Güncelleme Tarihi:
SINAV SONUCUNUZU BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ...
Demir, normalde 20 günde yapılan açıklamanın 8 günde yapılmasının ÖSYM’de dönüm noktası olduğunu belirtti. YGS’de soruların tamamını kimse doğru yapmadı. Sınava kızlar damgasını vurdu. YGS’de 3 kız, 500 tam puan alarak birinci oldu. ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS’de, Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesi’nden Zeynep Nur Karagöz, İstanbul Lisesi’nden Hümeyra Çolak ve Kadıköy Anadolu Lisesi’nden Irmak Öziskender’in tüm puan türlerinde 500 puan alarak şampiyon olduğunu söyledi. Demir, 2013-YGS’ye girenlerden 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, “Şeffaf ve kayıt altındayız. Çağdaş teknolojileri kullandık. Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0.5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0.5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 oldu. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234” dedi.
Sınavda 8 bin 586 kişi sıfır çekti. ÖSYM Başkanı Ali Demir, KPSS soruşturması’na yönelik, “Şu an itibarıyla ÖSYM’deki bütün çalışanlarımızın hesap veremeyeceği hiçbir boyut ve konu söz konusu değil” dedi.
2013-YGS sonuçlarına göre, sınava giren kızların yüzde 89.5’i, erkeklerin ise yüzde 84.21’i 140 ve üzeri puan aldı. Sınava giren kızların yüzde 72.4 ile erkeklerin yüzde 65.3’ü ise 180 ve üzeri puan aldı. ÖSYS’ye 1 milyon 924 bin 563 aday başvuru yaptı. YGS’ye 1 milyon 805 bin 125, sınavsız geçiş için 71 bin 746 aday başvurdu. Ceza infaz kurumlarında toplam 2 bin 327 aday YGS’ye girdi. 2013-YGS’de toplam 6 bin 467 bina, 100 bin 452 salon kullanıldı, bu salonlarda 282 bin 542 görevli çalıştı.
30’uncu soru İptal
Temel Matematik Testinde yer alan Temel Soru Kitapçığı 30’uncu soru iptal edildi. Bu testte en az bir işareti bulunan adayların 30. soruya doğru yanıt verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapıldı. Öte yandan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 35-40 arasını boş bırakmışsa 41-45’inci soruların herhangi birini işaretlemişse bu bölüm değerlendirildi. LYS’de adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. 180 ve üstünde alanlar LYS’lere başvurabilecek. 22-29 Nisan’da başvurular yapılacak. LYS’ler için ayrı bir kılavuz basılmayacak. Adaylar, sonuçları www.osym.gov.tr veya sonuc.osym.gov.tr internet adreslerinden, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.
ŞAMPİYONLAR MUTLU
Hedefim Hacettepe Tıp
Irmak Öziskender (Kadıköy Anadolu Lisesi) Gerçekten bu kadarını beklemiyordum, hocalarımla beraber çok yoğun çalıştık. Konu tekrarlarını çok sık yaptım, hedef odaklı çalıştım. Bildiklerimden ziyade daha çok bilmediklerimin üstüne gittim. Hem dershenedeki hem de okuldaki hocalarımın konu anlatımları çok iyiydi. Onlarla eksiklerimi kapattık. Hedefim Hacettepe Tıp Fakültesi. Ataşehir’de oturuyorum. Annem bankadan emekli, babam restoran işletmecisiydi. Şu anda ikisi de çalışmıyor. Benden 12 yaş büyük bir ablam var, kendisine ait turizm acentasında çalışıyor. Çok heyecanlıyım, gelecekte çok iyi doktor olup insanlara yardım etmek istiyorum. Ablam biyolojiye ilgiliydi, onu ders çalışırken görürdüm hep ve tıbba karşı bir ilgim oldu. Ailemin de çok sayıda doktor arkadaşı olduğu için onların yaptığı meslek bana hep renkli göründü.
HER GÜN ÇALIŞTIM
Hümeyra Çolak (İstanbul Lisesi) Çalışmadığım tek gün olmadı. Her gün ortalama 4 saat çalıştım. Günde 350 soru çözdüm. İlk 100’ü hedefliyordum ama birincilik benim için de sürpriz oldu. LYS’ye hazırlananlara tavsiyem, konuların gerisinde kalmasınlar. Konular okulda ya da dershanede bittikten sonra soru çözsünler. Ben, konu biriktirmedim. Hep günü gününe çalıştım. İleride hukuk okumak istiyorum. Galatasaray ya da Koç Üniversitesi’nde okumak hedefim. Başarımı aileme borçluyum. 3 ablam bana çok destek oldu. Annem ve babama minnettarım.
OKULDA YATILI KALIYOR
Hümeyra Çolak’ın babası Yaşar Çolak (58) kızıyla gurur duyduğunu belirterek, “Emekliyim, maddi imkansızlık yüzünden şoförlük yapıyorum. Ben de, eşim de ilkokul mezunuyuz. 4 çocuğum var, hepsi okudu. İkisi üniversiteyi bitirdi. Bir tanesi Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyor. Hümeyra sonuncusu. Zaten ilkokuldan beri çok başarılıydı. İstanbul Lisesi’ne de Türkiye ikincisi olarak girmişti. Ondan ilk yüze girmesini bekliyorduk. Ama birincilik sürpriz oldu. Kendini derslere adayan bir çocuk. Ne televizyon ile ne de bilgisayar ile ilgilenmez. İşi gücü ders çalışmak” dedi. Çolak şöyle devam etti: “Kızım okulda yatılı kalıyor. Çünkü kalmak zorunda. Beykoz’da oturuyorum. Her gün Hümeyra’nın yol parasını karşılayacak durumum yok. Bu nedenle ondan ayrı yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu devirde 4 çocuk okutmak zor.”
Sosyal bir öğrenci
Zeynep Nur Karagöz (TED) TED Ankara Koleji Bilim İnsanı Yetiştirme Programı’nda olan Zeynep Nur Karagöz, 6’ıncı sınıftan itibaren bu okulda burslu okuyor. Annesi sürücü eğitmeni, babası kimya mühendisi. İki ağabeyi de üniversitede okuyan Karagöz, at biniyor. Okulun en sosyal öğrencilerinden biri.