunu söylüyor. Savaştığınız coğrafya zor ve dağlık bir bölge. Askeri bir stratejinizin olmasının bir önemi yok. Türk ordusunun çok yetenekli ve güçlü olduğunu biliyoruz ama kiminle savaşıyorsunuz? Bu bir cephe savaşı değil. Hakurk bölgesini iyi bilirim. İran-Irak savaşı bittikten sonra 1988’de oradaydım. Irak hükümeti oraya 5 bölük asker yığdı, gaz kullandı ama yine de bizi yenemedi.
Çözüm barışçıl ise her rol olur
-  Türkiye’nin size “Ya sen savaş, ya birlikte savaşalım, ya da ben gelip savaşayım” dediği konuşuluyor.
Dürüst olmamı isterseniz ben bu operasyonların hiçbirinden yana değilim. Barışçıl çözüm için her rolü oynamaya hazırım. Ama savaş seçeneği söz konusu ise, ben bundan bir sonuç alınacağına inanmıyorum.
-  O zaman geriye bir tek arabuluculuk mu kalıyor?
Arabuluculuk değil, adım atılması için baskı. Siyasi baskı uygulayabiliriz. Savaşa karşıyım diye net bir tavır ortaya koyduğunuzda bu siyasi baskıdır. Kamuoyu önünde açıkça bunu söylediğiniz zaman bu baskıdır. Biz her fırsatta savaşa karşı olduğumuzu söylemeye devam edeceğiz. Savaşa destek vermemiz imkansız.
-  Yani Türkiye’ye savaşı durdurmaya geldiniz?
Bunu yapabilirsem benim için onur kaynağı olur.
PKK bu savaşa son vermeli
- PKK’ya savaşmaya son vermesini söyler misiniz?
Uzunca bir süredir artık savaşın zamanının geçtiğini düşünüyorum. Dünya değişiyor. Zaman diyalog zamanı. Sayın Erdoğan Erbil ziyareti sırasında kamuoyu önünde Kürt halkının inkâr edildiği dönemin geride kaldığını söylemiş olmasını önemli bir adım olarak görüyorum. Ben Kürt halkının haklarından yanayım ama PKK’nın bunu elde etmek için askerleri öldürmesini onaylamıyorum. Türkiye benden bunu talep etse de etmese de PKK’ya savaşa son vermesini söylemeyi görevim olarak görüyorum. PKK savaşa son verdiğinde Türkiye’nin askeri operasyonlara devam için bahanesi kalmayacak.
-  Türkiye, Erbil Havaalanı’ndaki kontrollerin sıkılaştırılması üzerinden Kandil ile Avrupa’daki PKK’lıların iletişiminin kopartılması gibi somut adımlar üzerinde duruyor.
Bu insanlar için uluslararası arama emri varsa nasıl oluyor da Avrupa’dan Belçika, Fransa, Almanya pasaportu ile çıkabiliyorlar? Biz Erbil’e gelen birisi ancak aranan listesinde ise geldiği ülkeye geri gönderebiliriz, kendiliğimizden tutuklayamayız. Bunun için yasal belgelere ihtiyaç var. Türk tarafı ile görüşmelerde bu konu gündeme geldi ama spesifik bir liste üzerinden konuşulmadı.
Kontrol noktaları dikin
- Türkiye’nin sınırlarınız içinde bazı kontrol noktalarına Türk askeri yerleştirmesi söz konusu olabilir mi?
Eğer bu sorun birkaç kontrol noktasına asker yerleştirmekle bitecekse neden Türkiye sınırın kendi tarafına kontrol noktaları dikerek sorunu çözmüyor? Bu iş ancak demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülür. KCK gözaltıları demokratik sürecin çıkarına değil. Bir kimse Türk insanına saldırdıysa güvenlik ihlali yaptıysa ayrı konu ama siyasi nedenlerle insanların gözaltına alınması Türkiye’nim çıkarına değil.”
İran’ın bölgedeki gelişmelerden kaygılı olduğunu sözlerine ekleyen Barzani, Murat Karayılan’ın İran tarafından yakalandığı haberlerinin de tamamen asılsız olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gül’le 1 saat görüştü

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetiminin Başkanı Mesut Barzani’yi dün Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Barzani’yi taşıyan konvoy 15.10’da Tarabya Köşkü’ne girdi. Basına kapalı olarak yapılan görüşme 1 saat sürdü. Barzani’nin konvoyu 16.10’da Tarabya Köşkü’nden ayrıldı. Gül- Barzani görüşmesinde özellikle son dönemde Kuzey Irak’tan girerek Türkiye’de saldırılarını artıran PKK terör örgütüne yönelik alınacak önlemler ve ortak hareket etme konusu konuşuldu. Görüşmede ayrıca Suriye, İran ve Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Önceki akşam Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün sabah saatlerinde de BDP heyetiyle görüşen Barzani bugün Başbakan Erdoğan’la görüşecek. - Mustafa KÜÇÜK / İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!