Güncelleme Tarihi:
Cuma günü diplomatlar tarafından yapılan açıklamada Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının gelecek hafta içinde Sırbistan’ın AB üyeliği önündeki bir engeli kaldırmaya meyilli oldukları ancak Makedonya ve Türkiye’nin üyelik beklentileri hakkında uyarıda bulunacakları belirtildi.
Gelecek hafta yapılacak genişleme süreci görüşmelerinde, bakanların Türkiye’yi üyelik müzakerelerinde önemli yer tutan Kıbrıs’a havaalanlarını ve limanlarını açmayı reddetmelerinden dolayı eleştirmeleri bekleniyor.
AB Genişlemeden Sorumlu Komisyon Başkanı Olli Rehn, Helsinki’de yaptığı açıklamada “Sırbistan’da gözle görünür olumlu gelişimler var. Bu seferlik kısmen başarılı bir süreç olduğu konusunda iyimser olmaya cesaret edebilirim” dedi.
DÖNÜM NOKTASI
Son 20 yıl içinde savaş ve çatışmalar yüzünden eski Sovyet bloğu ülkelerinin gerisinde kalan Sırbistan gelecek haftanın AB’ye giriş süreci için bir dönüm noktası olmasını umuyor.
Diplomatlar, dışişleri bakanlarının Pazartesi ve Salı günü gerçekleşecek görüşmelerde Sırbistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ile savaş suçlularının yakalanması konusunda gösterdiği işbirliğinden dolayı, dondurulmuş bir geçici ticaret anlaşmasının tekrar yürürlüğe konabileceğini belirtiler.
Ancak Sırbistan’ın en çok aranan soykırım zanlısı Ratko Mladiç’in yakalanıp teslim edilmesindeki başarısızlığın yarattığı kaygılar AB’ye üyelik için atılacak bir sonraki adım olan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın uygulamaya konmasını önleyecek gibi görünüyor.
Hollanda bugüne kadar Sırbistan’ın üyeliği adına yeni adımların atılabilmesi için Mladiç’in çoktan parmaklıkların ardına konması gerektiği hususunda ısrar etmekteydi.
MLADİÇ KONUSUNDA KATKI GEREK
Bu hafta içinde, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nin Yugoslavya davalarından sorumlu başsavcısı Serge Brammertz, hazırladığı raporda Sırbistan’ın Mladiç’in yakalanmasındaki işbirliğine yönelik detaylar verirken, daha fazla katkının gerektiğini belirtti.
Bir AB diplomatı yaptığı açıklamada ise “Biz raporun Hollanda’nın geçici bir ticaret anlaşmasına izin vermesini sağlayacak kadar olumlu olduğu görüşündeyiz” dedi.
Gelecek haftaki görüşmelerde Türkiye’nin AB’ye karşı taahhütlerini ne derece yerine getirdiği de ele alınacak.
TÜRKİYE’YE KIBRIS BASKISI
Türkiye’nin 2004’te AB üyeliğine giren Kıbrıs Rum Yönetimi ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Ankara, 2005 yılında AB’ye tam üyelik müzakerelerine başladığında verdiği taahhütler gereği güney komşusuyla barışması için baskı altında.
Diğer yandan Rehn, Makedonya’nın üyelik görüşmelerine giden yolda iyi bir süreç izlediğini belirtti.
Rehn Makedonya’nın üyeliği önündeki en büyük engel olan Yunanistan’la yaşanan isim sorunu cephesinden önümüzdeki hafta içinde iyi haberler geleceğini söyledi.
MAKEDONYA DOĞRU YOLDA
Rehn, Ocak ayında Makedonya ile üyelik müzakerelerinin başlaması teklifinde bulunmuş, 19 Aralık’ta da AB bu ülkenin vatandaşlarının yanı sıra, Sırbistan ve Karadağ’a vize uygulamasını kaldırmıştı.
Ancak Avrupalı diplomatlar Yunanistan’ın herhangi bir anlaşmayı veto edebileceğini belirtiyorlar. Yunanistan geçen yıl ülkenin isminin Yunanistan’daki Makedonya bölgesi üzerinde hak iddia ettiği gerekçesiyle Makedonya’nın NATO’ya üyeliğinin önüne geçmişti.