Güncelleme Tarihi:
‘‘İstanbul'daki arkadaşlarıma imreniyorum. Bu kadar çok imkanın olduğu bu kadar rahat bir ortamda nasıl üniversiteyi kazanamazlar, şaşırıyorum’’
Bu sözler, 16 yaşındaki Özlem Bilge'nin... Valilik kanalıyla sömest tatili için İstanbul'a getirilen bir grup Şırnaklı öğrenciden biri. O da arkadaşları gibi üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Ve doktor olduktan sonra, kentine dönmek istiyor.
TAHİR, Mehmet, Abdullah, Fatma, Özlem... Tam 25 genç. Yaş ortalamaları 18. Kızlardan ancak 5'i ailelerinden izin alabilmiş. Şırnak dışına ilk kez adım atan bu gençler, hayallerini süsleyen büyülü kent olarak niteledikleri İstanbul'da sömestr tatilini geçiriyorlar. Şırnak'ta görev yapan ve şimdi İstanbul 1. Ordu Kurmay Başkanı olan Tümgeneral Ömer Keçecigil, Şırnak ve İstanbul Valiliği ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ile kente gelen öğrenciler, bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyorlar.
HAYALLERİNİN KENTİNİ GEZİYORLAR
Geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelen Şırnaklı gençlere sabahları Kavram Dersanesi ücretsiz bir kurs veriyor. Öğleden sonraları ise kenti gezen gençler, hafta sonları tiyatro, sinema ve maça ilk kez gitmenin heyecanını yaşıyorlar.
Şırnaklı liselilere ilk 'Hoşgeldin' ziyaretini de İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey yaptı. Müdür Balıbey, Bakanlık danışmanı 85 yaşındaki Refet Angın ile birlikte öğrencilerle görüşürken, ‘‘Şırnak'ı İstanbul'un kardeş ili seçtik. Sizin için özel sınıf açıldı. Dikkatinizi derslerinize verin’’ dedi.
Kavram Dersaneleri kurucusu Bahattin Durmuş ise, ‘‘Sizler de üniversiteyi kazanabilirsiniz. Başaracığınıza inanıyorum. Hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayın’’ dedi.
Öğrencilerle birlikte İstanbul'a gelen 23 yaşındaki Fizik Öğretmenleri Nadir Algur, bütün öğrenim yaşamını Güneydoğu'da tamamlayıp, tekrar bu bölgeye hizmet veren örnek insanlardan biri. Algur, öğrencileri için 'pırlanta gibi gençler. Çok zekiler' derken, en önemli sorunlarının 'dil' olduğunu belirtiyor. Algur, ‘‘Öğrencilerimin matematik mantığı yüksek. Ancak, geç Türkçe öğrendikleri için Türkçe'yi algılamakta, soruları yanıtlamakta zorluk çekiyorlar’’ diyor.
UÇAK İLE EŞEK YARIŞTIRILIYOR
Şırnaklı liselilerin imkanlarının sınırlı olduğunu, birçok araç gereçten yoksun eğitim yaptıklarını söyleyen öğretmen Nadir Algur, ‘‘Eldeki imkanlarla büyük başarı gösteriyorlar. İstanbul'daki imkanların yarısı bu çocularda olsa birçoğu dereceye girer’’ diyor.
‘‘Mum ışığında, hatta araba farıyla ders yaptığımız saatler oldu’’ diyen genç öğretmen, ‘‘ÖSYM uçak ile eşeği yarıştırmaya çalışıyor. Bizim bölgedeki çocuklara ya ek puan verilmeli, ya özel kontenjan sağlanmalı, ya da bölge üniversiteleri özel bir sınav yapmalı‘‘ diye konuşuyor.
Şırnaklı liseliler de, ‘‘İstanbullu, Ankaralı, İzmirli arkadaşlarımızla aynı sınava girmemiz büyük haksızlık. Kolejlerde, Anadolu ve fen liseli yaşıtlarımızla aynı yarışta yer alıyoruz. Onlar uçakla, biz eşekle ulaşacağımız yere ulaşmaya çalışıyoruz’’ diyorlar.
MÜTEVAZİ HEDEFLER
Bakın, Şırnaklı öğrencilerin mütevazı hedefleri neler?
Tahir Ülper (20): Üniversiteyi kazanmak istiyorum. Kendimi olgunlaştıracak, gelecek yaşama hazırlayacak bir üniversitenin kapısını aralamak istiyorum. Hukuk tercihim. İstanbul'a ilk kez geldim. Boğaz'ın büyülü dünyasından etkilendim.
Abdullah Oğrak (20): Doğu'daki insanın eğitim seviyesi düşük. Çok okumalıyız. Sosyoloji alanına ilgi duyuyorum.
Mehmet Erener (18): Güneydoğu çok geride kalmış. Tıp eğitimi almak istiyorum. Bölgemizde eğitim, sağlık alanında çok büyük eksiklikler var. Eğitimi aldıktan sonra mutlaka Şırnak'a döneceğim. Nerede olursa olsun, ister Cerrahpaşa, İster Çapa, İstanbul'u çok beğendiğim halde kazanırsam da kalmayacağım.
Ekrem Yorga (21): Bölgemizde eğitim çok geride. Öğretmen olmak istiyorum. Bireysel de olsa, kendi emeğimle bölgedeki insanlara katkıda bulunmak istiyorum.
Özlem Bilge (16): Doktor olmak istiyorum. Güneydoğu'da eğitim geride. Kızlar okutulmuyor. Üniversiteyi kazanırsam, geri döneceğim. Çünkü, yaşadığımız yere doktorlar gelmek istemiyor. İstanbul'daki arkadaşlarıma imreniyorum. Bu kadar çok imkanın olduğu, rahat bir ortamda nasıl üniversiteyi kazanmazlar, şaşırıyorum.
Fatma Batmaz (18): Avukat olmak istiyorum. Çünkü, Şırnak halkının haklarını savunmak istiyorum. Okumayan çok arkadaşım var.