Sivaslı çocuklar haklarını biliyor

Güncelleme Tarihi:

Sivaslı çocuklar haklarını biliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2009 00:00

Hürriyet Hakkımızdır Treni’ni, dün Sivas’ta “haklarını bilen” çocuklar karşıladı. İnsan hakları konusunda ödül üstüne ödül alan Sivas’ın Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, “Keşke bu tren raydan çıksa, ilçelerimize de uğrasa” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Treni’ni Sivas’ta kırmızı balonlar ve bayraklarla çocuklar, Sivas Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Köse, İl Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, TCDD 4’üncü Bölge Müdürü İlhan Kelek ile kurum ve kuruluşların daire müdürleriyle vatandaşlar karşıladı.
Gara kurulan çocuk hakları ve çevreyle ilgili standları gezerek bilgi alan Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Yardımcısı, ilköğretim okulu öğrencileriyle birlikte mini bir konser veren Coca Cola Mutluluk Bandosu’na eşlik etti, ayrıca Mutluluk Vagonu’nda “Sivas’ın Yollarına” türküsüyle karaoke yaptı.
Konferans Vagonu’ndaki sohbette ise Vali Yardımcısı Çiftçi, “Demokrasi açısından geçmişte ciddi sıkıntılar yaşanmış olabilir. Bunların ortadan kaldırılması için yoğun çaba gösteriliyor. Artık sivil toplumun ve farkındalık çalışmalarının önemi büyük. Bu trenin de buna çok katkı sağladığını düşünüyorum. Hem demiryollarını hem sizleri tebrik ediyorum. Keşke bu tren raydan çıkabilse ilçelerimize de uğrasa” dedi.
Etkinlikler içinde en büyük ilgi görenlerden biri de “Doğdugumuz gün neler olduğunu bilmek hakkımızdır” standındaki Doğum günü Hürriyeti oldu.

Haberin Devamı

SİVAS’IN YOLLARINA Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Köse, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve TCDD 4’üncü Bölge Müdürü İlhan Kelek, Coca-Cola’nın Mutluluk Vagonu’nda, yerel basın mensuplarıyla birlikte “Sivas’ın Yollarına” adlı türküyü seslendirdi.

Bugün , SAMSUN, yarın AMASYA’dayız

Deprem Dede Işıkara
Samsun’la buluşuyor
“Deprem geçici, hayat kalıcıdır: Sürdürülebilir yaşam hakkı” temasıyla Hürriyet Treni’nde olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) gönüllüsü Prof. Ahmet Mete Işıkara, ikinci seminerini bugün Samsun Garı’nda verecek. Işıkara, 11.00’de başlayacak seminerde, Türkiye’nin deprem gerçeği, depreme karşı alınması gereken önlemler ve zorunlu deprem sigortasının öneminden bahsedecek.

HÜRRİYET HAKKIMIZDIR KONSERLERİ 6

Fuat Saka ve Marsis bu akşam Sevgi Parkı’nda

“Karadeniz’in içinden gelen ve içlerinden hep Karadeniz gelen” Grup Marsis ve Lazca caz üstadı Fuat Saka, Hürriyet Hakkımızdır Konserleri’nin 6’ncısında bu akşam Samsunlularla buluşuyor. Marsis, nükleer santrallere, savaşlara, “gönlümüze teğet geçen, zaman zaman saplanıp kalan kurşunlara”, bombalara isyan için kurulmuş, bu kez de
Hürriyet Treni’nden onların seslerini duymamak, gürültülerini bastırmak için bağıracak. Arkalarından da özellikle Lazutlar serisiyle tanıyıp sevdiğimiz, uluslararası alanda da kendini kanıtlamış Fuat Saka sahne alacak. Ücretsiz konser, saat 19.00’da Sevgi Parkı’nda.

Haberin Devamı

HÜRRİYET TRENİ’NDEN AMASYA’YA
Yarın Hürriyet alan tüm Amasyalılara Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle’ı, “Ayşegül Müziği Keşfediyor” ve “Yörüklerden Unutulmuş Masallar” dergileri hediye. Ayrıca 17-26 Ekim tarihleri arasında Hürriyet’in logosunu tarihiyle birlikte kesip (10 adet) başbayiye getiren herkese Kolay Okuma Dizisi (10 çeşit)

İnsan haklarının Uğur Dündar’ları

SİVAS’ta Başbakanlık’tan tam beş “İnsan Hakları Ödülü” almış; ayrıca İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan “İyi Yönetişim Araştırma Raporu”nda insan haklarına dair çalışmalarıyla örnek gösterilmiş bir İl İnsan Hakları Kurulu var. Ayrıca, Sivaslı çocuklara haklarını öğretmek için projeler gerçekleştiren bir Valilik Avrupa Birliği Bürosu ve Sosyal Hizmetler Çocuk Komitesi...
Hepsi tam kadro Sivas Garı’ndaydı dün; insan hakları savunucusu çocuklarla birlikte trenimizi ziyaret ettiler.
Sivas, insan hakları konusunda “eylem planı” yapan, çocuk hakları konusunda ise “stratejik plan” hazırlayan ilk şehir.
2000 yılında, her şehirde valiliklere bağlı olarak kurulan İl İnsan Hakları Kurulları, her zaman ve her yerde böyle aktif olmadığı için, Hürriyet Hakkımızdır yolcuları olarak oldukça sevindik. Kurul Sivas’ta bugüne kadar 86 hak ihlali şikayeti almış ve 84’ünü sonuçlandırmış.
Sivaslı hakkını arıyor
Ne tür şikayetler geldiğini merak ettim, uzun bir liste saydılar: Yollardaki çamuru, gürültü kirliliğini, kanserojen maddeler içeren işyerlerini, kamu görevlilerinin kötü davranışlarını şikayet edenler... Başörtülü oldukları için eğitimlerinin engellendiğini, cezaevinde ve karakolda işkence gördüğünü söyleyenler... Kendilerine yönelik hiçbir hizmet olmadığından yakınan engelliler... Hepsi Valiliğin yolunu tutmuş ve orada birileri dertleriyle ilgilenmiş.
İl Masası Başkanı Emrullah Duran, okullara, karakollara, cezaevlerine, hastanelere, sanayi tesislerine sık sık habersiz ziyaret yaptıklarını, kirli tuvaletlerden akmayan sulara, kötü muameleden çevreyi kirletmeye kadar her türlü sorunu tespit ve takip ettiklerini anlatıyor.
Bize de “İnsan hakları konusunda Uğur Dündar’lık yapanlarımız olması ne güzel. Darısı diğer şehirlerin başına” demek düşüyor.
Aynı zamanda UNICEF’in “Çocuk Dostu Şehir” adaylarından biri Sivas. Valilik Avrupa Birliği Bürosu, Ahmet Kemal Köksal Sosyal Hizmet Vakfı’yla ortaklaşa birçok çocuk projesi gerçekleştirmiş burada: “Ben Çocuğum Haklarım Var”, “Büyük Gelecekler İçin Küçük Adımlar” ve “Yarınlar İçin Önce Çocuklar” projeleri...
Çocukları hakları konusunda bilinçlendirmek için seminerler düzenlemiş, eğitmen çocuklar yetiştirmiş, broşürler hazırlamışlar, okullarda öğrenci meclisleri oluşturmuşlar. Ayrıca 90 anneye 0-6 yaş eğitimi sağlamışlar.
Bu siteye girmelisiniz
“Sadece haklarını öğrenmeleri yetmiyor tabii, bu hakları talep etmek için başvuracakları yerleri de göstermek lazım” diyorlar. Göstermişler de: Biri, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Komitesi. Üyelerinin tamamı çocuk; yarısı Sosyal Hizmetler’in yurt ve yuvalarında kalan çocuklardan oluşuyor. 20 okulda eğitici eğitimi yapmışlar, kitapçılar, takvimler hazırlamışlar ve www.sivascocukhaklari.com sitesini kurmuşlar. Özellikle siteye girmenizi öneririm. Çocuklara yönelik, güzel bir site. Onlar sayesinde, Sivas’taki her okulun panosunda Çocuk Hakları Sözleşmesi asılı.
Sivas Valiliği ve Belediyesini, sadece aile içi şiddet konusunda biraz hazırlıksız yakaladık. Kentte bir sığınmaevi yok; bu konuda bir girişim varmış gibi de gelmedi bize. Hatta bu konuya fazla kafa yormamış oldukları da klasik “bizde pek olmuyor” açıklamalarından anlaşılıyor.
Bir kez daha tekrarlayarak veda edelim Sivas’a: Yılda sadece 10 şikayet almak, kentte aile içi şiddet olmadığını göstermez, sadece mağdurların şikayet etmediğini, şiddetin evlerde gizli bir şekilde sürdüğünü gösterir. Tabii şikayet edebilecekleri, arkalarında sonuna kadar duracağını gösteren bir merci yoksa, niye başvursunlar?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!