Şirketine hayali ihracat suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Şirketine hayali ihracat suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 00:00

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın ailesiyle yüzde 40 ortağı olduğu Menas şirketi ’hayali ihracat, sahte mühür kullanmak ve sahte imza atılması’yla suçlandı. Gümrük Müsteşarlığı’nca yapılan suçlama için Fırat, "Rapor kasıtlı yazıldı" dedi.

GÜMRÜK Müsteşarlığı, AKP’nin 2 numaralı ismi Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın ailesi ile birlikte yüzde 40 ortağı olduğu Menas Anonim Şirketi’ni, ’Uluslararası organizasyonla hayali ihracat yapmak, kamu kurumlarına ait sahte mühürler kullanmak ve kamu görevlileri yerine sahte imza atmak’la suçladı. Gümrük Müsteşarlığı Başkontrolörü Bayram Çolak’ın Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği 6 Aralık 2006 tarihli raporuna göre, 20 Ağustos 1993’te kurulan Menas’ın ortakları ve ortaklık yapısı şöyle: Abdülkadir Gürüz (Yüzde 20), Ferhat Gürüz (Yüzde 20), Lerzan Gürüz (Yüzde 10), Firuze Gürüz (Yüzde 10), Dengir Mir Mehmet Fırat (Yüzde 30), Münevver Helen Fırat (Yüzde 5), Neval Fırat (Yüzde 5). Raporda suçlamalarla ilgili bölümler ise şöyle:

FATURALAR FARKLI

Amerikan Raices firmasınca düzenlenen 044 sayılı, 21.10.2003 tarihli fatura ile Türkiye’de MENAS firması adına Türk Gümrüğü’ne ibraz edilen faturanın kıymetinin 91 bin dolar, yükün brüt ağırlığının 222 bin kilo olmasına karşın Ukrayna Gümrüğüne ibraz edilen faturanın kıymetinin 148 bin 849.90 dolar, toplam ağırlığın 675 bin 950 kilo olduğu belirlendi. Ukrayna Gümrüğüne ibraz edilen fatura ile Türk Gümrüğüne ibraz edilen fatura arasındaki kıymet farkının 57 bin 941.90 dolar; toplam miktar farkının 453 bin 950 kilo, kıymet farkının ise 0.210 dolar olduğu, birim kıymet bazında Ukrayna Gümrüğüne ibraz edilen faturanın gerçek değerinin yaklaşık 290 bin dolar olduğu saptandı.

MÜHÜR VE İMZALAR SAHTE

Ukrayna Gümrüğünün sonradan kontrol amaçlı gönderdiği belgelere bakıldığında Menşe Şahadetnamesi üzerinde yer alan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Zirai Karantina Müdürlüğü’nün mühür ve imzalarının, Dış Ticaret Standardizasyon Denetmenliğinin mühürlerinin ve belgedeki kamu görevlilerinin imzalarının sahte olduğu belirlendi. Bir diğer faturada farkının 95 bin dolar, miktarın da 660 bin 511 kilo olduğuna işaret edildi. Bu faturanın gerçek değerinin 380 bin dolar olması gerekirken 89 bin 585 dolar gösterildiği de belgede yer aldı. Sahte kaşe, mühür ve imzalar bu faturalar için de aynen tekrarlandı.

ABD ŞİRKETİ TANINMIYOR

Raporda şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Gürüz’ün ifadesine de atıf yapıldı. Gürüz bu ifadesinde, Ukrayna’dan gelen faturaların düzenleyicisi Raices firmasını tanımadıklarını ve bir iş ilişkilerinin olmadığını söyledi.

KASITLI RAPOR

Fırat, raporun kasıtlı yazıldığını ve savcılığın takipsizlik kararı verdiğini söyleyerek, şöyle konuştu: "Raporu yazan kişi CHP’nin Diyarbakır Milletvekili adayı olduğunu söylemem sanırım yeterli. Ben milletvekili seçildikten sonra oradaki görevimden 1999’da ayrıldım. Ortaklığım ise sürüyor. Ortada alınmış bir KDV iadesi yok. Buradaki satış kurallara uygundur ve mal kamyona konduktan sonra artık sizin değildir, karşı tarafındır. Ukrayna’daki vergilerini yüksekliği nedeniyle o firmalar bazı uygulamalar yapıyor. Bunlar da bizim dışımızdaki konulardır."

FIRAT’IN DOSYASI AYRILDI

Fırat’ın takipsizlik kararı verildiği yönündeki sözlerine rağmen Mersin Cumhuriyet Savcılığı’nın dosya ile ilgili hazırlık soruşturmasını 2006/39430 sayı ile sürdürdüğü, Fırat’ın ifadesinin alınamamış olması nedeniyle onunla ilgili dosyanın ayrılmasına karar verildiği belirlendi. Milletvekili olması nedeniyle Fırat için Adalet Bakanlığı’na fezleke yazılmak durumunda kalınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!