Şırnak'ta 5.5 büyüklüÄŸünde deprem

Güncelleme Tarihi:

Şırnakta 5.5 büyüklüğünde deprem
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 09:05

Şırnak, bu sabah Richter ölçeğine göre 5.5 ve 4.0 ve 4.1 büyüklüğünde üç depremle sarsıldı. Paniğe yolaçan depremlerde evlerini terkedenler açık alanlara çıktı. Depremler Mardin ve Siirt’te de hissedildi. Silopi' de belediye hoparlöründen vatandaşların evlerine girmemeleri konusunda uyarılarda bulunuldu. Valilik 23 kişinin yaralandığını, 45 binada hasar oluştuğunu açıkladı.

Haberin Devamı

BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre ilk deprem saat 08.50'de meydana geldi. Merkez üssü Ä°kizce Köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem, yerin 7.2 kilometre derinliÄŸinde kaydedildi. Bunu saat 08.52'de merkez üssü Silopi Ä°lçesi'nin Pınarönü Köyü olan Richter ölçeÄŸinde 5.5 büyüklüğündeki ikinci deprem izledi. Bu deprem yerin 5.4 kilometre derinliÄŸinde meydana geldi. Depremleri hissedenler panik içinde evlerini terkederek açık alanlara çıktı.    Â

ÅžIRNAK 5.5'LE SALLANDI / FOTO GALERÄ°

DEPREMDE BÃœYÃœK PANÄ°K YAÅžANDI / WEB TV

ŞIRNAK, bu sabah Richter ölçeğine göre 5.5 ve 4.0 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Vatandaşlar arasında büyük paniğe neden olan depremde Silopi İlçesi’nde bulundukları binalardan atlayan 3 kişi yaralandı. Şırnak merkezde Külliye Camii’nin minaresi ile Silopi’nin bazı köylerinde ev ve ahırlarda hafif hasarlar meydana geldi. Silopi’de belediye anons yaparak vatandaşlardan evlerine girmemelerini istedi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre ilk deprem saat 08.50’de meydana geldi. Merkez üssü İkizce Köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem, yerin 7.2 kilometre derinliğinde kaydedildi. Bunu saat 08.52’de merkez üssü Silopi İlçesi’nin Pınarönü Köyü olan Richter ölçeğinde 5.5 büyüklüğündeki ikinci deprem izledi. Bu deprem yerin 5.4 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremler Şırnak’ın yanı sıra Siirt, Mardin, Hakkari’de de hissedildi. Depremlerde vatandaşlar büyük panik yaşarken, kendilerini evlerden dışarıya attı. Şırnak Devlet Hastanesi’ne tedaviye gelen vatandaşlar da panikle dışarıya koştu, bazı hastalar da dışarıya taşındı.

VALİLİK: 23 KİŞİ YARALANDI, 45 BİNADA HASAR VAR

Şırnak Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, depremin hemen ardından Silopi İlçesi’nde Kaymakamlık tarafından ve merkezde de Vali Yardımcısı Yasin Tikdağ başkanlığında olmak üzere iki kriz merkezi oluşturulduğunu belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Depremden sonraki ilk tespitlere göre zarar gören 6 vatandaşımızın Silopi’deki, 17 vatandaşımızın da Cizre’deki Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı öğrenilmiştir. Hastaneye başvuran vatandaşların çoğunun hafif yaralı olduğu öğrenilirken, ayakta tedavisi yapılan bazı vatandaşlar da taburcu edilmiştir. Merkez üssü Silopi olan depremin korkusunu uzun süre üzerinden atamayan kimi vatandaşlar ise Silopi’deki hastaneye girmek istemeyince Cizre’deki Devlet Hastanesi’ne sevk edilmişlerdir. Deprem sonrası il merkezinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından toplam 45 binada ilk tespit çalışması yapılmıştır. Yapılan bu tespitler neticesinde Külliye Camii 2 minaresinin ağır hasarlı olduğu, Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında, Şırnak Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde ve Özel Harekat hizmet binasında ise hafif çapta hasarlar meydana geldiği görülmüştür."

Haberin Devamı

Silopi İlçesi’nde 6 ekibin hasar tespit çalışmasının sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "Deprem sonrasında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Muş ilinden 1 ve Van ilinden de 1 olmak üzere 2 AFAD ekibi, ilimize gelmek üzere yola çıkarılmışlardır. Öte yandan valiliğimiz kriz merkezi tarafından Kandilli Rasathanesi ile yapılan ilk görüşmelerde depremin ardından sismik hareketliliğin devam edeceği ve ufak çaplı sarsıntıların olmasının normal olduğu bilgisi alınmıştır. Ağır hasarlı konutlara girilmemesi konusunda vatandaşların duyarlı davranması ve bu konutlarla ilgili olarak valiliğimiz kriz merkezinde çalışmaların hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için valiliğimize ve ilçe kaymakamlıklarına bilgi verilmesi gerekmektedir" denildi.

Haberin Devamı

4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI OLDU

Şırnak’ta 4,0 ve 5,5 büyüklüğündeki depremlerin ardından 9 artçı deprem meydana geldi. Şırnak ve Silopi ilçesi merkezli merkezlerde meydana gelen artçıların en büyüğü 4.1 ile saat 09.49’da merkez üssü Silopi Yeniköy’de meydana geldi. Bölgede en küçüğü 2,2 en büyüğü 4.1 olan olan 9 sarsıntı meydana geldi.

AFAD: HASARLI YAPILAR KULLANILMASIN

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu sabah Şırnak’ın Silopi ilçesinde meydana gelen 5.5 ve 4.0 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"AFAD Başkanlığı’nın Ulusal Deprem Gözlem İstasyonları’ndan alınan verilerle Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne ait deprem gözlem istasyonlarından alınan verilerin karşılaştırılması sonucunda meydana gelen depremin büyüklüğü Ml=5.5 olarak hesaplanmıştır. Bu depremden iki dakika önce 4.0 büyüklüğünde aynı lokasyonda bir deprem daha meydana gelmiştir."

Haberin Devamı

AFAD, bölgede artçı depremlerin sürdüğünü belirterek, "Deprem dış merkezine 40 km uzaklıktaki Şırnak-Merkezde en yüksek ivme değeri D-B yönünde 73 gal olarak ölçülmüştür. Kuzey-Güney sıkışma rejimi altında olan bölgede etkili olan tektonik yapılar, Güneydoğu Anadolu bindirmesi ve yine bindirme karakterli Cizre fayıdır. Yapılan odak mekanizması çözümü çok az doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmaya işaret etmekte ve bölgenin genel tektonik yapısıyla uyumlu sonuç vermektedir. Bölgede son yüzyılda meydana gelen depremler, 1915 Şırnak Beytüssebap M=5.3 depremidir. Bölgedeki deprem aktivitesi AFAD Başkanlığı Deprem Dairesi tarafından 7/24 izlenmekte olup, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!