Sivas sanıklarını bu kez mühür kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Sivas sanıklarını bu kez mühür kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, daha önce verilen bozma kararlarına uyularak idama mahkum edilen 33 Sıvas sanığının cezalarını, ‘Nüfus cüzdanlarındaki mühürlerin okunmaması ve soyadlarındaki çelişki’ nedeniyle bozdu.

Sıvas davası ikinci kez verilen bozma kararı üzerine bir kez daha Ankara DGM'de görülecek. DGM çevrelerinde, sanıkların nüfus kayıtlarının dosyada tamam olduğu savunulurken, Yargıtay çevrelerinde, idam cezasının geriye dönüşü olmayan bir ceza olduğu ve en ufak bir usül eksikliğinin bile kabul edilemeyeceği belirtildi. Yargıtay çevrelerinde, ‘‘Yargıtay'ın yerleşik içtihatları da bu yöndedir. Soyadlarındaki çelişki ve nüfus cüzdanındaki mühürün okunmaması da bozma nedenidir’’ yorumu yapıldı. Yüksek Mahkeme, 20 yıl ağır hapse mahkum dört, 15 yıla çarptırılan bir sanık hakkındaki hükmü de, ‘İdam cezaları ile bağlantıları nedeniyle’ bozdu. 42 sanık hakkındaki hükümler ise onandı. İdam cezaları bozulan sanıklar şunlar:

Muhsin Erbaş, Harun Gülbaş, Bekir Çınar, Erol Sarıkaya, Mevlüt Atalay, Ahmet Turan Kılıç, Kenan Kale, Harun Yıldız, Zafer Yelok, Yunis Karataş, Halil İbrahim Düzbiçer, Ömer Faruk Gez, Ali Kurt, Ahmet Oflaz, Ekrem Kurt, Erkan Çetintaş, Faruk Sarıkaya, Hayrettin Gül, Harun Kavak, Süleyman Toksun, Hayrettin Yeğin, Adem Kozu, Mehmet Yılmaz, Mustafa Uğur Yaraş, Faruk Belkavli, Ömer Demir, Alim Özhan, İbrahim Duran, Etem Ceylan, Vahit Kaynar ve Turan Kaya.

İdama mahkum edilen Cafer Tayyar Soykök ve Faruk Ceylan hakkındaki hüküm de usül eksikliği bulunmadı. Ancak bu iki sanık hakkındaki hüküm de diğer idam cezalarıyla, ‘Fiili ve hukuki olarak bağlantılı’ bulunduğu için bozuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!