Güncelleme Tarihi:
MALTEPE Belediyesi, Dragos'ta SİT alanı içinde bulunan ve göstermelik olarak mühürlediği kaçak yapının inşaasına göz yumuyor. Dragos Derneği, Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçeyle başvurarak, yargı kararlarını uygulamayan Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık ve Belediye İmar ve Planlama Müdürü Mahmut Ağarbaşlı'nın yargılanmasını talep etti. Daha önce otel olarak kullanılan ve Sema Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri AŞ.'ye ait olan binanın usulsüz olarak hastaneye dönüştürüldüğü iddia ediliyor.
Dragos'un Maltepe sahilinde 1547 ada, 111 parsel sayılı alanda bulunan bina 1997 yılı ortalarına kadar Dragos Oteli adıyla işletiliyordu. İmar planlarında, turistik tesis ve rekreasyon alanı olarak görünen sahil şeridindeki otelde bu tarihlerde ek inşaatlara başlandığı gözlendi. Dragos Doğayı Koruma Derneği yöneticileri, izinsiz olarak başlayan ek inşaat sonrasında binanın hastaneye dönüştürüleceğini öğrendi. Dernek olayı önce Maltepe Belediyesi'ne daha sonra da Kartal 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne bildirdi. Mahkemeden gelen heyet binadaki inşai faaliyeti yerinde tespit etti.
Bunun üzerine belediye 31.7.1997'de inşaatı mühürledi ama şirket, kaçak ek bina yapımını sürdürdü. Dragoslular, defalarca belediyeye başvurarak çalışmanın sürdügünü ve binanın yıkılması gerektiğini bildirdiler ancak sonuç alınamadı. Mühürleme olayından sonra tek bir belediye görevlisi kaçak inşaatın semtine uğramadı.
Yasallaştırmaya çalıştı
Yasadışı yapıyı yıkması gereken Maltepe Belediyesi, bunun yerine hastaneyi yasallaştırmak için girişimde bulundu! 15 Ocak 1999'da belediye meclisince onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğiyle, sadece bu parselin hastane olarak kullanılmasına izin çıktı. Dernek, bu plan değişikliğinin iptali için de mahkemeye dava açtı.
Bu dava devam ederken Maltepe Belediye Başkanlığı, mevcut kaçak yapıya 1 Temmuz 1999'da yapı ruhsatı tanzim etti. Dernek, yapı ruhbatının aleyhine de dava açtı ve idare mahkemesi 28 Temmuz 1999'da yapı ruhsatı için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme kararına rağmen, binadaki inşaat faaliyetleri belediyenin ve Dragosluların gözü önünde sürmeye devam etti.
Dragos Doğayı Koruma Derneği, aynı tarihlerde bölgedeki kaçak yapılaşmanın ve çevre tahribatının önüne geçmek için bir kampanya başlattı. Hürriyet İstanbul'un da yakından takip ettiği bu kampanyanın hedefi Dragos'u tarihi ve doğal SİT alanı ilan ettirmekti. Kültür Bakanlığı, bölgede yaptığı inceleme sonrasında derneğin talebini onaylayarak, Dragos'u 11 Aralık 1999'da üçüncü derece SİT alanı ilan etti.
Dernek, SİT alanı mücadelesini sürdürürken kaçak inşaata yönelik kavgasını da devam ettirdi. Son olarak 31 Ocak 2000'de açtığı davada bilirkişi raporuyla kaçak inşaatın sürdüğü ve yapıda belediye mührünün bulunmadığını tespit ettirdi. Bunun üzerine Maltepe Belediye Başkanı ve Belediye İmar ve Planlama Müdürü'nün cezalandırılması talebiyle mahkemeye başvurdu.
Bu arada kaçak bina inşaatı devam ediyor.