Güncelleme Tarihi:
Raporda, Belgrad’ın son dönemde savaş suçlularını adalet önüne çıkarmaktaki başarısı ve gerçekleştirdiği demokratik reformlarla bu statüye hak kazandığı belirtildi.
Ancak komisyon raporunda Sırbistan’ın adaylığı, komşusu Kosova’yla işbirliği görüşmelerini yeniden başlatması şartına bağlandı.
Belgrad ve Priştine arasındaki görüşmeler Eylül ayında kesilmişti.
Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Sırbistan’ın Kosova’yla diyalogu yeniden başlatması ve bugüne kadar üzerinde uzlaşmaya varılan anlaşmaların iyi niyetle yürürlüğe konması kaydıyla, Sırbistan’a adaylık statüsünün verilmesini tavsiye ediyorum” dedi.
Raporda ayrıca AB’nin Karadağ’la üyelik müzakerelerine başlaması da tavsiye edildi.
TADİÇ: GURURLUYUM
Raporun açıklanmasının ardından, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, ülkesinin demokratikleşme reformlarını hayata geçirme konusundaki başarısından gurur duyduğunu ve Priştine’yle diyalogu sürdürmeye kararlı olduğunu belirtti.
Sırbistan’ın resmi haber ajansı Tanjug’un bildirdiğine göre Tadiç, “Aralık ayında aday statüsünü elde edeceklerine ve üyelik müzakereleri için bir tarih alacaklarına inandığını” söyledi.
AB KOSOVA KONUSUNDA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA
Sırbistan, tarihsel olarak kendi toprağı saydığı Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımayı reddediyor. AB üyeleri arasında da Yunanistan, Kıbrıs Rum yönetimi, İspanya, Slovakya ve Romanya, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.
Belgrad hükümeti, 1999 yılında, Sırbistan’ın etnik Arnavutlara karşı yürüttüğü savaşa NATO’nun müdahale etmesiyle Kosova toprakları üzerindeki kontrolünü kaybetmişti. Batı’nın desteğiyle Priştine, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmişti.
Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkiler, son haftalarda sınır ve ticaret anlaşmazlıkları dolayısıyla bir hayli gerildi. Yaşanan çatışmalarda bir polis memuru hayatını kaybederken, onlarca NATO askeri ve Sırp protestocu yaralandı. AB’nin aracılık ettiği barış görüşmelerinin son turu da iptal edildi.