Sivas’a 33 idam

Güncelleme Tarihi:

Sivas’a 33 idam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ankara 1 No'lu DGM, Sıvas'ta Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüyle ilgili olarak açılan davada, bir kez daha 33 sanık hakkında idam kararı verdi.

7 yıl önce yakılan Madımak Oteli'nde 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sıvas katliamı davasında dün bir kez daha 33 idam kararı çıktı. Ankara 1 No'lu DGM, idam kararlarını, ‘‘Anayasal düzeni zorla değiştirme’’ suçunu içeren TCK'nın ünlü 146'ncı maddesine dayandırdı. Daha önce Yargıtay'a iki kez gidip dönen davada dün üçüncü kez karar açıklanırken, idam cezasına çarptırılan sanıklar, önce tekbir getirdiler, sonra da mahkeme başkanı Orhan Karadeniz'i hedef alarak, ‘‘Allah razı olsun. Allah ne muradınız varsa versin’’ diye bağırdılar. Duruşma salonunda olay çıkaran sanıklar, jandarma tarafından güç kullanılarak çıkarıldılar.

İDAM CEZASINA ÇARPTIRILANLAR

124 sanıklı olarak başlayıp, daha önce onaylanan mahkûmiyetlerle birlikte sanık sayısı 50'ye düşen davada dün idam cezasına çarptırılan 33 sanığın adları şöyle:

Cafer Tayyar Soykök, Muhsin Erbaş, Harun Gülbaş, Bekir Çınar, Erol Sarıkaya, Mevlüt Atalay, Ahmet Turan Kılıç, Kenan Kale, Harun Yıldız, Zafer Yelok, Faruk Ceylan, Yunis Karataş, Halil İbrahim Düzbiçer, Ömer Faruk Gez, Ali Kurt, Ahmet Oflaz, Ekrem Kurt, Erkan Çetintaş, Faruk Sarıkaya, Hayrettin Gül, Harun Kavak, Süleyman Toksun, Hayrettin Yeğin, Adem Kozu, Mehmet Yılmaz, Mustafa Uğur Yaraş, Faruk Belkavli, Ömer Demir, Alim Özhan, İbrahim Duran, Etem Ceylan, Vahit Kaynar ve Turan Kaya.

ELHAMDÜLİLLAH ŞERİATÇIYIM

Öte yandan idama mahkum olan Sıvas sanıklarının yaptıkları ilginç savunmalar da dikkat çekti. İdama mahkum olan sanıklardan itfaiyeci Halil İbrahim Düzbiçer, ‘‘Biz elhamdülillah çok dindarız. Ben kendim şeriatçıyım ama şeriatçıyım diye bu fikrimi tatbikata dökmemek lazım. TCK 146'dan yargılanmayı alnıma sürülmüş kara leke olarak görüyorum. Sıvas olayları ikinci Kuvayi Milliye hareketidir. Sıvas'tan komünistleri atma hareketidir’’ dedi. İdama mahkum edilen diğer sanık Ali Kurt ise ‘‘Ben yetimhanede yetiştirilmiş bir cumhuriyet çocuğuyum. Cumhuriyet düşmanı gösterilmenin altında eziliyorum’’ diye savunma yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!