Güncelleme Tarihi:
Şişli Belediyesi, İstanbul'un şairlerinin buluşma yeri haline geldi. Toplantı salonunda her ay biraraya gelen şairler, yazdıkları son şiirlerini okuyor, sanat ve edebiyat üzerine sohbetler ediyor, hasret gideriyor.
Her ayın üçüncü pazar günü, saat 13.00'te Şişli Belediyesi'nde toplanan şairler ‘‘Ana’’ isimli bir dergi çıkarıyor. Şair Necla Ünal, 26 yıldır çıkan derginin kurucusu ve sahibi. Toplantıların organizasyonunu da Necla Ünal yapıyor. Buluşmalara, İstanbul'un dışından gelen şairler de katılıyor.
Çok sesli ve çok kültürlü İstanbul'da bir grup şair yıllardır kesintisiz olarak biraraya geliyor. Bundan tam 26 yıl önce, 8-10 kişiyle başlayan toplantılara katılım oranı bugünlerde 150'yi aşmış durumda. İlk kez 1974'te ‘‘Ana’’ adlı dergiyi çıkarmak için toplanan şairler içinde her kuşaktan sanatçı yeralıyor. İçlerinde 4-5 kitap sahibi olanlar da var, ilk şiirini yayınlatan da. Topluluğun içinde şarkı sözü yazarlarını da bulmak mümkün, lirik destan şairlerini de.
Daha önceleri evlerde, küçük salonlarda buluşan şairlere Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, belediyenin büyük salonunu açmış. Şişli Belediyesi Kültür Müdürü Kenan Malkoç'un önerisine düşünmeksizin evet diyen Sarıgül, belediyenin, önemli bir kültür buluşmasına evsahipliği yapmasını sağlamış. Tarabya Lions Kulübü de bu toplantıların sponsoru olmuş.
Şairlerin toplantılarına bazı günler, bestekarlar ve şarkıcılar da katılıyor. Çünkü, çok renkli simaların biraraya geldiği bu toplantılardan bazen çok güzel şarkı sözleri çıkabiliyor.
Grubun en eski üyelerinden biri olan güfte yazarı Tahir Paker'in sözlerini yazdığı şarkıları İbrahim Tatlıses, Emrah, Mahsun Kırmızıgül, Mine Koşan, Bülent Ersoy ve Kibariye gibi ünlüler seslendirmiş. ‘‘Mutlu Ol Yeter’’, ‘‘Yalnızım Dostlarım’’, ‘‘Yalan’’, ‘‘Şoförsem Günahım Ne’’ gibi şarkıların yazarı olan Tahir Paker, her ayın üçüncü cuması toplantıda yerini alıyor.
Gözleri Aşka Gülen
‘‘Gözleri Aşka Gülen Taze Söğüt Dalısın’’, ‘‘Ankara Rüzgarı’’ ve ‘‘Böyle Bir Kara Sevda Kara Toprakta Biter’’ isimli eserleriyle gönüllerde taht kuran besteci Gündoğdu Duran da Şişli toplantılarını kaçırmıyor. Gündoğdu Duran, bu toplantılardan birinde Onur Akay'ın yazdığı bir şiirden etkilenerek muhayyer kürdi makamında bir şarkı bestelemiş. ‘‘Gülmüyor Goncalar’’ adlı şarkının ılk kıtası şöyle: Gülmüyor goncalar, güller açmıyor/ Yandı gönül sana, söndüremezler/ Göklerin rüzgara sözü geçmiyor/ Aşkımız fırtına, dindiremezler.
Aziz Nesin, her ne kadar ‘‘Türkiye'de her üç kişiden dördü şairdir’’ dese de özellikle son yıllarda bu sanat dalı kırık bir durumda. Yıllardır şiirde ısrar edenlerin Ana'sı, Necla Ünal, şiirin gençlik ateşi olarak düşünüldüğünü söyledi:
‘‘Aziz Nesin doğru söylemiş. Ülkemizde gençliğinde şiir yazmayan insan çok azdır. Şair Yılmaz Aybar'ın söylediği gibi, bunların çoğu şiiri güzel sanatların özel yetenek isteyen bir dalı olarak görmezler. Sadece hayallerindeki sevgiliyi arama döneminin bir meşkalesi olarak addederler. Evlenip de çoluk-çocuğa karışınca artık şiire falan gerek kalmadığını sanarak şiirden miirden vazgeçerler. İçlerinde, omuzlarına çöken hayat yükünün altında şiiri görecek gözleri kalmayanlar da vardır elbette. Oysa şiir hayatın ta kendisidir. Kimileri için durgun bir limanda fırtınadır, kimileri içinde fırtınalı denizde sakin bir liman. Burada toplananlar şiiri bir yaşam tarzı görmekte ısrarlı olanlardır. Ruhlarındaki sanat pınarının, sonsuza kadar akmasını isteyenlerdir.’’
Şairler, yaz olunca sıcak iklimlere göç ediyor. Akçay, Dikili, Çeşme gibi tatil kasabaları şiirlerle şenleniyor. Yıllardır her 28-30 Ağustos'ta Akçay'da yapılan ‘‘Akçay Şairler ve Bestekarlar Festivali’’ni de bu topluluk içindeki bir grup düzenliyor.