Enis BERBEROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 00:00
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Şubat 2006 toplantısında kabul edilen terörle silahsız mücadele planını Hürriyet’e açıkladı.
’Bölücülükle Mücadele Eylem Planı’ başlığını taşıyan gizli belge 61 maddeden oluşuyor. Planda bakanlıklara ve kuruluşlara düşen görevlerin koordinasyon ve takibini 9 ay önce kurulan Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü üstlendi.
Bir yıl önceden başlayan ve uzun vadeye yayılan hedeflerle ilgili Gül’ün başkanlığındaki Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun her toplantısında performans değerlendirmesi yapılıyor. Eksikler görülüyor, gerekirse yeni hedefler ekleniyor. MGK’nın Şubat 2007 toplantısında da silahsız eylem planıyla ilgili uzun ve kapsamlı görüşme yapıldı. Hürriyet’i Dışişleri Konutu’nda kabul eden Gül’e yöneltilen soru ve yanıtları şöyle:
SINIRA GÖLET, SU SIKACAK PANZER Genelkurmay, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nu altyapısız buluyor, yeni yapılanma istiyor.Terörle Mücadele Yüksek Kurulu icracı bir kurul değil. Terörle mücadele asker, polis ve istihbarata ait. Kurul koordinasyonu yürütüyor. Önemli bazı olaylardan önce veya rutin olarak toplanıyor, eksikleri saptıyor, gideriyor.
Terörle mücadelede somut talepler konuşuluyor ve karşılanıyor mu?
Tabii ki, yoksa Maliye Bakanı’nın ne işi var Kurul’da. Deniliyor ki, su sıkacak yeni panzerler lazım. Hemen alınıyor. Veya sınıra güvenlik açısından gölet, baraj lazım, yapılıyor.
Yine de sekreterya eksik eleştirileri var...
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun sekreteryası Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’dür. Bu birim aynı zamanda Bölücülükle Mücadele Eylem Planı’nın takip ve koordinasyonundan sorumludur.
DİN EĞİTİMİNDEN İSTİHDAMA KADARBu planda ne gibi önlemler var?61 maddelik bu plan, silahlı mücadele dışındaki her önlem ve hedefi kapsıyor. MGK’nın şubat 2006 toplantısında kabul edildi. Başbakan’ın talimatıyla uygulamaya konuldu. Bakanlara dağıtıldı.
Kimler görev alıyor bu hedefleri yerine getirmek için? Valisinden en düşük düzeydeki memura kadar, çok sayıda bakanlıktan kamu kuruluşlarına kadar herkesin üzerine düşen görevler var. Örneğin din eğitiminden, kız çocukların eğitimine kadar... Spor faaliyetlerinden, ekonomik kalkınma ve istihdama kadar madde madde hedefler konuldu. İllere verilen teşvikleri tesadüf sanmayın.
Hedeflerin takibi nasıl yapılıyor?
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun her toplantısında hedeflerle ilgili performans değerlendiriliyor. Eksikler varsa görülüyor, yeni hedefler konuluyor.
NEVRUZ’DA KÜÇÜK ÇOCUKLAR YOK
Peki silahsız eylem planında sonuç alınmaya başlandı mı?
Bölücü terör örgütü, dikkat ederseniz Nevruz’da artık eskisi gibi küçük çocukları kullanamıyorsa sebebi var. Diyarbakır’a sosyal tesis, spor sahası yaptık. Diyarbakır’da içme sulu köy sayısı 2 yılda neredeyse 10 kat arttı, 1015’e yükseldi. Çocuklara Türkçe konuşma kampanyası başlattık.
Eylem planında yerel yöneticilere çok iş düşüyor herhalde
Bölgeye atadığımız vali ve emniyet müdürleri en büyük illerde çalışacak vasıfta ve beceride. Hem terörle mücadelede uzmanlar, hem de halkı kazanıyorlar.
HALK KAZANILDIĞINI GÖSTERMEYE BAŞLADI
Halkın kazanıldığına ilişkin işaretler var mı?
Terörle mücadelede en büyük mağlubiyet halk desteğini kaybetmektir. Demokrasi terörü yok edemez, ama teröristi izole eder derler. Halkı kazanıyoruz; halk da kazanıldığını göstermeye başladı. Tehditlere kulak asmıyor, dükkánını kapatmıyor, teröre karşı yürüyüş yapıyor.
Askerle son dönemde toplantılarınız verimli geçti mi?
Bu işin uzmanı asker, kendilerini dinliyoruz. Çok değerli tavsiyelerde bulunuyorlar, bazıları için hemen talimat veriyoruz, yerine getiriliyor.
Tezkere sinyali
GÜL, Kuzey Irak’a yönelik muhtemel bir sınır ötesi operasyon için TBMM’nin
seçimler öncesinde toplanarak bir tezkere çıkarmasının, ihtimal dışı olmadığını söyledi. CNN Türk’e konuşan Gül, Türk uçaklarının Kandil Dağı’nı bombalaması için bir tezkereye ihtiyaç olup olmadığı konusundaki bir soruyu "Her şey kapsamına bağlı" diye yanıtlarken, sınır ötesi operasyona ilişkin bir tezkerenin 22 Temmuz seçimleri öncesinde TBMM tarafından çıkarılmasının ’ihtimal dışı olmadığını’ kaydetti. Sınır ötesi operasyonla ilgili, en iyisinden en kötüsüne tüm planların masada olduğunu vurgulayan Gül, konunun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de detaylı biçimde ele alındığını söyledi.
Eylem planında bir yıllık bilançoKAÇAKÇILIKLA MÜCADELE
Kaçak akaryakıt terör örgütüne gelir temin ediyor. Ulusal marker uygulamasının ilk dört ayında kaçağın önüne geçilmesi açısından başarılı sonuç alındı. Bölgede toplam akaryakıt satışı artmadı, ancak rafineriden kayıtlı satış üçte bir oranında yükseldi. Resmi akaryakıt kaçağın yerini aldı.
EĞİTİM KAMPANYASI
Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve valiliklerin ilk verilerine göre, okullaşma, liseye devam ve kız çocukların okula yollanması hedefinde büyük ilerleme sağlandı. 51 bin yetişkine birinci ve ikinci kademe Türkçe kursu verildi, ilkokul diploması sahibi oldular.
ULUSAL BİLİNÇ TURLARI
Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik Spor Müdürlüğü’nün ortak girişimi, sivil toplum örgütlerinin desteği ile bölge çocukları için önemli tarihi yörelere turlar düzenleniyor. Çanakkale, Afyonkarahisar ve Ankara’da Anıtkabir geziliyor, çocuklar tatilde yazlık kamplarda konaklıyor.
ASFALT YOLLAR
Türkiye’de asfalt köy yolu uzunluğu 2005 yılı sonu itibarıyla 93 bin km idi. 2006 yılında toplamın beşte biri kadar yani 20 bin km yeni köy yolu asfaltlandı. Diyarbakır’da 2004 başında 155 köyün içme suyu vardı, bu rakam iki yılda 1015’e yükseldi.
22 BİN KAMU LOJMANI
15 bin askeri lojman tahsis edildi, polise 7 bin lojman verildi. Geçici Köy Korucuları’nın maaşları 509 YTL’ye yükseltildi. Sosyal güvenlik sistemine alınmaları çalışmaları sürüyor. Ayrıca askerin bomba yapımında kullanılan gübredeki azot oranını düşürme önerisi eylem planına ekleniyor.