Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanlığı ülke genelinde 20 SİT kurulunun tarihi binalarda hizmet vermesini kararlaştırınca, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da Kabasakallar Konağı´nı seçti.
Kentsel SİT alanı içindeki iki asırlık bina kamulaştırıldı. Harabe halinde, yıkılmaya yüz tutmuş bina aslına uygun şekilde onarılarak yepyeni yapıldı. Binaya hırsızlığa karşı alarm ve kameralı güvenlik sistemi, yangına karşı da erken uyarı sistemi yerleştirildi.
Ayrıca sel baskınlarına karşı da önlemler alındı. Binanın tamamı bilgisayar ağıyla donatıldı, merkezi soÄŸutma sistemi konuldu ve kalorifer petekleri döşendi.Â
Restorasyonu bir yılda tamamlanan tarihi bina için yaklaşık 500 milyar lira harcandı. Büyük bir bahçesi bulunan bunanın dışındaki eski ahırlar ise çay ocağı ve tuvalete dönüştürüldü.
KORUMAYA ÖRNEK OLACAK
Koruma Kurulu Müdürü Erdal Korkmaz ''Tarihi evlerin nasıl korunacağını göstermek açısından böyle onarılan tarihi bir binada hizmet vermemiz önem taşıyor. Bu bina diğer resmi kuruluşlara da örnek olacak. Tarihi kentsel SİT alanı içinde bu binada hizmet vereceğiz. SİT sorunları için gelen vatandaşlara burayı örnek göstereceğiz.
Tarihi ancak koruyarak yaşatabiliriz. Biz bunun örneğini sunuyoruz. Binanın içi ise güvenlik sistemleri ve modern aletlerle donatıldı. Bir ay içinde binamıza taşınacağız'' dedi.
Muğla merkezde 400 tescilli ev bulunuyor. Bunların çoğunda vatandaşlar yaşıyor. Kamu kuruluşlarının büyük bir bölümü de bu tarihi binalarda hizmet veriyor. Valilik Konağı, Valilik Hizmet Binası, Belediye Binası, Müze Müdürlüğü, İl Halk Kütüphanesi, Askeri Gazino ve birçok özel işyeri kentsel SİT içindeki binalarının içinde hizmet veriyor.