Sivil toplumdan 'su havzaları' seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Sivil toplumdan su havzaları seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00


Roşan KARAKAŞ/İSTANBUL
Haberin Devamı

İstanbul'daki içme suyunun yarısını karşılayan Ömerli Havzası'ndaki yapılaşmaya ve kirlenmeye dikkat çekmek amacıyla yaklaşık 70 sivil toplum kuruluşu biraraya gelerek havzanın koruma altına alınmasını istedi.

Gazeteciler Cemiyeti'nde bugün bir basın toplantısı düzenleyen sivil toplum örgütlerinin (STK) temsilcileri havzalarda yapılaşmanın İSKİ yönetmelikleriyle teşvik edildiğini belirterek acilen önlem alınmazsa kentin su kaynaklarının tamamıyla yok olacağını dile getirdiler. Ömerli Havzası'nın korunması için başlattıkları kampanya için 25 bin imza toplayan STK temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile görüşme taleplerine cevap verilmediğini belirterek açıklama beklediklerini ifade ettiler.

Aralarında Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Çekül Vakfı'nın yanısıra pek çok mahalle derneğinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının talepleri şöyle:

  • İSKİ Yönetmeliği'nde havzada yapılaşmaya olanak sağlayan madde iptal edilsin

  • Su havzalarında Çevre Bakanlığı'nın Ulusal Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uygulansın

  • 1995 yılında belediyenin 1/5000 ölçekli planda onayladığı 763 konutluk Ömerli Country iptal edilsin.

  • Ömerli Havzası'ndaki uluslararası hükümlerle korunan fundalık türleri koruma altına alınsın

    Havzalardaki yapılaşma yönetmelik değişiklikleriyle arttı

    Su havzalarını korumak için çıkarılan İSKİ yönetmeliğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sürekli yaptığı değişikliklerle kentin en önemli su kaynağı Ömerli Baraj Gölü kıyısında yapılaşma hızla arttı. Daha önce kesin bir biçimde yapılaşmaya kapalı olan 300-700 metre arasındaki 'kısa mesafeli koruma alanı' ilk olarak 1995 yılında yapılan yönetmelik değişikliğiyle yüzde 3 inşaat yoğunluyla yapılaşmaya açıldı. Yönetmeliğin iptali için dava açılıp 'yürütmeyi durdurma' kararı alınınca belediye meclisi küçük değişikliklerde 1998 yılında yeni bir İSKİ yönetmeliği çıkardı.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!