Güncelleme Tarihi:
MUĞLA’nın Marmaris ilçesine 65 kilometre mesafedeki 150 hane, 550 nüfuslu Taşlıca Mahallesi’ndeki 150 yıldır yaşanan su sorununa bir türlü çözüm bulunamıyor. Türkiye’nin en batısındaki bu yöredeki görüntüler, en doğusunda görmeye alıştığımız görüntüleri aratmıyor.
EVDE AKAN ÇEŞME GÖRMEDEN ÖLECEĞİZ
Sorunun çözümü için 8 yıl önce 1 milyon lira harcanarak yağmur suyu biriktirme göleti yaptırıldı. Gölette, uzmanların hesaplarına göre Mayıs ve Ekim ayları arasında köylünün ihtiyacı olan 25 bin metreküp suyun toplanması planlandı. Ancak, hatalı yapıldığı ileri sürülen gölette yağmur suları birikmediği gibi harcanan para da boşa gitti. Su bulabilmek için mahallede 200 metre derinlikte sondaj yapıldı ancak bundan da sonuç alınamadı. Köylüler su ihtiyacını bugüne kadar arazilerdeki 41 kuyudan çektikleri suyla karşılamaya çalıştı. Ancak, geçen yıl az yağmur yağması nedeniyle bu kuyulardan 32’si kurudu. Kurumayan 9 kuyudan ise sadece 4’ünün suyunun içilebilir olduğu belirtildi. Köydeki gölette ise en fazla 15 günlük su kaldı.
Sıcak yaz günlerinde 3 tonluk bir tankerle getirilen suya 50 lira ödemek zorunda kalan köylüler, bu duruma tepki gösterip, biran önce sorunlarının çözülmesi için yetkilileri göreve çağırdı. Köylülerden 59 yaşındaki Adile Baydar, evinde akan bir çeşme görmeden ölüp gideceğini belirterek, “Bu gölet de olmasa hayvanlarımız susuzluktan kırılacak. 15 günlük su kaldı. Bu devlet nerede? Bize neden bakmıyor? Evlerimizde depolar var. Yağmur suyu biriktirip, kullanıyoruz. En yakın yer Söğüt Mahallesi ve oradan su getirilmese perişan olacağız. Şu mübarek Ramazan gününde bize su lazım, başka bir şey istemiyoruz.”
ÖMRÜMÜZ EŞEK SIRTINDA SU TAŞIMAKLA GEÇİYOR
Atalarının ömrünün su taşımakla geçtiğini belirten köylülerden 62 yaşındaki Duran Baydar da, “Bizlerin de ömrü atalarımız gibi eşek sırtında su taşımakla geçiyor. ‘Ha bugün ha yarın su getireceğiz’ dediler. Ancak, ortada bir şey yok. Baraj yaptılar, sağlığa elverişli değil deyip biriken suyu tarlaya bastılar. Bu sene de yağış olmadı. Hayvanlarımızı suladığımız gölet bile kuramak üzere” diye konuştu. 43 yaşındaki Aysel Coşkun susuzluğun artık canlarına tak ettiğini vurgulayıp, “Gelir kaynağımız yok. Para verip su alacak durumumuz yok. Yöredeki en susuz köy de bizimki. Birkaç kere gelip araştırdılar ama çözüm üreten olmadı. Artık canımıza yetti” dedi.