Güncelleme Tarihi:
SON günlerde yoğun bir politik program sürdüren başkent Ankara, bu kez bambaşka bir etkinliğe, uluslararası müzik festivaline hazırlanıyor.
Sevda Cenap And Müzik Vakfı tarafından, bu yıl 17'nci kez düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 27 Nisan'da başlıyor. Festivalin açılış konserinde solist olarak piyanist Fazıl Say yeralıyor. Say'a, Alexander Dimitriev yönetmindeki Bilkent Sinfoni Orkestrası eşlik edecek. Çaykovski'nin 1 Numaralı Piyano Konçertosu'nun yorumlanacağı konserin sürprizi ise, Strauss'un bugüne kadar ülkemizde hiç seslendirilmeyen romantik eseri Burleske'nin ilk kez müzikseverlerle buluşacak olması.
Grammy Ödüllü konuklar
Festivalin bu yıl Grammy Ödüllü konukları var. 1959'dan günümüze kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan I Solisti Veneti Oda Müziği Topluluğu. Claudio Simone yönetimindeki topluluk, 29 Nisan'daki konserinde İtalyan Barok müziğin seçkin bestecilerinin eserlerinden seçmeler sunacak.
Oda müziği bölümünde Taşkent'ten de bir topluluk var: Taşkent Quartet. Konser programı ağırlıklı olarak Rus ve Özbek bestecilerin eserlerinden oluşuyor. Ölümünün 250'nci yılı nedeniyle Bach'ın Chaconna'sı da programda yeralıyor.
Kemancı Suna Kan, konserinde ilkbaharın bütün coşkusunu sahneye taşıyacak. Sanatçı, piyanist Cana Gürmen eşliğinde vereceği konserde Mozart, Schumann, Dvorak ve Bartok'un eserlerinin yanısıra Beethoven'in İlkbahar Sonat'ını da seslendirecek.
Festival mayıs ayını Ertuğ Korkmaz'ın gitar konçertosunun dünya promiyeri ile açıyor. İki gitarcı, Ahmet Kanneci, Ertuğ Korkmaz, Cem Mansur yönetimindeki Manchester Camerata eşliğinde sahne alıyor.
Piyanist Vedat Kosal, daha önce İstanbul'un yanısıra çeşitli Avrupa ülkelerinde de seslendirdiği ilgniç projesi ile festivalde: Padişah ve Sultanlardan Gelen Ses... Kosal'ın , Osmanlı Devleti'nin 700'üncü yıldönümü nedeniyle hazırladığı bu projede, padişahlar Abdülaziz, 5. Murat ile Hatice, Ayşe ve Fehime Sultan'ın yanısıra çeşitli şahzadelerin besteleri yeralıyor. Donizetti Paşa, Guatelli Paşa, Italo Selvelli, Kosal'ın projesinde eserleri yeralan diğer besteciler.
Vals ve polka şenliği
İsrail'den Chen Zimbalista topluluğu, Bach, Şostakocviç, Bizet gibi klasik bestecilerin yanısıra kurucusu olan Chen Zimbalista'nın da eserlerinden oluşan bir program sunacak müzikseverlere. Bu topluluktaki en ilginç nokta ise tıpkı ksilofon ve vibrafon gibi kulak okşayıcı tınıya sahip bir vurmalı çalgı olan Marimba'nın büyüleyici ritmiyle izleyiciyi buluşturacak olması.
Hem kulağa hem göze hitap eden bir gösteri sunacak Viyana Strauss Festival Orkestrası. Orkestraya, valsleri ve polkalarıyla Viyana Halk Operası Bale Topluluğu eşlik ediyor.
Nostaljik bir konser
Festivalin ağır toplarından biri de Adamo.. Yaşı 50'lerde olanların çok iyi tanıdığı bu usta pop sanatçısı Başkent'te bir nostalji rüzgarı estirecek.
Festivalin Caz bölümü de epey zengin bu yıl. Cazın Divası Dianne Reeves bu bölümün büyüz sürprizi.
Karadeniz Okestrası, vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz, Bulgaristanlı Ivo Papazov önderliğinde, Yunanlı, Rus, Ukraynalı, Gürcü, Ermeni ve Türk müzisyenlerden oluşuyor. Çeşitli ülke kültürlerinin özgün müziği ile zenginleşen bir repertuara sahip oan topluluğu dinlemek ilginç bir deneyim olacak.
Renoveau Lyrique Topluluğu'nun sunacağı La Vie Parisienne opereti François Maugrenier'nin yönetiminde sahneleniyor. Bu neşeli operet Offenbach'ın imzasını taşıyor.
Festivalde Atlantik ötesinden de bir topluluk var: Montreal Barok Orkestrası. Topluluk barok müziğin en iyi örneklerinn yeraldığı bir program sunacak.
Ylioppilasbkunnan Laulajat Erkekler Korosu, Finlandiya'nın en büyük bestecisi Sibelius'un eserlerini seslendirecek.
17. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 16 Mayıs tarihine kadar sürecek.