Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ/ İZMİT(Kocaeli),(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 14:55
İZMİT’te içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Sefa Sirmen’in belediye başkanlığı döneminde yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ve şu anda yaklaşık 10 günlük suyu kalan Yuvacık Barajı ile ilgili kavga yeniden alevlendi.
Dibi görünen Yuvacık Barajı’nda su kalmaması nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSKİ, Yalova Gökçedere ve Sapanca Gölü’nden su almak için harekete geçerken, baraj konusunda sürekli suçlanan Sefa Sirmen ise belediyenin suyu plansız ve hesapsız şekilde tükettiğini, barajdaki 65 milyon metreküp suyun ise kayıp olduğunu söyledi.
Şu anda 10-15 günlük su kaldığı belirtilen Yuvacık Barajı’ndan, eğer bu süre içinde etkili sağışlar olmazsa yerleşim birimlerine su verilemeyecek. Aynı zamanda yönetim kurulu üyesi de olan belediye başkanları baraj gezisi sırasında endişelerini dile getirirken, şu anda CHP milletvikili olan Sefa Sirmen’i bu proje ile hayali bir ticaret yapmak, devleti zarara uğratmakla suçladılar.
Sirmen’in, bugünkü para ile 300 milyon dolara maledilebilecek barajı 5 milyar dolara malettiğini de ileri süren AKP'li başkanlar, bu barajdan yerleşim birimlerine yılda 142 milyon metrüküp su verilecek şekilde anlaşma ve hesaplar yapıldığını, oysa kapasitenin çok daha düşük olduğunun şimdi ortaya çıktığını ileri sürdüler. Sirmen’in “İstanbul’a su satacaktık. İski almaktan vazgeçti” açıklamalarına da değinen başkanlar, Yuvacık Suyu’nun il geneline bile yetmediğini hatırlattılar.
SİRMEN 30 AYDA BİTİRTTİ
DSİ tarafından 1963 yılında projesi hazırlanan, 1986’da ihalesi yapılan, 1987’de de temeli atılmasına rağmen 1995 yılına kadar sadece bir istinad duvarı çekilebilen Yuvacık Barajı, aynı yıl Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Sefa Sirmen’in yaptığı temaslar sonunda da baraj yap-işlet- devret modeli ile 1996 yılında inşa edilmeye başlanmış, 30 ay sonra 1998 yılında da tamamlanarak kente buradan arıtılmış içme suyu verilmeye başlanmıştı. AKP iktidarıyla birlikte, ihaleye fesat karıştırıldığı ve devletin zarara uğratıldığı gerekçesiyle davalar açılmış, ikisi müteaahhitlik firma yetkisili, 7’si de bürokrat olmak üzere 9 kişi hakkında Ankara 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce 6’şar yıl hapis cezası kararı çıkmıştı. Ancak bu ceza daha sonra Yargıtay tarafından esastan bozulmuştu. Milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle Sefa Sirmen bu davada yargılanmamıştı.
İSKİ ANLAŞMAYA UYMADI İDDİASI
Suçlamalar karşısında suskunluğunu bozan Sefa Sirmen, yıllardın yapılamayan barajı 30 ayda bitirip içme suyu vermeye başladıklarını hatırlatarak, “Bu barajı 142 milyon metreküp, dünya standartlarında içme suyu alımı için inşa ettik. Belediye bugüne kadar istediği miktarda suyu aldı. Almaya da devam ediyor. Başlangıçta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde taahhüt ettiği suyu almadığı için hazinenin belediye adına yükümlülüğünü yerine getirmesi söz konusu oldu.” diyerek şöyle devam etti:
65 MİLYON METREKÜP SU NEREDE?“İstanbul belediyesi taahhüdünü yerine getirseydi proje kendi kendini ödeyecekti. Sırf o hatalarını aklayabilmek için barajla alakası olmayan iddiaları öne sürüyorlar. Şu anda geçtiğimiz yıl 130 milyon metreküp isteyip almışlar. Faturalara baktığımızda 65 milyon metreküp tahakkuk yapmışlar. Yani 65 milyon metreküp su yok ortada. Kullandığı suyun iki katı su almış. Su seviyesi az olabilir ama bu yağışlarla ve şartlarla ilgili bir durum. Bizim barajın arıtma kapasitesi arıtma tesisinin kapasitesi 170 milyon metreküptür. 200 milyon metreküp olsa da 170 milyon metreküp kullanılabilir. Resmi belgeler var. Vergiler hariç maliyeti 1 milyar 270 milyon dolar, faizleri dahildir.”
BELEDİYE KULLANIYORSınırlar büyüdükçe kaçakların da çoğaldığını ileri süren Sefa Sirmen şöyle devam etti:
“Belde ve ilçelerin katılımıyla kaçaklar büyüdü. Sadece şebeke kaçağı değil. Abone kaçağı var. Belediyenin otomatik sulama sistemleri var. Bunlara gidiyor sular. 65 milyon metreküp tahakkuk alınmış su ortada yok. Kullandığı suyun iki katı su almış. 142 milyon metreküp kapasiteyi bulan ben değilim. Devlet Su İşleri’dir. Kayıtlarına da böyle geçmiştir. 142 milyon metreküp alamadık diye birşey yok. Geriye ödemesi 142 milyon metreküp değil de yılda 120 milyon metreküp diyebilirdik. İşletme süresi o zaman 19 yıl, 18 yıl olurdu. 142 milyon su alamadığın zaman kıyamet kopmuyor. Sen ona göre geri ödeme planı yapmışsın. O suyu alsan da almasan da ödeyeceksin. Almadın veya 120 aldın 130 aldın. İletme süreni bir yıl daha uzatırsın. Geri ödeme o kapasiteye kadar yapılmış.”
Sefa Sirmen, Yuvacık Barajı ile övündüğünü söylediği açıklamasında, tüm bu suçlamaların kendisini ve CHP’yi yıpratmak için yapıldığını da ileri sürdü.
YAĞIŞ ORTALAMASI NORMAL GÖRÜNÜYOR
Yuvacık Barajı’nın suynun bitmesini, hem belediyeciler, hem de işletmeci İngiliz kuruluş Thames Water yetkilileri ‘Küresel ısınma ve kuraklığa’ bağlamasına rağmen, Kocaeli
Meteoroloji Müdürlüğü kayıtlarına göre bu yıl da Kocaeli Bölgesi’nin normal yağış aldığı görülüyor.
Meteoroloji yetkilileri, Kocaeli’de, 2006’nın 11. ayı dahil uzun yıllar ortalama yağış miktarının 701 milimetre olduğunu belirtti. Yine meteoroloji kayıtlarına göre, Kocaeli Bölgesi’ne metrekareye 2000 yılında 7999 milimetre, 2001’de 691.9 milimetre, 2002’de 693.8 milimetre, 2003’de 692.7 milimetre, 2004’de 629.5 milimetre, 2005’de ise 933.1 milimetre yağış düştü. Küresel ısınma ve kuraklık olduğu ileri sürülen bu yılın 11 aylık diliminde düşen yağış miktarı da 690.4 milimetre. Buradan da anlaşılıyor ki Kocaeli bölgesine yeterli miktarda yağış düşmüş ve kuraklık görünmüyor.