Sivas olayları hükümlüsü hala Almanya'da yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Sivas olayları hükümlüsü hala Almanyada yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2005 15:57

Sivas davasında 7.5 yıla mahkum olan ve Türkiye’den kaçarak Almanya’ya iltica eden ve Badenwürttenberg’de Milli Görüş’e ait bir camide imamlık yaptığı ortaya çıktıktan sonra kayıplara karışan Adem Ağbektaş’ın, hala Almanya’da yaşadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Sivas’ta Madımak Oteli’nde 35 kişinin yakılarak öldürülmesinin ardından açılan davada 7.5 yıla mahkum olan Adem Ağbektaş’ın hala Almanya’da yaşadığı ortaya çıktı. Almanya’ya iltica eden ve Badenwürttenberg’de Milli Görüş’e ait bir camide imamlık yaptığı ortaya çıktıktan sonra kayıplara karışan Ağbektaş, Türkiye’nin başvurusu üzerine İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranıyor.

ADRES

ANS’nin haberine göre, uzun bir süre yerini gizlemeyi başaran Ağbektaş’ın, Heidelberg yakınlarında bulunan Sinsheim kentine bağlı Neckarbischofsheim’de yaşadığı ortaya çıktı.

Ağbektaş, şu an Heidelberg yakınlarında bulunan Neckarbischofsheim, Schloss Str. 7 numaralı evde yaşıyor.

İLTİCA TALEBİ DE KABUL EDİLDİ

Öte yandan, Ağbektaş’ın iltica talebinin Federal Almanya tarafından kabul edildi.

Haberin Devamı

Aynı habere göre, Ağbektaş, iltica talebinde bulunurken Madımak davasına ilişkin eski Ankara 1 No’lu DGM, yeni Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını, Almanya’daki yetkili makamlara sundu.

Alman mahkemeleri, bu mahkeme kararına dayanarak, Ağbektaş’ın iltica talebini kabul etti.

Sivas sanıklarının Almanya’da olduğunun ortaya çıkmasından sonra yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle Federal İçişleri Bakanlığı’nın Federal Mülteciler Dairesi’ne (BAFM) Ağbektaş ve diğer Sivas sanıklarının ilticalarının geri alınması için direktif verdiği öğrenildi.

Bunun için bir soruşturma açıldığı belirtilirken ilticaların geri alınma gerekçesi olarak da, bu kişilerin Almanya’nın güvenliği için tehdit oluşturdukları kaydedildi.

Almanya’ya kaçan 7 Sivas sanığından şu ana kadar 3’ünün de Mannheim ve çevresinde yaşadığı belirlendi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Turgut Öker de, Almanya’nın Sivas sanıkları konusunda harekete geçmediğini belirtirken, şimdiye kadar Almanya hükümeti nezdinden birçok kez girişimde bulunduklarını kaydetti.

Öker, "Almanya bir türlü harekete geçmiyor. Sivas katliamı sanıklarının Türkiye’de işkence görecekleri iddiasıyla Türkiye’ye iade edilmiyorlar. Katliamcılar, Almanya’da ellerini kollarını sallayarak nasıl dolaşıyorlar? Bunların ilticaları derhal alınmalı" değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

DOSYA NUMARALARI

Almanya’da şu ana kadar 7 Sivas sanığının iltica talebi için başvuran sanıkların yapmış oldukları başvuruları aşağıdaki işlem numaralı dosyalarda işleme tabi tutuluyor:

".331 No’lu daire: 2727816 ve 2711113; 224 No’lu daire: 2713771; 322 No’lu daire: 2302725; 332 No’lu daire: 2462948; 324 No’lu daire: 2032648."

Sivas katliamı sanıklarından Hayrettin Gül’ün de iltica talebinde bulunduğu, "Terörizim Yasası’nın uygulanmasıyla tutuklandığı kaydedildi.

Gül, Ingelheim’de ilticacıların sınırdışı edilmesi için ayrılan cezaevinde tutulduktan sonra Türkiye’ye gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!