Şişmanlık yapan gen bulundu

Güncelleme Tarihi:

Şişmanlık yapan gen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2000 00:002dk okuma

Haberin Devamı

Ye, iç kilo alma

Bilim adamları şişmanlığın genini buldu. Yağların depolandığı hücreleri üreten bu geni etkisiz hale getiren bilim adamları, kilo almayı da durdurdular.

ABD'nin New Jersey Eyaleti'nde uzun yıllardır şişmanlık üzerinde araştırmalar yapan biyo-kimya profesörü Kiran Chada ve arkadaşları, HMGIC adı verilen bir gen üzerinde çalışmaya başladılar. HMGIC geni, aşırı yağlı gıdalar alındığında, yağların depolanması için fazladan hücre üretilmesini sağlıyor.

Fareler üzerinde başarılı

Bir grup farede bu geni etkisiz hale getiren bilim adamları, onları 6 ay boyunca yağlı yiyeceklerle beslediler. Aynı beslenmeyi, normal farelerde de uyguladılar. 6 ay sonunda ise şişmanlık geni etkisiz hale getirilen fareler, yağlı gıdalarla beslenmelerine rağmen kilo almadı ve formlarını korudu. Genine dokunulmamış olan normal fare grubu ise aşırı derecede kilo aldı. Prof. Chada, yöntemin insanlar üzerinde de başarılı sonuçlar vereceğini savunuyor.

Yağlar nereye gitti

Prof. Kiran Chada'nın bu çalışması tıp çevresinde olay yarattı. Ancak özellikle, fazla kilolar ve diyet üzerinde çalışan bilim adamları, Chada'nın çalışmasına karşı çıktılar. Columbia Üniversitesi'nden Dr. Rudy Leibel, HMGIC geninin etkisiz hale getirilmesinin ardından alınan fazla yağların, karaciğerde birikeceğini ve bunun da farklı rahatsızlıklara yol açacağını savundu. Prof. Chada ise farelerde bu tür bir rahatsızlık görülmediğini açıkladı.

Şırınga hastalık saçıyor

ENJEKSİYONLARDA kirli şırınga ve iğnelerin kullanılması, yılda 20 milyon kişinin hepatit, 160 bin kişinin de AİDS virüsünü kapmasına neden oluyor. Sağlıksız enjeksiyonların yol açtığı rahatsızlıkların özellikle bazı ülkelerde sık sık görüldüğüne işaret eden Dünya Sağlık Örgütü, bunun bir örneği olarak Mısır'ı gösterdi. Mısır'da nüfusun yüzde 13'ünün, hepatit virüsünü taşıdığına dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!