Güncelleme Tarihi:
Animasyon filmlerimiz Hiroşima 2000’de
Türk animasyon filmleri, Türk Animasyon Programı ile elli yedi ülkenin bin yüzden fazla eserle katılacağı Hiroshima 2000 festivalinde dünya piyasasına açılıyor. Geçtiğimiz hafta Uluslararası Animasyon Festivali Yönetim Kurulu Başkanı Sayoko Kinoshita festivale katılacak filmleri seçmek için Türkiye'ye geldi. Festivalin kapsamlı kataloğu Mayıs ayı içinde hazırlanıyor.
8. Uluslararası Animasyon Festivali Hiroşima 2000'de, ilk kez özel 'Türk Animasyon Filmleri' programı düzenleniyor. Her yıl bir ülkeye özel program düzenlenen festivalin bu yılki ülkesi Türkiye. 24-28 Ağustos'da düzenlenecek şenlik için festivalin yönetim kurulu başkanı Sayoko Kinoshita, İstanbul, Ankara ve Eskişehir'de temaslarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelen Kinoshita pek çok Türk animatörünün eserlerini görüp değerlendiriyor, festivalde gösterilmek üzere seçiyor. Kendisine çeşitli kuruluşlar, kişiler, üniversiteler de yardımcı oluyor. Bu yıl festivale elli yedi ülke, 1100'den fazla çalışmayla katılıyor.
Eserlerin son gönderilme tarihi 21 Nisan. Martta seçmelere başlıyorlar. Seçimleri yapacak uluslararası yarışma komitesi mayıs ayında da çalışıyor. Bu arada resmi bir katalog hazırlanacak. Sanatçının adresi, özgeçmişi, eserin uzunluğu, teknik özellikleri.. gibi bilgileri içerecek.
Festivalin sloganı şöyle: ‘‘Hayatın ritmi. Düşüncelerin uyumu. 21. asır enerjisi.’’
Kinoshita ilk Türk animasyon filmlerini, 1993'de Ankara Film Festivali'ndeki özel animasyon programında görüyor. Çok ilgileniyor, beğeniyor.
Uluslararası Animasyon Festivali 1985'de başlıyor. Önceleri Bienal olarak 'iki yılda bir' yapılan şenlik daha sonra gördüğü ilgi üzerine 'her yıl'a dönüştürülüyor. Festivalde her yıl bir ülke öne çıkarılıyor. Çin, Vİetnam, TaylanD, Filipinler gibi. Geçtiğimiz yıl Hindistan özel programı yapıldı. Bu yıl, Hiroshima 2000'de özel Türk Animasyon Proğramı yer alıyor. Bu progamı oluşturmak için ülkemize gelen Kinoshita'ya tv kuruluşları, üniversiteler, film yapımcıları, sanatçılar yardımcı oluyor. Bu ilişkiler arasında Çizgi Filmcileri Derneği'nden Pasin Derviş, Umut Sanat, Kadir Beycioğlu, Tonguç Yaşar, Sunar Film, CEmal-MEral Erez, Anadolu Üniversitesi öğretim görevlileri, Umut Karton Stüdyo, Umut Film, Uğur Terzioğlu, Ufuk Ahıska bulunuyor.
Türk animasyon tekniklerini çok beğenen Kinoshita, özellikle konulardaki orijinalliği, eserlerdeki ruhların gençliğini, sanatsal çalışmalardaki ustalıkları, teknik seçimleri çok beğeniyor. Sanatçıların çok üretken olmaları ve yaratılan orijinal animasyon figürlerinde, özgün konular ve yetenek Kinoshita'nın dikkatini çekiyor. Konularda yer alan kozmopolit öyküleri dünya dili için çok başarılı buluyor. ‘‘Kimi zaman ulusal özellikler anlaşılmaz görülebiliyor ama karmaşık öyküler dünya çapında etkileyici olabiliyorlar,’’ diyor.