Siyasi baskı mı reyting kurbanı mı

Güncelleme Tarihi:

Siyasi baskı mı reyting kurbanı mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Erol IŞIK / MAGAZİN SERVİSİ
Haberin Devamı

Politikacıları eleştiren, bürokraside yaşanan komik olayları işleyen ve bu cuma günü 11'inci bölümü yayınlanacak olan TRT'nin ‘‘Koltuk Sevdası’’ dizisinin yapımcıları, dizinin politik baskılar yüzünden yayından kaldırılacağını iddia ettiler. TRT Genel Müdürü ise dizinin reytinginin düşük oldugu için bu kararı aldıklarını söyledi.

TRT ekranlarına gelen ve bürokrasideki ilginç ve komik olayları işleyen ‘‘Koltuk Sevdası’’ adlı dizi, hiçbir açıklama yapılmadan 12'nci bölümde apar topar yayından kaldırıldığı iddia ediliyor. Dizinin yapımcısı ve başrol oyuncuları, 26 bölüm sinopsis'i onaylanan, oyuncuları, teknik kadrosu, senaryosu onaylanan dizinin açıklama yapılmadan yayından kaldırıldığını söylüyorlar.

Yapımcı Umur Bugay, teklifin TRT'den geldiğini ve zarar etmeyi göze alarak 26 bölüm için işe başladıklarını ama neden gösterilmeden de dizinin bitirildiğini söyledi. Dizinin başrol oyuncuları Tarık Pabuççuoğlu, Bülent Kayabaş ve Fuat Güner ise, ‘‘TRT'nin değiştiğini sanmıştık. Değişim bu kadarmış’’ dediler.

TRT, diziyi övmüştü

TRT'nin dergisi Radyo Televizyon'un bu ayki sayısında ‘‘Koltuk Sevdası’’ dizisine üç sayfa ayrıldı. ‘‘İzleyicinin gözdesi’’ olarak lanse edilen dizinin TRT'de yayınlanmasına da dikkat çekilerek, siyasileri hicveden dizinin Türkiye'nin tek kamu televizyonunda yayınlandığı belirtiliyor ve TRT'nin değiştiği vurgulanıyor.

Karanlıkta Koşanlar kaldırıldı

TRT'nin büyük umutlarla yayına koyduğu ve prestij dizisi olarak nitelediği ‘‘Karanlıkta Koşanlar’’ adlı dizi de 10'uncu bölümden itibaren kaldırıldı. Uğur Yücel'in senaryosunu yazdığı, yönettiği ve başrolünü Haluk Bilginer, Altan Karındaş ve Köksal Engür'le paylaştığı dizinin kaldırılma nedeni olarak da reyting gösterildi.

Bürokrasi içinde geçen komedi

Bu dizide, bir parti, bir dönem ya da belirli bir görüş yok. Böyle bir savla yayından kaldırılacağını düşünmüyorum. Bürokrasinin içinde devam eden bir komedi dizisi. Neden kaldırıldığına da aklım ermiyor. Bildiğim kadarıyla teklif, TRT'den gelmiş. Sevgili Sulhi Dölek'in ‘‘Truva Katırı’’ romanından yine kendisinin senaryolaştırdığı bir öyküydü ekrana gelen. Kendi çizgisinde giden bir diziyi, eleştiri dizisine çevirmiş de değiliz. Dizinin neden yayından kaldırıldığı hakkında herhangi bir bilgi de verilmedi. Somut hiçbir neden yok ve bir açıklama da yapılmadı. Özveriyle çalışılan, büyük emek harcanan bir diziydi, çok yazık oldu.

TRT isteyince biz ‘Vay be!’ demiştik

TRT'nin böyle bir konuya sahip diziyi yayınlamak istemesine biz de şaşırmıştık. ‘‘Vay be, TRT de böyle bir dizi yayınlayabiliyor’’ demiştik. Ardından da 26 bölüm için anlaştık. Karşımızda TRT gibi sağlam bir kurum vardı. Ayrıca Bugay Yapım gibi televizyon dünyasının önemli ve sağlam bir başka kuruluşu vardı. Gayet emin bir şekilde çekimleri sürdürüyorduk ki, dizinin durdurulduğu haberi geldi.

Reform dedikleri meğer bu kadarmış

MFÖ Grubu olarak Amerika'da konserdeydik. Bir telefon geldi ve dizinin yayından kaldırıldığını öğrendik. Benim düşünceme göre politik baskı gelmiştir. Zaten TRT'nin böyle bir dizi istemesine ve yayınlamasına hayret etmiştik. Bravo, demiştik. Ama reform bu kadarmış. Herhalde birilerine ağır geldi. Gerçekleri de yansıtıyordu oysa.

TRT Genel Müdürü Yücel Yener: ‘‘Ucuz Sansasyon’’

TRT Genel Müdürü Yücel Yener ‘‘Koltuk Sevdası’’ adlı dizinin politik ve bürokratik baskılar yüzünden yayından kaldırıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ‘‘Ortada politik baskı nedeniyle yayından kaldırma gibi bir durum yok. TRT ile Bugay Yapım, 13 bölüm üzerinden anlaşma yaptı ve cuma günü 11'inci bölüm yayınlanacak. Geri kalan 2 bölüm normal periyodunda gösterilecek. Yalnız izlenme oranı istediğimiz düzeyde değil ama, bu haberler üzerine ilgi artabilir’’ dedi.

TRT istedi

Bu hikayeyi yapmamız için TRT bize teklif getirdi. Tomris Giritlioğlu, bana ‘Politik

dizi yapmak istiyoruz’ dedi. Dizi başladığında TRT yetkilileri bizi kutlayanların başındaydı. Sekizinci bölümden sonra Tomris Hanım, reytingi öne sürüp ara vermeyi önerdi ama sonra devam kararı alındı. Prensipte 26 bölüm için anlaşıldı 13 bölüm için de imzalar atıldı. 26 bölüme göre plan yaptık. Cebimizden para ödedik. Ama tepeden inme bir kararla dizinin durdurulduğu haberi geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!