Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2001 00:00
Şişmanlık ABD başta olmak üzere birçok ülkede sağlık harcamaları ve maliyetlerini yükseltiyor.
Avrupa 11. Şişmanlık Kongresi'nde sunulan bilgiye göre, ABD'de sağlık maliyetlerinin yüzde yedisi şişmanlık tedavisi ve şişmanlığın neden olduğu hastalıklardan kaynaklanıyor. Diğer ülkelerde ise bu maliyet yüzde 2-3 veya daha düşük olara saptanıyor.
Ancak şişmanlık ve neden olduğu hastalıkların tedavi maliyetlerinin ABD dışındaki ülkelerde de yükselmesi bekleniyor. Her beş yetişkinden üçünün en azından kilolu olduğu, şişman ve aşırı şişmanların oranının yüzde 20-30'a çıktığı ABD, 'ağır sıklet' insanların sayısında da dünya lideri.
Fransa ve Avustralya'da sağlık maliyetlerinin sadece yüzde 2'si şişmanlıktan kaynaklanırken, bu oran Kanada'da yüzde 2.4, Yeni Zelanda'da yüzde 2.5, Portekiz'de yüzde 3.5'e çıkıyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda şişman nüfusun oranı yüzde 10-20 arasında değişiyor.
Kalp, kalp krizi, yüksek tansiyon, şeker gibi şişmanlığın neden olduğu hastalıkların yanı sıra, bazı kanser türleri de bu aşırı kilodan kaynaklanıyor.
ZAYIFLATMA SEKTÖRÜŞişmanlık hastalığının tedavisi de başlı başına bir sanayi haline geldi. ABD'de
diyet ve zayıflama sanayinin yıllık cirosu 30 milyar dolara ulaşıyor. Bu ülkede kalp hastalıklarının tedavisine 50 milyar dolar, şeker hastalarının tedavisine 50, yüksek tansiyon tedavisine 15, kalp krizi geçirenlerin tedavisine de 18 milyar dolar harcanıyor. ABD'de şişmanlığın ekonomiye yükü de 70 milyon dolar civarında bulunuyor.
(aa)