Güncelleme Tarihi:
Merkeze bağlı Barçın ile Haciali köyleri arasındaki Ağıl köyü, 1980 yılında bölgede yaşanan siyasi olayların da etkisiyle tamamen terk edildi. 1980 öncesinde 400 civarında insanın yaşadığı yerleşim yeri, zamanla atıl kalınca köy statüsünü de kaybetti. Geçmişte Ermenilerin yaşadığı yerleşim yeri olarak bilinen Ağıl, özellikle bu nedenle kaçak define avcılarının hedefi hale geldi.
Defineciler, Ermenilerden kalan altın ya da değerli eşyaların olabileceğini düşünerek evlerin birçoğunu talan etti. Harabe evleri ve terk edilmiş yaşam alanları ile dikkat çeken 'gizemli köy'de yıllar önce yapılan çeşmenin ise halen akmaya devam ettiği görüldü. Bugünse 'gizemli köy', maceraseverler ile fotoğrafçıların ilgi odağı haline geldi.
'AÅžIRI DERECEDE DEFÄ°NECÄ° TAHRÄ°BATI OLMUÅž'
'Gizemli köyü' fotoÄŸraflamaya gelen amatör doÄŸa fotoÄŸrafçısı Gökhan KaroÄŸlu, "Tarihe olan merakımdan memleketim Sivas'ın tarihi yerlerini araÅŸtırıp, fotoÄŸraflaÅŸtırmaya çalışıyorum. Terk edilmiÅŸ köylerin araÅŸtırmasını yaparken; Sivas'ta da böyle bir yer olduÄŸunu fark ettim. Merkeze de çok yakın olduÄŸunu gördüm. Karayün ve Hacı Ali köyü arasında hakim bir tepede. Bu köyde cumhuriyet döneminden önce Ermeniler yaşıyormuÅŸ. Aynı zamanda Ä°pek Yolu'nun üzerinde bulunan bu köy, gelenin geçenin uÄŸrak yeri olmuÅŸ. Ancak 1980 yıllarında boÅŸaltılmış. Türkiye'nin en çok göç veren illerden biri Sivas. Ama bu kadar göç vermesine raÄŸmen Ağıl, dışında diÄŸer köyler dolu. Burası neden terk edilmiÅŸ sorusunun cevabı tam olarak bilinmediÄŸi için gizemini koruyor. Defineciler, köyü harap etmiÅŸ. Biz de merak ettik, geldik ve çekimler yaptık. Bu köy tamamen yığma taÅŸlarla yapılmış, çok eski yapılar olduÄŸu belli. Köyün yanında bir dere yatağı var, çeÅŸmesi hala akıyor. Aktif ziyaretçisi olan bereketli bir yer. Fakat aşırı derecede defineci tahribatı olmuÅŸ. Ä°nÅŸallah böyle bir deÄŸeri Sivas ValiliÄŸi himayesi altına alır ve deÄŸerlendirir" dedi. Â