Güncelleme Tarihi:
Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi tarafından açılan kurslardan en fazla ilgiyi gören dallardan biri sirtaki oldu. Bunda da yıllar önce Bulgaristan veya Yunanistan’dan Avcılar’a göç eden ailelerin sayıca fazla olmasının etkili olduğu bildirildi. Kursun beklenilenden büyük ilgi gördüğünü anlatan eğitmen Haydar Yıldız, sirtakinin çok zor bir dans olmadığını belirterek, şunları söyledi:
SİRTAKİ EĞİTİMİNDEN KARELER / FOTOGALERİ
"Yan yana, omuz omuza yapılıyor. Zaten Türk danslarına da çok yakın. Biraz zeybek, Kırklareli, Üsküp yörelerine de yakın. 1500’e yakın başvuru oldu. 3 aylık kurslarla bunu eritmeye çalışıyoruz. Bu kurs dışarıda ayda 180 TL’ye veriliyor. Burada ücretsiz. Dışarıda verdiğimiz eğitimin aynısını veriyoruz. Sirtaki, daha önce ‘Hasapiko’ olarak adlandırılırdı. Bunun da kökeninde ‘Kasap havası var. Kırklareli’nde; ‘Eski kasap’, Tekirdağ’da ‘Demirci kasabı.’ Rivayete göre geçmişte ‘Kasaplarda hayvanları öldürmeden veya daha önce bazı hareketler yapıldığı düşünülüyor. Sirtakiye Yunan dansı deniliyor ama aslında Osmanlı döneminde Balat ve Rum tarafında ortaya çıkıyor. Daha sonra yazar Nikos Kazancakis’in romanından esinlenilerek Anthony Quinn’in çektiği ‘ Zorba’ filminde Sirtaki oynaması ile daha ünlü oldu. Aslında bu topraklarda doğan bir dans."
Ücretsiz olarak haftada bir gün verilen kursa katılmak üzere işlerinden veya evlerinden gelen çoğunluğu kadın ve genç kızların kurstan önce koridorda çalışmaya başladığı görüldü. Yunan müziği veya Candan Erçetin’in ‘Bahar’ isimli şarkısı eşliğinde 1 saat sirtakinin inceliğini öğrenmeye çalışan Batı Trakya göçmeni Zeynep Melis Mutlu, "Yunan gecelerine katılıyorduk, arkadaşlarımı hayranlıkla izlediğim halde ben oynayamıyordum. Artık ben de Sirtaki oynayabileceğim" dedi.