Sistain (Sistein) nedir ve nerelerde kulanılır?

Güncelleme Tarihi:

Sistain (Sistein) nedir ve nerelerde kulanılır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2020 12:39

Sistain ya da diğer bir ifade ile Sistein, bazı gıda ürünleri içerisinde yer alması dolayısıyla pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Gıda maddelerinin formunun bozulmasının önlenmesi amacıyla kullanıldığı ifade edilen Sistain, içeriğindeki maddeler dolayısıyla tüyler ürpertiyor. Peki, Sistain (Sistein) nedir ve nerelerde kullanılır? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

Sistein (Cys, C) proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde içinde kükürt bulunan bir tiyol grubu içerir.

Diğer birçok aminoasitte olduğu gibi bu aminoasitin de hem L- hem de D- izomeri vardır. Ancak aktif olan, diğer bir deyişle doğada var olan izomeri L- Sistein’dir. Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Sistein L- ya da D olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Sistein diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L- Sistein’dir.

SİSTAİN NEREDE KULLANILIR?

E910,E920, E921 ile numaralanan Sistain, bir amino asittir. Amino asitler genellikle proteinlerde bulunur. Sistain, fırın ürünlerinde durdurucu ajan olarak kullanılır.

Bunlar;
1. Un hamurunun karışma zamanını kısaltmak için,
2. Yayıldıktan sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini (kendini çekmesini) durdurmak için, hamurun şeklini muhafaza etmesini sağlamak için,
Çeşitli pastacılık işlem kademeleri arasında hamurun hareketine yardımcı olmak için,

Haberin Devamı

3. Sistain, ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bebek sütlerinde besleyici olarak, bazı diyet yiyeceklerinde katkı maddesi olarak, öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Sistain’in kökeni, insan saçı, domuz kılı, sığır boynuzu, kuş tüyü ve petrol ürünleri ve sentetik malzemedir. Sistain yalnızca Japon, Çin ve Almanya’da üretilmektedir. İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok insan saçından üretilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!